logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować lub kupić antenę na fale długie AM/MW do odbioru dalekich stacji?

DJ Kiler 16 Paź 2003 19:20 36944 25
REKLAMA
  • #1 363741
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Czy ktoś wie jak zrobić antenę na fale długie?? Chodzi mi o odbiór dalekich stacji AM. Czy Taką anteną można gdzieś kupić? W sklepach widziałem tylko na UKF. A może wystarczy tylko kawałek drutu??

Być może moje pytanie wydaje się śmieszne,ale nie znam się na tym za bardzo, więc proszę o wyrozumiałość
  • REKLAMA
  • #2 363797
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    2 kawałki drutu (dipol) odp długości. Wzory masz na forum. Na pełną długość fali może być problem: maszt...
  • #3 363838
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    radiosimon napisał:
    2 kawałki drutu (dipol) odp długości. Wzory masz na forum. Na pełną długość fali może być problem: maszt...

Biorąc pod uwagę długość fali na falach długich tj. np przy frq 225 khz to około 1300 mterów to pomysł z dipolem jest troszke :)

Ale są tzw. anteny magnetyczne pozwalające pokryć niskie pasma przy w miare względnie małych wymiarach. Zobacz: Jacek Matuszczyk - "Poradnik Antenowy dla krótkofalowców" - WKiŁ 1996.

Pozdrawiam green33
  • #4 363844
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Przecież napisałem ze może być problem z masztem bo sam dipol można zrobić z drutu i z tym nie ma problemu. Czytaj dokładniej. A zawsze można skrócić do 1/4 1/8 i posłużyć sie czymś wysokim...
  • REKLAMA
  • #5 363860
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    jezeli masz mozliwosc, miejsce to moglbys rozciagnac poprostu troche kabla np 20-30metrow nad ziemia, i podlacz uziemienie, pomoze napewno.
    moze nie jest to idealne ale na domowe warunki powinno byc wystarczajace - zrobilem bardzo propsty odbiorniczek: dioda,sluchawka telefoniczna do tego ten kabel i uziemienie, gralo dosyc dobrze (cicho ale to juz jest takie...) wiec mysle ze na dobrym odborniku powinno byc jak dosyc dobrze
  • #6 364602
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Zyraf ma racje. Na fale długie wystarczy rozciągnąć kawałek drutu. Na te częstotliwości nie sposób zmontować dipola ze względu na jego wymiary.Odbiór i tak będzie zadowalający przy kawałku (kilka, kilkadziesiąt metrów) drutu.
  • #7 364657
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Kilka miesięcy temu widziałem w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego fabrycznie wyprodukowaną antenę AM+FM. Takie kiedyś
    bywały w sklepach w latach 70 i 80, ja też stosowałem ją w moim radiu
    i mam do dzisiaj jako zabytek techniki. Antena, o której piszę ma postać
    bardzo płaskiego pudełka tekturowgo o rozmiarach zbliżonych do dipola,
    pętlowego jaki stosowało się w początkach telewizji. Są wyprowadzone
    dwa kable (bo to są dwie oddzielne anteny w jednym opakowaniu) - dwużyłowy symetryczny UKF i pojedynczy dla AM. Czy to jest dobra antena na dzisiejsze czasy ? - Nie wiem. Ja nie narzekałem, bo zakłócaną Wolną Europę w tamtych czasach jakoś dało się złapać a na falach długich królował polski nadajnik w Gąbinie. Dziwna tylko rzecz, że odbiór AM pogarszał się z tą anteną po uziemieniu radioodbiornika. Opisana przeze mnie antena ma na pewno jedną cenną zaletę - jest bardzo zwarta i zajmuje bardzo mało miejsca. Wcześniej (lata 50 i 60) popularne były
    anteny "koszowe", robione często po amatorsku. Było to po prostu jak najwięcej emaliowanego drutu nawojowego nawiniętego na jakąś ebonitową konstrukcję tak sprytnie, aby całość zajmowała jak najmniej miejsca. Kiedy jako dziecko zepsułem jedno takie cacko, to było na niej ze 30 metrów drutu zakończonego wtykiem bananowym. Tak kiedyś radzono sobie z odbiorem AM w miastach, bo w terenach mniej zurbanizowanych rozciągano przewody np. w ogródkach lub na słupach ulicznych. To, co opisałem powyżej nie było antenami dipolowymi, bo takie budowały raczej kluby radioamatorów lub t.p. organizacje, dysponujące odpowiednimi terenami. Życzę zatem powodzenia w polepszeniu odbioru na falach długich i przepraszam młódź za starcze wspominki o historii techniki
  • REKLAMA
  • #8 364863
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    ta antena to ma w srodku zwiniety drut, cos o tym slyszalem
    moj wujek mial chyba przy radiu (amator stereo - unitra RULEZ) antene z drutu, byla to taka spirala, srednica moze 2cm i pare metrow, troche rozciagniete. niewiem tez czy to bylo uzywane do odbioru am czy moze bylo podlaczone jako dipol zamkniety 300R do radia i dzialalo w UKF.
    poproboj z rozciagnietym po pokoju kablem, jak masz mozliwosc to zrobi 'instalacje' na zewnatrz.
  • #9 364990
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Taką antenę, o której mowa, też kiedys miałem.Niestety, niewiem czy była dobra na AM bo używałem jej na UKF i to przez krótki czas (później podłączyłem telewizyjną i odbiór był lepszy :) ) Na razie podłączyłem radio do kaloryfera. Troche lepiej odbiera niż normalnie, niestety łapie też duzo zakłóceń
  • #10 369014
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    DJ Kiler napisał:
    Czy ktoś wie jak zrobić antenę na fale długie?? Chodzi mi o odbiór dalekich stacji AM.

Tak jak Ci już napisano, jeśli chodzi o prostotę konstrukcji, to najodpowiedniejszą anteną wydaje się być kawałek drutu (rozwieszony np. z okna do jakiegoś drzewa). Zwykle odbiornik ma (dla pasm KF) dwa wejścia - jedno dla podłączenia anteny, drugie dla uziemienia. W instrukcji do mojego odbiornika (Zodiak) napisane jest, że antena zewnętrzna powinna mieć 10-15m. Musisz zwrócić uwagę jak wejście masz w swoim odborniku, w starych dostosowane było do podłączenia kawłka drutu, być może w nowych są to już gniazda 75 Ohm.

DJ Kiler napisał:
    A może wystarczy tylko kawałek drutu??

Być może, wszystko zależy co chcesz uzyskać i jakim nakładem pracy. Zwykły drut jest dość skuteczny, jeśli jednak będzie rozwieszony w pobliżu np. stacji transformatorowej to możesz spodziewać się zakłóceń. Jeśli masz niskoomowe wejście w radiu (np. 75Ohm) to wypada zrobić ukłąd dopasowujący impedancję anteny do odbiornika (przestrajany i osobny na każde pasmo).
    Schematy anten teleskopowych na KF z przedwzmacniaczami znajdziesz np. tu: http://www.qrp.pops.net/probe1.htm, wszystkie tego typu anteny działają na podbnej zasadzie. Prawdopodobnie będzie to gorsze niż rozwieszony kawałek drutu, ale za to nie zajmuje dużo miejsca.
    W załączniku przesyłam opis anteny ramowej z wzmacniaczem - antenę stanowi kilka pętli drutu nawiniętych na ramie okna. Konstrukcja raczej nie udana, ale możesz spróbować. Wyjście 50/75 Ohm.
    Osobiście polecam rozwieszenie 20-30m drutu, możliwie wysoko nad ziemią.
    Załączniki:
    • Jak zbudować lub kupić antenę na fale długie AM/MW do odbioru dalekich stacji? akt_ant_sch+opis.png (28.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować lub kupić antenę na fale długie AM/MW do odbioru dalekich stacji? akt_ant_plytka.png (1.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 369035
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Nikt jakoś nie wspomniał o antenie ferrytowej ,która została wynaleziona właśnie do fal długich i średnich.Trzeba tylko nawinąć odpowiednią ilość drutu ,kondensatorem dostroić do stacji i zbudować ją jako zewnętrzną żeby swobodnie ustawiac kierunek.Nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprowadzić ja poza budynek i dołożyć wzmacniacz na tranzystorze tuż przy antenie.B.dawno temu na tym działały mi nawet odbiorniki detektorowe bez wzmacniaczy wspomagane siatką ogrodzeniową albo karniszem do firanek lub rynną.Na wzmacniaczu m.cz. z trzech tranzystorów za detektorem (dioda germanowa) grało na głośniku.Jak dasz wzmacniacz w.cz przed detektorem powinno być całkiem dobrze.Te dipole na falach długich to zawsze setki metrów drutu ,jakbyś nie kombinował ,nawet na 1/8 fali.
  • #12 369073
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    No i nikt nie wspomniał od starszym ad anteny ferrytowj patencie: podłączeniu anteny przez separujacy kondensator do fazy zasilania. Anteną stają się przewody (napowietrzne) zasilania. Autentycznie tak robiono w lazampowych czasach.
  • REKLAMA
  • #13 369087
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Fakt ,trudno zawiesić dłuższy drut niż lini energetyczna.Ale jeśli jest kabel w ziemi to nie wypali.Poza tym sieć energetyczna jest obecnie strasznie zaśmiecona (mnóstwo zasilaczy impulsowych ,komputerów ,ktoś pisał że BTS-y zasmiecają fale długie).W ogóle odbiór tych fal jest coraz trudniejszy z powodu tych zakłóceń.Mówią ,że jak internet bedzie przesyłany siecią energetyczną to nadawanie na falach długich się zakończy ,zobaczymy.Ten patent powinien wypalić na wsi z liniami napowietrznymi gdzie jest mało obciążeń impulsowych.Aha ,zakłócają też urządzenia synchronizujące sieć ,kiedyś jak nie było do tego elektroniki sieć była czysta.Dawne czasy minęły......
  • #14 375378
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Czy ma ktoś schemat jak podłączyć antenę do linii energetycznej?? Chyba sam kondensator nie wystarczy. Spróbował bym ten patent nawet jeżeli łapałbym wiecej zakłóceń niż stacji radiowych. Spróbowac nie zaszkodzi (o ile nie spalę odbiornika).
  • #15 375396
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Wystarczy kondensator rzędu kilkuset pF, bardzo dobrej jakości, na napięcie > 1.5 kV. Można oczywiście dać na wejściu jakiś strojony obwód rezonansowy z dopasowaniem impedancjii do wejścia RX, ale przy takim QRM na falach długich niewiele to poprawi.
  • #16 375419
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    lakrymator, czy wypróbowałeś to w praktyce?? Chodzi mi o to żeby nie uszkodzić odbiornika. A może jest w necie strona ze schematem,albo opisem jak podłączyć antenę do sieci. Czy ktoś wypróbował ten sposób w praktyce, i co z tego wynikło??
  • #17 375451
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Jasne, że próbowałem ale z odbiornikiem lampowym w czasach niebytu kompów w sieci energetycznej :sm21: .
  • #18 375709
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Odnośnie odbioru i anten na fale VLF, polecam artykol zamieszczony ( tez w polskiej edycji ) Elektora nr. 6 / 94 str.49. Jest tam dokladnie opisany problem oraz konstrukcja anten.
  • #20 529226
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Link stary! Nie da się ukryć ale i problem stary jak widać. Wszystko to jest prawie prawda, co zostało napisane. Ja tylko dodam jeszcze, że każdy jeden odcinek drutu może być anteną na fale długie, lecz zależy to (czy zda egzamin) od odległości od nadajnika, poziomu zakłóceń (była o tym mowa) itp. Z założenia powinien to być drut o długości ponad 50m (ma służyć do odbioru dalekich stacji). Dobrze byłoby jeszcze zastosować cewkę szeregową, pełniącą rolę wydłużenia anteny (zestroić antenę na odbieraną częstotliwość). Antena "świetlna" też jest dość skuteczna (w praktyce odpowiada skuteczności 40 metrowemu odcinkowi drutu) jednak zkłócenia... Nie próbowałem jej stroić, może były by lepsze efekty? Przy korzystaniu z anteny "świetlnej" należy podpiąć się do "zerówki", są mniejsze zakłócenia i jest bespieczniej. Radzę jednak przy pomocy neonówki sprawdzić przewód zerowy i zastosować wtyczkę z kołkiem, aby nie było możliwości jej odwrócenia. To zjawisko gorszego odbioru przy podłączeniu uziemienia występuje tylko przy b. marnej antenie, bo zostaje, jakgdyby zlikwidowana antena "świetlna", która wytwarza się mimochodem w odbiornikach zasilanych z sieci (przez pojemności transformatora sieciowego). Godną polecenia jest antena ferrytowa. Na zbudowanym przez siebie prostym odbiorniku fal długich i antenie ferrytowej (fi 8 mm i dł. 120mm) odbieram nocą przy dobrej propagacji ok. 20 stacji. W tym "Radio Czeczenia", BBC Londyn, Moskwę, Paryż itd.
    Udawało mi się także wielokrotnie odbierać Warszawę I w Londynie. Nie próbowałem anteny ramowej, ale też przypuszczam, że można na niej uzyskać niezłe rezultaty. Na zakończenie wspomnę jeszcze o niebagatelnej zalecie anteny ferrytowej jaką jest jej kierunkowość. Zdarza się, że stacje nadają na tej samej lub zbliżonej częstotliwości i jedynym sposobem ich oddżielenia jest właśnie ustawienie odpowiedniego kierunku anteny powodując "wycięcie" niepożądanej stacji.
  • #21 529741
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Właśnie chodzi mi o odbiór dalekich stacji, np BBC. A co z tą anteną z sieci energetycznej?? Czy rzeczywiście wystarczy podpiąć pod kabel zerowy, nie trzeba odseparowac?? albo dopasować coś??
    Mam nadzieję że ktos już próbował ten patent w praktyce.
    Jeżeli ktoś ma jakiś schemacik, to bardzo bym prosił:)
  • #22 530085
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Na jakiej czestotliwosci nadaje BBC na falach dlugich?
    Pozdrowka
  • #23 530602
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Co do anteny to wykonałem kiedys antenę DELTA z drutu o długości 20 metrów. Zrobiłem odbiornik detektorowy i połączyłem do niego wzmacniacz słuchawkowy i oscyloskop do cewki.
    Bez najmniejszych problemów swtroiem sie do 1 programu radia polskiego na 225 Khz sygnał był bardzo silny bo na oscyloskopie oglądałem przebieg sinusoidy i modulacji. Wczoraj odpaliłem u kumpla odbiornik lampowy niemiecki i pod 1PR jest stacja chyba z francji...q
  • #24 530637
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Tak! Antena "świetlna" może być podłączona bespośrednio, jednak dla bespieczeństwa należy ją podłączyć przez kondensator 0,5 - 1 nF (500pF - 1000 pF) na napięcie przynajmniej 630V (lub więcej). Nie polecam jednak tej anteny w mieście (poziom zakłóceń zdecydowanie za duży). Na wsi, lub w małych miastach może się zdarzyć, że zda egzamin. Do odbioru dalekich stacji zdecydowanie polecam antenę ferrytową. Najlepsze, dostępne u nas OR jakie udało mi się sprawdzić, to były "Okieany" lub "Rygi" produkcji byłego ZSSR. Miały one dość długą antenę ferrytową i zdecydowanie wysoką czułość przy b. dobrej selektywności. Myślę, że taki OR jest jeszcze do zdobycia i zdecydowanie polecam go do odbierania odległych stacji. Ma on jeszcze tą zaletę, że jest przenośny i można udać się z nim w ustronne miejsce, daleko od zakłóceń i w nocy, przy dobrej propagacji prowadzić nasłuch. BBC nadaje na częstotliwości 195 kHz. Jest to w tym miejscu na skali, gdzie u nas w godzinach od 8-mej do 18-tej nadaje "R Parlament" lub "R Bis".
    Pozdrawiam!
  • #25 532494
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    bobo napisał:
    Na jakiej czestotliwosci nadaje BBC na falach dlugich?
    Pozdrowka

198 kHz, czyli na tej samej, co PR bis. Ale wieczorami czasem coś słychać, nawet na fabrycznej miniwieży (mieszkam za miastem).
  • #26 534485
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Jakieś pół roku temu wypróbowałem inny patent. Podłączyłem radio do C.O. Odbierałem w ten sposób np. BBC, ale bardzo słabo (ale lepiej niz na wewnętrznej antenie ferrytowej). Lepiej będzie jak C.O wykorzystam jako uziemienie (jedna rura idzie pod ziemią). Mieszkam w małym miasteczku, więc zakłóceń nie powinno być za wiele. A tak na marginesie, czy uziemienie coś da??

Podsumowanie tematu

✨ Do odbioru dalekich stacji na falach długich AM/MW najprostsza i najczęściej stosowana antena to kawałek drutu o długości od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów, rozwieszony na zewnątrz, np. między oknem a drzewem, z uziemieniem dla poprawy odbioru. Ze względu na bardzo długą długość fali (np. 225 kHz to około 1300 m), klasyczne dipole są praktycznie niemożliwe do wykonania w pełnej długości, dlatego stosuje się anteny skrócone (1/4, 1/8 długości fali) z elementami wydłużającymi, np. cewkami szeregowymi. Alternatywą są anteny ferrytowe, które dzięki nawinięciu odpowiedniej ilości drutu i dostrojeniu kondensatorem pozwalają na odbiór fal długich i średnich, a także umożliwiają kierunkowe ustawienie anteny. Wzmacniacze niskiej częstotliwości montowane blisko anteny poprawiają czułość odbioru.

Istnieje także metoda wykorzystania przewodów sieci energetycznej jako anteny poprzez podłączenie do przewodu zerowego przez kondensator separujący o wysokim napięciu (kilkaset pF, >1,5 kV), co jednak wymaga ostrożności i odpowiedniego dopasowania impedancji, a także jest narażone na zakłócenia impulsowe z sieci. Antena "świetlna" (neonówka) może działać jako antena na fale długie, ale jest wrażliwa na zakłócenia i wymaga podłączenia do przewodu zerowego.

W sklepach dostępne są anteny AM+FM, często w formie płaskich pętli z nawiniętym drutem, jednak ich skuteczność jest ograniczona. Do odbioru dalekich stacji, takich jak BBC na 195-198 kHz, polecane są anteny ferrytowe produkcji ZSRR, np. modele "Okiean" i "Ryga", które charakteryzują się wysoką czułością i selektywnością. Uziemienie anteny i unikanie zakłóceń elektromagnetycznych (np. od stacji transformatorowych, BTS-ów, zasilaczy impulsowych) jest kluczowe dla poprawy jakości odbioru.

Dodatkowo, w literaturze i na forach dostępne są schematy anten teleskopowych z przedwzmacniaczami oraz konstrukcje anten magnetycznych i detektorowych na fale bardzo długie (VLF). W praktyce, dla amatorów, najprostsze rozwiązania to rozwieszenie długiego drutu z uziemieniem lub użycie anteny ferrytowej z wzmacniaczem, natomiast eksperymenty z anteną sieciową wymagają wiedzy i ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA