logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia - elektronika, informatyka a może coś innego?

Elektrooonik 14 Maj 2005 14:24 33239 56
Najlepsze odpowiedzi

Jakie studia techniczne wybrać po technikum elektronicznym: elektronikę, informatykę, automatyke/robotykę czy elektrotechnike?

Najczęściej polecane są automatyka/robotyka albo elektrotechnika na dobrej państwowej politechnice, bo po nich zwykle łatwiej o pracę niż po samej elektronice, choć każdy z tych kierunków jest ciężki i mocno teoretyczny [#1493643] [#3484264] [#1575034] Elektronika i telekomunikacja wymagają bardzo dużo matematyki, fizyki i teorii, dają mało praktyki, a kilku autorów pisało też, że po takich studiach w Polsce trudno znaleźć satysfakcjonującą pracę i często kończy się na serwisie [#1492038] [#1503094] Informatyka też nie jest łatwa: trzeba już na starcie znać podstawy programowania, mieć matematyczny umysł i sporo ćwiczyć samemu w domu [#1492038] [#1494597] Najlepiej wybrać kierunek zgodny z tym, co naprawdę Cię interesuje, a przed decyzją pojechać na uczelnię i pogadać ze studentami, bo opisy na stronach nie pokazują realiów [#1492038] Warto też patrzeć na specjalizację, bo to ona w praktyce robi największą różnicę, a na solidnej państwowej uczelni łatwiej zbudować sobie sensowną bazę niż na płatnej [#1497775] [#1494597]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1491847
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Witam:)
    Temat wałkowany w zasadzie wiele razy ale teraz wszystko zmienia sie z dnia na dzien i dlatego zakładam swój wątek zeby się poradzić bardziej doświadczonych życiowo ode mnie ludzi :)
    Właśnie kończe technikum elektroniczne i zastanawiam sie co by potem w życiu robić :) Chciałbym skonczyc jakies studia, tylko jakie ? Co moglibyście mi doradzić? Interesuje sie elektroniką ale czy warto isc na studia elektroniczne? czy naucze sie tam czegos co może mi sie potem przydać w życiu? :) czy moze lepiej na informatyke? (wydaje mi sie, że elektroniki mogę nauczyć sie sam, gorzej może byc z informatyką, programowaniem itp) a może jeszcze cos innego (mechatronika, automatyka? ) :) Jakie studia mogą być ciekawe i przyszłościowe zarazem? :)

Z góry dziękuję za opinie :)
  • REKLAMA
  • #2 1492038
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Powiem Ci tak... Ze swojego i moich kolegow doswiadczenia :

- elektronika i telekomunikacja to ciezka mata, fiza, magnesy, druty itd. - wlasciwie zero praktyki (politechnika), system polegajacy na przyjeciu ile wlezie (dotacje) i niemilosiernym wyrzucaniu ludzi...(szczegolnie P. Wroclawska - 900 na elektronice, po I semestrze jest 500 - kursy poprawkowe, kolejne wydatki itd., potem i tak wylatuja - na 2 rok przechodzi kolo 400 z tych 900...)...
    - informatyka - dla ludzi, ktorzy spedzaja kupe czasu przed komputerem i maja pojecie odnosnie programowania (c, c++, java bla bla) - tez nie jest latwo, musisz miec matematyczny umysl i latwosc algorytmizowania sobie zycia...

Radze dokladnie sie zastanowic, pojechac, zobaczyc uczelnie, pogadac z ludzmi (podstawa) - wiem, ze jest ciezko - ale robisz tak : chodzisz po korytarzu i podchodzisz do ludzi - roznych - z pytaniem jaki kierunek, jak jest, itd. Niektorzy Ci odpowiedza - nawet nieraz bardzo wyczerpujaco, juz masz pojecie jak to wyglada (wstepne). Bazowanie na poradnikach i stronach internetowych danych wydzialow to pic na wode i naiwniactwo.
    Dodatkowo jesli wyjezdzasz do innego miasta - kwestia kwatery/akademika (oj, nieraz sie tak trafi, ze watroba po pol roku do wymiany), zaplanowania zycia samemu wbrew wielu klopotom - radze sie w tych kwestiach tez orientowac wczesniej...nie na ostatnia chwile.
  • #3 1492311
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    W sumie mialem podobny problem 3 lata temu. Skonczylem technikum eletroniczne i tez nie wiedzialem co wybrac. Wybralem elektotechnike gdyz to tak sie u mnie nazywa a potem obiera sie specjalizacje: aparatura elektroniczna, automatyka, maszyny elektryczne itd. Ja wybralem ta pierwsza i nie zaluje. I powiem ci z doswiadczenia ze nie nauczysz sie sam elektroniki gdyz poprostu w pewnym momencie ci braknie teorii skad inad tak znienawidzonej ale niestety potrzebnej.Informatyka to tez nie jest tylko programowanie a powiem ci z obserwacji kolegow ze na tym kierunku wiekszosc ucieka od programowania jak moze,wiekszosc wybiera specjalizacje bardziej zwiazana ze sprzetem(sieci komputerowe itp) czyli jak by nie patrzec=elektronika+telekomunikacja. Elektronika tez sie sprowadza w obecnej chwili do "pisania" gdyz wiekszosc przedmiotow jakie mam to bazuje na elektronice cyfrowej i wszelkiego rodzaju ukladach programowalnych, wiec tez siedzisz i piszesz jakies programy ale roznica jest wlasnie taka ze potem widze co zrobilem, cos sie rusza, kreci, swieci itp. a to mi daje rajcoche. Ale jak napisal Tomaszo musisz sie nastawic na ciezka prace przynajmniej na poczatku bo studia technicze sa z zasady ciezkie obojetnie czy bedzie to informatyka czy elektronika.
  • REKLAMA
  • #4 1492411
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Hehe, no ja juz tam troche w to zabrnalem, stad w ogole zabralem glos - no jakies doswiadczenia juz mam... Wiem doskonale, co miales na mysli - czysta prawda.
  • #5 1493373
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Czy wybierzesz informatyke, czy elektronike to z robotą będzie i tak cieżko. Ja studiowalem infe ale odpuscilem, szkoda kasy, nieprzydatne bzdety, a programowania jak sie sam nie nauczysz to nikt Cie nie nauczy. Szkola to tylko papier, a wiedze niektórzy zdobędą, a niektórzy nie. Takie zycie. Studentów przybywa teraz lawinowo, więc za kilka lat, jak tak wszyscy sie wykształcą, to nie będzie w kim przebierac, bo papier straci swą magiczną moc, tak jak kiedys technik to bylo duzo, a teraz na licencjat nawet nikt nie spojrzy.
    Wszystko w tym kraju brnie w złą strone, bezrobocie sie powiększa. Ciekawe co bedzie dalej. Takie moje zdanie, ale mozesz się tym nie sugerowac, bo przeciez nauka do szczęscia klucz.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 1493374
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    ja jestem maniakiem na punkcie eletroniki za rok wybór technikum mnie czeka więc się trzeba zastanowić dobrze co wżyciu chce się robić :) ja bym wolał sugerować się fachem w którym jest mało ludzi wtedy lepiej jest się wkręcić na rynek niż gdzieś gdzie jest specjalistów od wafla :)
  • #7 1493643
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Ja jestem na Elektrotechnice specjalność Automatyka. Mówią, że to najtrudniejsza specjalność, ale lubię wyzwania :) Fakt jest faktem – trzeba się dużo uczyć, ale warto. Jestem na drugim roku i jest lżej, ale i tak jest przerypane. Jednak mam czas na trucie wątroby :D
    I nie idź czasami na płatne uczelnie bo to kiepski wybór (oczywiście nie wszystkie). JA polecam uderzać na politechnikę, kierunek Elektrotechnika i później zastanowić się nad specjalnością.
  • #8 1493941
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jeżeli jesteś zdeterminowany studiować, to bardzo dobrze, bo grozi nam
    kataklizm głupoty społecznej i trzeba jakoś chronić nasze mózgi

Jeżeli myślisz o kierunku okołoelektrycznym to proponuję wybrać
    uczelnię państwową, która ma w miarę dobrą opinię, najlepiej
    z tradycjami, bo w takiej jest szansa na najmniej szkód wyrządzonych
    przez ostatnie lata przez różnych majstrów od sterowania rzeczywistością,
    posadowionych w Warszawce

Wybierz też wśród najtrudniejszych kierunków (popytaj w środowisku,
    gdzie studenci najbardziej psioczą na rygory i ogrom nauki)

Taki masochizm daje szansę na pożyteczny rozwój mózgu i stąd jego
    elastyczność w zmianie zawodu

To pochodzi z mojego własnego doświadczenia. Dzięki temu bez
    trudności przekwalifikowałem się samodzielnie, np. chociaż jestem
    "techniczny kołek" (niektórzy humaniści nie uważali politechnik
    za szkoły akademickie), to prawie łatwo poznałem swego czasu
    zasady księgowości, konta analityczne i syntetyczne, gospodarkę
    magazynową, systemy kadrowo-płacowe itp.

Mimo różnych mód, to dobrym wyborem wydają się klasyczne
    wydziały elektryczne o kierunkach mierniczych lub napędowych
    (za 50 lat ludzie nadal będą mierzyć i napędzać), energoelektronika,
    optyka i mechanika precyzyjna lub mikromechanika
  • #9 1494597
    maciej_kaz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Odpowiedź.
    Ja studiuje elektrotechnike, teraz jestem na specjalizacji informatyka techniczna. Ale to nieważne. Z mojego doświadczenia i bazując na opowiadaniach dobrych kumpli z innych politechnik, żeby sie czegoś naucyć to i tak musisz dużo w domu przysiedzić i to obojętnie na jakim kierunku technicznym. Bo oczywiście wszystkie profesorki tak napierdzielają z materiałem, że na wykładzie i tak wcześniej uśniesz niż zakumasz o co im chodzi. Oczywiście są profesorki wyjątki, których darze szacunkiem i chętnie chodze ich posłuchać, bo nie walą samą matmą i fizą tylko często wtrącają ciekawe przykłady z życia wzięte, a to najbardziej cenie. Ja wychodzę z założenia, że najlepiej uczyć się tylko tych przedmiotów, które naprawde Cię interesują i zrozumieć je, a z innymi kombinować byle tylko zdać.

Co do kierunku. Hmm.
    Informa - na starcie i tak musisz miec podstawy w programowaniu i dużo czasu spędzać w chacie przed kompem rzeźbiąc własne programiki. Na tym kierunku matma i fiza są troche lżejsze ale i tak troche się powkurzasz.
    Elektrotechnika - na powitanie matma i fiza na wysokim poziomie i oczywiście sztandarowa elektrotechnika. Jak to obcykasz to kolejne semestry pójdą z górki, nawet na automatyce bo teraz tego mam sporo i matma z fizą to naprawde są potrzebne jak duża ilość % na imprezie.
    Elektronika - pierwszy rok wygląda zupełnie podobnie jak na elektrotechnice, co potem to dokładnie nie wiem i nie chce wprowadzać Cię w błąd.

Wybór należy do Ciebie, ale tak jak radzili koledzy najlepiej zrobisz jak sam popytasz studentów na konkretnych uczelniach.

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru.
  • #10 1496355
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    prawda co tu koledzy mowia, ze papier jest Ci zbedny, chociaz nie zawsze. Teraz kladzie sie nacisk na latwa zmiane zawodu i wyksztalecenie bardziej wszechstronne bo jak teraz nauysz sie biegle c++ to jakie jest prawdopodobienstwo, ze ktos bedzie za 40 lat w tym programowal. na polibudach matma i fiza jest po to zebys mogl za 10 lat przyjsc na podyplomowke i uczyc sie szybko i efektywnie czegos nowego, zebys w rok a nie 5 lat uczyl sie nowego zawodu. Ja jestem na IP i bardzo sobie chwale ten kierunek, rozsadne polaczenie Mechany z Zarzadzaniem i Ekonomia, tylko zeby pozniej w tym pracowac to trzeba miec zaciecie na menagera, bo inaczej to sie skonczy z nudna praca (ale nienajgorzej oplacana) w AutoCadzie lub SolidWorksie.
  • #11 1497775
    ftdi
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witaj
    Mieszkasz w Siedlcach więc najbliżej Ci do Warszawy. Nie polecam Białegostoku z różnych względów:))) - sam się domyś jakich:)

Poszukaj na www.ee.pw.edu.pl lub tu http://www.ee.pw.edu.pl/index.php?strona=wl_instytuty

Zacznij wyszukiwanie od specjalizacji - czyli tego co chciałbyś robić
    czasami jest kilka specjalizacji w jednym instytucie a czasami jedna.

Na elektrycznym jest tyle kierunków że napewno coś sobie znajdziesz.
    Nigdy nie przeglądaj informcji o studiach od początku - zawsze od końca czyli od tego jakie są specjalizacje na wydziale - bo będzisz kończył specjalizację a nie wydział.

Jest też informatyka ale w podejściu raczej politechnicznym niż uniwersyteckim. Jak preferujesz takie podejście polecam:)

Polecam tą uczelnię - sam skończyłem tu studia po nienajlepszym technikum elektronicznym i jakoś sobie poradziłem w 5 lat.

ftdi
  • REKLAMA
  • #12 1498212
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam!
    Ja podobnie jak kolega co założył temat, kończe właśnie technikum elektroniczne i myślę nad jakąś uczelnią. Chodzi mi po głowie AGH w Krakowie i coś związane z elektroniką, a głównie mikroprocesory mnie kręcą, bo od pół roku buduję dużo układów, niektóre nawet sprzedaje.

Pozdrawiam wszystkich
  • #13 1498370
    lapunow
    Poziom 10  
    Studia!

Super sprawa! Ja akurat studiuje na Wydziale Elektroniki ale na kierunku Autoamtyka i Robotyka. Naprawde super kierunek! duzo mozna robic no i trzeba tez duzo robic. ale jak kazda praca trochce potem poplaca. Duzo programujemy i troche robimy projektow. obecnie jestem na IV roku i wykonuje zazem z kumplami ciekawy projekt budowy robota ktory bedzie rysowal mape. kazdy z nas jest odpowiedzialny za inny element oczujnikowania. na tym kierunku sa naprawde spoko ludzie lacznie w wykladowcami. polecem i pozdrawiam
  • #14 1499578
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    ja tez staje przed wyborem elektronika/informatyka, kiedys bylem fanatykiem elektroniki itd. ale uwazam ze trudno o dobra prace w tym zawodzie tzn. w firmie w ktorej mozna konstuowac lub cos w tym stylu [ po prostu w Polsce prawie tego nie ma, tzn. sa wyjatki, ale jest tego malo], a jak nie trafisz do dobrej - takiej firmy to bedziesz albo monterem, albo serwisantem ( obecnie robie w tym i w tym - praktyka 7 lat ) monter to na moje praktycznie elektryk (nuda), serwisant to tylko naprawy zlomow, lub nie doróbek (zero rozwoju, chyba ze fascynuje cie naprawa), ja postanowilem, ze jednak pojde na jakas informatyke, tu uwazam mozna zaistniec, jako ze internet nie jest ograniczony i jesli bedziesz dobry to cie predzej czy pozniej zauwaza, a jak nie to bedziesz robil dla siebie - satysfakcji [ programowanie ], no jesli wybral bys zabawe w servery i zwiazki z sprzetem, elektronika sie tobie przyda, ale warto by bylo miec prace w jakiejs duzej np. kablówce gdzie nabral bys szlifu [ lub innej sieci], ja raczej wybiore programowanie - po moich nie zrealizowanych marzeniach elektronicznych brne w inne marzenia , moze cos wyjdzie - jak nie to wlasna satysfakcja oraz zabawa na wolnym oprogramowaniu linux/bsd

pozdrawiam
  • #15 1499828
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    no ja teraz jestem w 2 kl Lo na profilu mat-fiz-inf i matma nie najlepiej mi idzie a na studiach takich to matma podstawą jest i tym sie przejmuje ;[. mnie właśnie fascynuje naprawa, jakos do programowania mnie nie ciągnie, tzn jescze żadnego procka nie zaprogramowałem, ale kiedyś trzeba zacząć i zrobić programator i kupić np 8051 czy coś. A tworzenie nowych rzeczy też mnie interesuje. Co prawda jeszcze sam schematów nie projektuje ale płytki już tak i składam od podstaw. tak więc jakie studia byście mi doradzili. do informatyki mnie nie ciągnie.
  • #16 1500220
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam Elektrooonik!!
    Jeśli lubisz to co robisz i robisz to dobrze, to rób to dalej.WYdaje mi sie,że elektronika to dobry zawód, to dziedzina która nieustannie sie rozwija.... ale wybór należy do Ciebie:-)
    POZDRAWIAM!!!!
  • #17 1501178
    elpiko
    Poziom 17  
    Czy może mi ktoś napisać, jak to jest z pracą po studiach elektronicznych? Gdzie można szukać pracy w Polsce? Co można robić z takim wykształceniem?
  • #18 1503094
    >Qba<
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Helo

Studiuje na Wydziale Elektroniki WAT (kierunek elektronika i telekom.) (http://www.wat.edu.pl) studia dzienne cywilne. Jestem na 1 roku, jeśli chcesz studiować elektronikę przygotuj się na ostrą jazdę z fizy + matma zależy też od uczelni jakż wybierzesz np. u nas fiza zaczyna sie na 1 semestrze kończymy w drugim a na PW fiza zaczyna sie albo na 2 albo 3 semie.

Pzredmioty jakie mam/miałem teraz to:

1 sem:
    obwody,fiza +laborki,matma,podstawy metrologii +laborki
    2 sem:
    obwody +laborki, przyrządy półprzewodnikowe +laborki, matma, fiza +laborki

elektronika to jeden z najcięższych (o ile nei najcieższy) kierunek techniczny. Ale za to jaka satysfakcja jak się skończy :) A z pracą cienko niestety wszytkie zakłądy pozamykane ....

A na marginesie (Spelling Cow tak nabruździła w moim poscie że musiałem pisać od nowa... )

Pozdrawiam !!!
  • #19 1503133
    olo
    Poziom 18  
    Hej QBa Czy jestes z grupy E04D9?
  • #20 1503170
    >Qba<
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No prosze i kolega sie znajdzie z grupy na elektrodzie :D
  • #21 1506288
    Voltar79
    Poziom 11  
    Witam!

Po 5 latach studiów zdobyłem tytuł mgr inż. elektroniki, dyplom mam na "celujący z wyróżnieniem", znam biegle angielski, niezle niemiecki, a i tak prace mi było strasznie trudno znalezc (prawie rok poszukiwan). A moje aktualne życie zawodowe jest równie mało fascynujące, co i pozbawione perspektyw.

W Polsce rynek pracy na absolwentów elektroniki w zasadzie nie istnieje chyba, że, jak wspomniał jeden z uczestników forum, skończysz jako serwisant. Ale żeby być serwisantem, musisz mieć własne ogromne doświadczenie, bo żadna politechnika cię praktyki nie nauczy.

Jeżeli mogę doradzić jakiś kierunek studiów ludziom, to chyba sens mają tylko kierunki łączące ekonomię z informatyką (np: Informatyka i Ekonometria). Jedyne większe zapotrzebowanie na programistów jest w dziedzinie programów kadrowo/płacowych, baz danych klientów dla firm, księgowych itp.

pozdrawiam
    Voltar
  • #22 1508624
    grzeniua
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    OK! Ja niecale 2 lata temu skonczylem Elektronike i Telekomunikacje na PWr. Nie bede pisac jak bylo na poczatku bo kazdy kto ma do czynienia lub zna ludzi wie...
    W polowie studiow wybralem specjalizacje - EAE - Aparatura Elektroniczna i musze przyznac ze to calkiem niezle, tym bardziej ze pracuje teraz w zawodzie i "uzywam" zdobytej wiedzy chociaz nie w calosci naturalnie! Studia te, a w szczegolnosci sama specjalizacja, dala mi najwazniejsza rzecz: umiejetnosc latwego przystosowywania. Mialem do czynienia z czysta elektronika i z programowaniem w Visual C++ (wlacznie z dyplomem ktory dotyczyl pisania softu - drivera dla urzadzen GPIB) wiec "liznelo" sie informy bo niezle musialem do tego przysiasc ale teraz widze ze bylo warto..
    Jak juz jednak ktos (chyba III) wspomnial, nie zamierzam tu slugo zagrzac miejsca, bo nie dosc ze chcialbym sie doksztalcac to cosik wiecej zobaczyc "w szerokim swiecie" - moze sie uda :D
  • #23 1510534
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mi sie wydaje ze przyszłośc jest w automatyce i elektrotechnice :)
    z naciskiem na to drugie :].
  • #24 1510912
    rasbas
    Poziom 14  
    Witam. Jestem na AGH w Krakowie na Automatyce i Robotyce na EAIiE. Powiem tak, pierwszy rok to nic tylko matematyka i fizyka. Ludzie po dobrych liceach mat-fiz mają całkiem fajnie. Dopiero na drugim roku zaczyna się cokolwiek robić, ale tak naprawdę prawdziwe AiR zaczyna sie od 3 roku. Wtedy dla cześci ludzi zaczynaja sie schody. Więc żeby zacząć cokolwiek ciekawego na tych studiach trzeba pojąć przerąbany kawał teorii, którą i tak się zaraz zapomnii.
  • #25 1511189
    vipermat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam chciałem poruszyć dwa wątki:
    1. Co myślicie o Politechnice Gdanskiej(pytam bo tech. elektroniczne do którego uczęszczałem to istne g****)
    2.Czy sa gdzieś jakieś Studia mędzywydziałowe gdzie jest elektronika.
    czy wszedzie chcą oryginał świadectwa(bo jeśli tak to nie bede mogł studiować na dwóch uczelniach).
    pozdrawiam wszystkich
  • #26 1511618
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Wszędzie chcą oryginał świadectwa, odpis nie wystarczy.
  • #27 1513623
    DPage
    Poziom 11  
    A ktoś studiuje EiT na Pol. Śląskiej ?
  • #28 1560720
    elpiko
    Poziom 17  
    Automatyka i Robotyka ze specjalnością Robotyka, czy EiT Elektroniczne i komputerowe systemy automatyki? Jakie szanse na pracę po automatyce? A może jakieś inne propozycje na tych wydziałach?

Czy może lepiej już dać sobie spokój z elektroniką i pójść w stronę energetyki, elektrotechniki?

Czy ktoś z Politechniki Wrocławskiej mógłby mi opisać, jak tam na tych wydziałach jest? Jeżeli już skończył tam studia, jak się u niego sprawy z pracą mają?
  • #29 1574420
    komar_ns
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem po mat-fiz po dośc dobrym liceum. Chce iść na agh na wydział AEIE ale nie wiem zabardzo na co... Nie mam żadnych praktycznych umiejętności z zakresu elektroniki, troche pojęcia na temat informatyki lecz jeśli chodzi o programowanie to zabardzo nie umiem ale jestem skłonny sie tego uczyć... Co byscie mi poradzili, jaki kierunek? Interesują mnie ogólnie nowe technologie, komputery, telefonia komórkowa... Czy nie ma już pracy dla dobrych elektroników? Czy praktycznie z zerową wiedzą na temat programowania poradze sobie na informie??

Pzdr
  • #30 1574982
    rasbas
    Poziom 14  
    Informa na EAIiE to już jest już szczyt szczytów. Masz 0 prawdopodobieństwo przejścia przez 1 rok jeśli nie znasz programowania, co nie znaczy że jest to nie możliwe. Na początku piszą programy w pascalu, podstawy systemów UNIX, algorytmy, a II semestr to już C++, dalej algorytmy itd. Zdecydowana większość jest po liceach i nie znają elektroniki wogóle, ale jakoś sobie chłopaki radzą ;) Zależy też na jakiego debila sie trafi, bo jak kumpel mi mówił jakie pytania dostawali na laborkach to nawet ja nie miałem o nich pojęcia. Zwracam Ci Komar_ns jeszcze uwagę na matematykę, bo jeśli nie jesteś zapalonym matematykiem lub wytrwałym kujonem to nie radze. NA EAIiE nie sprawdza sie przysłowie, że normalnei to się pije, a przed sesją to juz sie tylko modli :] Nie ma się jednak co załamywać, tylko należy próbowac, 3mam kciuki. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kierunku studiów po ukończeniu technikum elektronicznego, z uwzględnieniem elektroniki, informatyki, automatyki i mechatroniki. Uczestnicy podkreślają, że studia z elektroniki i telekomunikacji są trudne, wymagają dużej ilości matematyki, fizyki oraz teorii, a praktyka bywa ograniczona. Informatyka wymaga znajomości programowania (języki C, C++, Java, Pascal) i silnych podstaw matematycznych, a samodzielna nauka programowania jest konieczna. Automatyka i robotyka są wskazywane jako kierunki przyszłościowe, choć również wymagające dużego zaangażowania i wiedzy teoretycznej. Wskazuje się, że rynek pracy dla elektroników w Polsce jest ograniczony, często absolwenci trafiają na stanowiska serwisowe lub montażowe, co może nie odpowiadać oczekiwaniom. Z kolei informatycy, mimo dużej konkurencji, mają szanse na zatrudnienie, zwłaszcza jeśli stale podnoszą kwalifikacje. Ważne jest wybranie uczelni z dobrą renomą i tradycjami, najlepiej państwowej politechniki. Wskazano na uczelnie takie jak Politechnika Warszawska (PW), Politechnika Wrocławska (PWr), Akademia Górniczo-Hutnicza (AGH) w Krakowie, Politechnika Gdańska oraz Politechnika Świętokrzyska. Poruszono kwestie specjalizacji, takich jak aparatura elektroniczna, automatyka, elektrotechnika, informatyka techniczna, elektronika i telekomunikacja, robotyka. Podkreślono, że studia inżynierskie dają większe możliwości na rynku pracy niż licencjackie. Wskazano na konieczność samodzielnej nauki i praktyki, zwłaszcza w programowaniu i elektronice cyfrowej. Poruszono także temat studiów eksternistycznych i ich przydatności. Wskazano, że matematyka i fizyka są podstawą wszystkich kierunków technicznych i ich opanowanie jest kluczowe. Dyskutowano o trudności dostania się i ukończenia studiów technicznych oraz o nasyceniu rynku absolwentami elektroniki i telekomunikacji. Wspomniano o projektach studenckich, takich jak budowa robota rysującego mapę, co pokazuje praktyczne aspekty niektórych kierunków. Poruszono także kwestie wyboru profilu w technikum (np. technik łączności, teleinformatyk) i ich wpływu na dalszą edukację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA