logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto studiować informatykę lub automatykę na Politechnice Poznańskiej?

jackoby 03 Cze 2011 23:40 2200 8
REKLAMA
  • #1 9574622
    jackoby
    Poziom 11  
    Witam forumowiczów:)
    Mam pytanie. Jestem po mat-fizie i chciałbym iść na studia na informatykę lub automatykę i robotykę (wydział informatyczny) na politechnice poznańskiej. Niestety w szkole nic się nie nauczyłem z informatyki. Jedyne co robiliśmy to zabawa programem ELI. Czy będąc zielonym z tego przedmiotu można iść na takie studia? Nie umiem programować itp, ale planuje teraz przez te 2 miesiące jakoś się za to zabrać, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie o tym (moglibyście polecić coś dla mnie, jakieś programy itp do nauki?). Czy na tych studiach zaczyna się uczyć od początku czy może lepiej mieć jakąś niewielka wiedzę o tym wszystkim?
    proszę o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 9574718
    Krzychu565
    Poziom 10  
    Wita. Myślę że na pewno pojawi się program AutoCAD na tych kierunkach co podałeś. Pomocny może też być solid edge.
  • #3 9577053
    solarstone
    Poziom 12  
    Oczywiscie ze mozna isc na informatyke bedac zielonym z informatyki i programowania ale bedzie kosztowac to poczatkowo duzo wlasnej pracy.

Skoro masz czas to polecam zapoznac sie jednak z takimi tytulami jak:
    Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie - Jezyk ANSI C (najpierw)
    Jerzy Grębosz - Symfonia C++

Do tego ściągnij sobie np Dev C++ i pocwicz jakies proste programy typu kalkulator :)
  • REKLAMA
  • #4 9577521
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Wszystko tylko nie Dev C++ :)
  • #5 9578767
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    DevC++ to narzędzie antyczne, chyba tylko z rozpędu wiele osób wciąż je poleca. Cokolwiek, byle nie to, np. CodeBlocks, Visual C++ Express lub Eclipse CDT, tych środowisk przynajmniej się używa obecnie, więc będzie trochę łatwiej na przyszłość.
  • #6 9578817
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Od siebie polecam MS Visual C++ 2008 Express Edition :)
  • REKLAMA
  • #7 9584878
    svistak2000
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Śmieszy mnie gdy ktoś poleca początkującemu Visuala C++. Jest to BARDZO dobry kompilator ale nie zapominajmy też że bardzo skomplikowany i stanowczo NIE DLA POCZĄTKUJĄCEGO!.
    A już na pewno przegrywa z DEV-C++ pod względem informacji wyświetlonych błędów. W Dev C++ po prostu pisze że brakuje np. średnika, a w Visualu informacje o błędach w kompilacji potrafią być na tyle zawiłe że właściwie nie wiadomo jaki błąd się popełniło.
    Kolejnym minusem Visuala (jak dla początkującego oczywiście) jest to, że ma się swobodny dostęp do kodu programu odpowiadającego przykłądowo za okno konsoli itd itp. Wystarczy przez przypadek coś tam sknocić i znów się zastanawiamy dlaczego program nam nie działa.
    Nie przeczę, że Visual jest lepszy niż dev C++ Ale jak dla początkującego programisty Dev-c++ Bije na głowe visuala prostotą obsługi.
  • #8 9585159
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Mam inne zdanie na ten temat. Zaczynałem od Visuala C++ i nie miałem z nim żadnych problemów, obsługa jest intuicyjna.
  • REKLAMA
  • #9 9595419
    svistak2000
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam co prawda inne zdanie, ale fakt jest jeden: Jeśli chce się dobrze programować to visual jest podstawą. Ale czy zaraz na początek jest sens rzucać się na głęboką wodę tego nie wiem. Może to tylko zniechęcić :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat studiowania informatyki oraz automatyki na Politechnice Poznańskiej, zwłaszcza dla osób bez wcześniejszego doświadczenia w programowaniu. Uczestnicy forum podkreślili, że możliwe jest rozpoczęcie studiów bez wcześniejszej wiedzy, jednak wymaga to dużego zaangażowania i samodzielnej pracy. Rekomendowane materiały do nauki to książki takie jak "Język ANSI C" autorstwa Briana W. Kernighana i Dennisa M. Ritchie oraz "Symfonia C++" Jerzego Grębosza. W kontekście środowisk programistycznych, użytkownicy odradzali korzystanie z Dev C++, sugerując alternatywy takie jak CodeBlocks, Visual C++ Express oraz Eclipse CDT, które są bardziej aktualne i przyjazne dla początkujących. Wskazano również, że Visual C++ może być zbyt skomplikowany dla nowicjuszy, mimo że jest to potężne narzędzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA