DJ Kiler napisał: Czy ktoś wie jak zrobić antenę na fale długie?? Chodzi mi o odbiór dalekich stacji AM.
Tak jak Ci już napisano, jeśli chodzi o prostotę konstrukcji, to najodpowiedniejszą anteną wydaje się być kawałek drutu (rozwieszony np. z okna do jakiegoś drzewa). Zwykle odbiornik ma (dla pasm KF) dwa wejścia - jedno dla podłączenia anteny, drugie dla uziemienia. W instrukcji do mojego odbiornika (Zodiak) napisane jest, że antena zewnętrzna powinna mieć 10-15m. Musisz zwrócić uwagę jak wejście masz w swoim odborniku, w starych dostosowane było do podłączenia kawłka drutu, być może w nowych są to już gniazda 75 Ohm.
DJ Kiler napisał: A może wystarczy tylko kawałek drutu??
Być może, wszystko zależy co chcesz uzyskać i jakim nakładem pracy. Zwykły drut jest dość skuteczny, jeśli jednak będzie rozwieszony w pobliżu np. stacji transformatorowej to możesz spodziewać się zakłóceń. Jeśli masz niskoomowe wejście w radiu (np. 75Ohm) to wypada zrobić ukłąd dopasowujący impedancję anteny do odbiornika (przestrajany i osobny na każde pasmo).
Schematy anten teleskopowych na KF z przedwzmacniaczami znajdziesz np. tu:
http://www.qrp.pops.net/probe1.htm, wszystkie tego typu anteny działają na podbnej zasadzie. Prawdopodobnie będzie to gorsze niż rozwieszony kawałek drutu, ale za to nie zajmuje dużo miejsca.
W załączniku przesyłam opis anteny ramowej z wzmacniaczem - antenę stanowi kilka pętli drutu nawiniętych na ramie okna. Konstrukcja raczej nie udana, ale możesz spróbować. Wyjście 50/75 Ohm.
Osobiście polecam rozwieszenie 20-30m drutu, możliwie wysoko nad ziemią.