logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać obliczenia w warunku if() w grze C++?

matiz58 02 Cze 2011 20:13 1010 4
REKLAMA
  • #1 9570689
    matiz58
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, tak jak w temacie robię projekt na grę w C++ w miarę mnie to wciągnęło i bd programować dalej, ale teraz ta gra jest najważniejsza ,termin mam bardzo napięty, otóż Jeśli używam funkcji if(); jak dodać do niej obliczenia, Np mam 2 zmienne a i b
    i np chce zrobic tak
    cin >> a;
    if(a==1) //*tu te obliczenia ,zeby sie zawieraly w warunku*\\ cout << b <<endl;
    Pokaze caly kod jaki narazie mam ,bez grafiki bo narazie nie biore sie za to ,wydaje mi sie ,ze narazie za trudne.Jesli ktos ma jakies pomysly co do urozmaicenia gry prosze pisac!

#include <cstdlib>
    #include <iostream>
    #include <cstdio>
    #include <process.h>

using namespace std;

int main()
    {
    int PB = 5; //* Określa poziom bohatera.
    int Z = 200; //*
    int a = 0; //* Uzywa opcji 1
    int b = 0; //* Uzywa opcji 2
    int c = 0; //* Uzywa opcji 3
    int d = 0; //* Konczy program
    int Pk = 0; //*Pkt doświadczenia
    int Sw = 0; //* Siła wojska.
    cout << "Jestes na poziomie: " << PB <<" ["<<Pk<<"/3]"<<" Aktualnie posiadasz: "<<Z <<" Zlota!"<<" Sila wojska: "<<Sw<<endl;
    cout << ""<<endl;
    cout << "Jest rok 415 p.n.e. "<< "Uciekles wraz ze swoimi przyjaciolmi do lasu"<<endl;
    cout <<" i zalozyles wioske"<<endl;
    cout << "Na szczescie udalo Ci sie wykrasc zloto..." <<endl;
    cout << ""<<endl;
    cout << "Co chcesz teraz zrobic? Wybor nalezy do Ciebie !" <<endl;
    cout << "1) Chce zatrudnic najemnikow" <<endl;
    cout << "2) Wyruszyc na wyprawe" <<endl;
    cout << "3) Zaatakowac najblizzsza wioske" <<endl;
    cout << "4) Wyjsc z gry" <<endl;
    cin >> a;
    system("cls");
    if(a==1) cout <<"Oto najemnicy ktorych mozesz rekrutowac na swoim poziomie."<<endl;
    if(PB==1)cout << "1) Chlop z proca"<<endl;
    if(PB==2)cout << "1) Chlop z proca"<<endl<<"2) Lekko opancerzony chlop z tasakiem" <<endl;
    if(PB==3)cout << "1) Chlop z proca"<<endl<<"2) Lekko opancerzony chlop z tasakiem"<<endl<< "3) Ciezko-zbrojny piechor"<<endl;
    if(PB==4)cout << "1) Chlop z proca"<<endl<<"2) Lekko opancerzony chlop z tasakiem"<<endl<< "3) Ciezko-zbrojny piechor"<<"4) Lekko-zbrojna jazda konna"<<endl;
    if(PB==5)cout << "1) Chlop z proca"<<endl<<"2) Lekko opancerzony chlop z tasakiem"<<endl<< "3) Ciezko-zbrojny piechor"<<endl<<"4) Lekko-zbrojna jazda konna"<<endl<<"5) Ciezka jazda konna"<<endl;
    cin >>b;
    system("cls");
    {
    if(b==1) cout <<"Chlop z proca dolaczyl do Twojej armii"<<endl;
    Sw+1;
    }

if(b==2) cout <<"Lekko opancerzony chlop z tasakiem dolaczyl do Twojej armii"<<endl;
    if(b==3) cout <<"Ciezko-zbrojny piechor dolaczyl do Twojej armii"<<endl;
    if(b==4) cout <<""<<endl;
    if(b==5) cout <<""<<endl;
    cout <<Sw<<endl;

system("pause");
    return main();
    }

Tyle napisałem i zacialem sie bo niewiem jak ten blok wstawic do warunku ;(
    Probowalem robic funkcje if poprzedzajac nawiasem rozpoczynajacym "{" i zakonczyc "}"Ale tez cos nie chce chodzic.

Tak jak mówię jestem początkujacy proszę o wyrozumiałość i szybką odpowiedź ,z góry dziękuje.Oczywiście dam pomógł :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9570715
    matiz58
    Poziom 9  
    Mozesz napisac jak to ma wygladac? chodzi mi o zmienna Sw aby dodac do niej 1
  • REKLAMA
  • #5 9570779
    matiz58
    Poziom 9  
    Dzięki.
REKLAMA