logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ opóźniający wyłączanie lampki samochodowej?

konti 05 Kwi 2007 08:25 1004 6
REKLAMA
  • #1 3754132
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam potrzebuje taki maly ukladzik ktory po zamknieciu drzwi od samochodu zgasnie po jakis 10 -15 sekundach aby nastepowalo to plynne przygasanie powiedzcie czy jestem na dobrej drodze z tym tranzystorem to nie wiem czy nie dac pary darlinktona zamiast tego jednego wartosc R to jakies 10-15kΩ kondensator w zaleznosci od dlugosci swiecenia jaki moge zastosowac tranzystor NPN ?? jak jest zle to mnie poprawcie
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ opóźniający wyłączanie lampki samochodowej? bez tytułu.JPG (8.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3755030
    konti
    Poziom 27  
    kurcze no nie chce mi dzialac ten ukladzik zastosowalem tranzystory 2n3055 i bc557 ;/ poradzcie
  • REKLAMA
  • #4 3756430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3756980
    konti
    Poziom 27  
    no wlasnie o to chodzi ze raz mi sie zarzy lekko a po zmianie podlaczenia calego ukladu pali sie caly czas ;/ skladalem dwa takie uklady weglug tej plytki ischematu i kicha
  • Pomocny post
    #6 3758586
    wqq
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    Witaj

Podłączyłeś układ równolegle do włącznika drzwiowego
    jeśli tak to powinien zadziałać

Ja w miejsce rezystora wstawiłem potencjometr i mam możliwość ustawienia czasu świecenia

Może wlutowałeś odwrotnie diodę (sprawdź)

Ja zbudowałem kilka takich układów i nie było problemu

Powodzenia

PS
    Po wciśnięciu wyłącznika poczekaj chwile na reakcje
  • #7 3761943
    konti
    Poziom 27  
    wporzadku mialem kilka wadliwych bc557 mimo tego ze byly nowe ;/ ukladzik dziala dzieki za pomoc temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu opóźniającego wyłączanie lampki samochodowej z płynnym przygasaniem po zamknięciu drzwi, z czasem świecenia około 10-15 sekund. Proponowany układ opiera się na tranzystorach NPN, z możliwością zastosowania pary Darlingtona dla lepszej charakterystyki. Wskazano na dobór rezystora o wartości 10-15 kΩ oraz kondensatora dostosowanego do czasu opóźnienia. Udostępniono schemat z linku do PDF, który powinien pomóc w realizacji. Problemy z działaniem układu pojawiły się przy użyciu tranzystorów 2N3055 i BC557, gdzie układ raz działał, a raz świecił ciągle. Zalecenia obejmowały sprawdzenie poprawności połączeń, polaryzacji diody oraz zastosowanie potencjometru zamiast rezystora dla regulacji czasu świecenia. Ostatecznie problemem były wadliwe tranzystory BC557, po wymianie których układ działał poprawnie. Układ podłączono równolegle do włącznika drzwiowego, co jest prawidłowym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA