logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX 29PM1P CP521F - TV nie włącza się po wymianie trafopowielacza

RadekPawlak 03 Cze 2011 11:17 3419 8
REKLAMA
  • #1 9572279
    RadekPawlak
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam trafił do mnie Panasonic z płytą CP 521F uszkodzony był trafopowielacz zamówiłem z 100Hz.pl wszystko ok tylko po kilku dniach odmówił współpracy.Usterka powstała kiedy TV został wyłączony z pilota.
    Dioda na stand-by tylko sobie co kilka sekund błyśnie.
    Podstawiłem pamięć 24C16 z innego modelu CP 830FP i TV ruszył dopóki nie został wyłączony z pilota i usterka powróciła.

Czy ktoś spotkał się z podobną usterką, proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 9572296
    swa
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Czy wzystkie połączenia masy kineskopu zostały prawidłowo założone ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9572321
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Ja bym zaczął od zasilacza. Uzupełnij tytuł tematu.
  • REKLAMA
  • #6 9572440
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    RadekPawlak napisał:
    kiedy TV został wyłączony z pilota.
    Dioda na stand-by tylko sobie co kilka sekund błyśnie.

Czy po wyłączeniu do St/By na stabilizatorach I823 (3.3V) i I824 (5V) są prawidłowe napięcia? Czy układ RESET sprawny? Co z napięciami 1.8V?
  • #7 9572450
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A co to są kondensatory DP130?
    Coś takiego jak kropki, przecinki i inne to istnieja na tym świecie? Jeśli tak, to po co?
    A czemu raz cp521f, raz CP 521F? Za chwilę wymyślisz kolejny spsób na zapis tego samego? Nie można tego napisać tak, jak zrobił to producent?
    Trafopowielacz to jeden wyraz pisany łącznie. Tak się przyjęło i niech tak zostanie.

Dlaczego nie pisze się Ra dek lub rad ek, lub R-adek, lub jak tam jeszcze chcesz?

Podstaw kolejny wsad. Użyj nowego układu scalonego. Zweryfikuj zawartość pamięci oryginalnej i po wystąpieniu uszkodzenia.
  • #8 9572501
    RadekPawlak
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Sprawdziłem napięcia i są nie stabilne na oryginalnej pamięci, mierzyłem również bez pamięci
    B+ - 132V
    SB_14V - 8.1V
    12V - 7.7V
    S_14V - 10.1V

Napięcia 1.8V są prawidłowe (bez pamięci)

Po załadowaniu nowej pamięci bez wsadu TV wystartował po wybraniu języka oraz kraju tv działa poprawnie.Lecz po wyłączeniu z pilota usterka powraca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Panasonic TX 29PM1P z płytą CP 521F, który przestał się włączać po wymianie trafopowielacza. Po kilku dniach od wymiany, telewizor nie reagował na pilota, a dioda stand-by migała co kilka sekund. Po podstawieniu pamięci 24C16 z innego modelu, telewizor działał, ale problem powrócił po wyłączeniu z pilota. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie połączeń masy kineskopu, zasilacza oraz stabilności napięć na stabilizatorach. Po pomiarach napięć, użytkownik stwierdził, że są one niestabilne, a po załadowaniu nowej pamięci telewizor działał poprawnie, lecz problem powracał po wyłączeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA