logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor KFC - migająca krata, brak trybu standby, co zrobić?

nikon1 13 Lis 2004 10:19 1313 5
REKLAMA
  • #1 981929
    nikon1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam. mam monitorek KFC(modelu nie znam bo nie dostałem tyłu z niego) ale, co się dzieje?: pierwotnie monitor był martwy, tak więc z przetworniczką sobie poradziłem ,ale został jeden problemik ,a mianowicie monitor nie przechodzi w standby tylko pokazuje się na nim migająca krata, co to może być????????????????????????????moze pamiątka, albo jakiś tryb serwisowy pomoże????
  • REKLAMA
  • #2 982885
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Podłącz go do kompa i wygaś, powinien się wyłączyć, potem wyłącz komp i zobacz co sie stanie jeśli w obu przypadkach pojawia sie krata to w OSD powinna być opcja dotycząca power save.
  • REKLAMA
  • #3 986844
    nikon1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    właśnie o to mi chodzi, ze jak kompa wyłącze to monitor przechodzi w stan STANBY-rzecz normalna, ale zamiast wyłączyć się to azczyna migą krata- co to jest????????
  • REKLAMA
  • #4 987070
    StynkS
    Poziom 21  
    Wyłącz (opcją wyłącz po 1min. w funkcjach oszczędzania energii w windzie) monitor pod windą, czy wtedy również wskakuje krata?

To jest test zawarty w procesorze monitora. Czy ten monitor ma OSD? Jeśli tak to powinna być opcja dotycząca power save - musi być włączona. Ten test czasami można wyłączyć w serwisowym.
  • REKLAMA
  • #5 1115465
    RaTaJ_87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam mam ten sam problem też mi się pojawiają kratki gdy przechodzi w stand by lub gdy nie ma sygnału z karty graficznej.
    Można uruchomić Autorun który to likwiduje przytrzymując przyciski ADJUST. Problem jednak wraca gdy odłączymy zasilanie. Moim rozwiązaniem jest podłączenie zasilania monitora do zasilacza kompa i ustawienie w biosie opcji Always on czy coś w tym stylu.
    Jednak to rozwiązanie mnie nie zadowala ;(.
    Kiedyś nie miałem tego problemu na płycie głównej pod Intel Celerona 433, teraz na MSI Athlon XP 1600+,występuje.
    P.S.A tak wogóle gdzie można znaleść serwis jaki kolwiek kontakt internetowy ?

Dodano po 5 [minuty]:

A i jeszcze jedno w OSD napisane jest PWRS DISABLE znalazłem coś w sieci na ten temat oto link http://www.chip.ro/forum/viewtopic.php?t=39182 niestety nie po polsku ani po angielsku bedzie problem z przetłumaczeniem
  • #6 1117009
    StynkS
    Poziom 21  
    PWRS DISABLE a ma być PWRS ENABLE (zmień) i będzie po problemie, tak jak pisałem wcześniej.

Robi się to tak.
    Wyłącz monitor przyciskiem, przytrzymaj "function down" i włącz monitor, napis zniknie i monitor będzie się wyłączał gdy sygnał z karty zniknie.
REKLAMA