logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy firma Eurotec ma coś wspólnego z firmą Eurocraft?

Imacman66 05 Cze 2011 21:39 17084 12
REKLAMA
  • #1 9580350
    Imacman66
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam mam pytanie, czy firma Eurotec ma coś wspólnego z firmą Eurocraft?
    Znalazłem kiedyś taki opis na Allegro, że to ta sama firma.
  • REKLAMA
  • #2 9580498
    Domi.S
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jest przynajmniej jedna wspólna cecha: obie są tanim, słabym sprzętem produkowanym w Chinach. Także nie rozumiem jakie ma znaczenie czy te firmy mają coś ze sobą wspólnego?
  • #3 9580614
    Imacman66
    Poziom 9  
    Pytam, bo o Eurotec coś znalazłem, a o Eurocraft nie. Czyli mogę generalnie uprościć, że te firmy robią bardzo podobne elektronarzędzia. Chodzi mi tu o trwałość i niezawodność.
  • REKLAMA
  • #4 9581364
    Domi.S
    Poziom 11  
    Jestem pewien że wytrzymałość i zawodność tych produktów będzie podobna, tak samo jak i innych no name(ów). Oczywiście może się zdarzyć że jakieś narzędzie będzie się sprawowało zadziwiająco dobrze ale to bardzo rzadko się zdarza. Tak samo jak się zdarza wadliwy egzemplarz w profesjonalnych wyrobach.
  • #5 9581581
    Imacman66
    Poziom 9  
    Mam więc pytanie, czym różni się na przykład piła ukośna z posuwem firmy no name od np w/w urządzenia renomowanej firmy? Czy ta różnica w cenie musi wynosić 5 razy więcej przy tych samych parametrach i możliwościach?
  • #6 9582026
    margos2
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Parametry zazwyczaj są tylko podobne.

Na przykład moc, w markowych sprzętach jest to moc rzeczywista, w produktach no name często jest zawyżona.

W produktach firmowych płacisz również za gwarancje i serwis oraz dostępność części zamiennych.
    Do narzędzi markowych kupisz części przez 10 lat po zakończeniu produkcji modelu.

W przypadku narzędzi takich jak Einhell czy Eurotec czasem trudno jest wyegzekwować naprawę gwarancyjną, a części zamienne są dostępne tylko przez krótki okres czasu lub wcale.

Wiec jako podsumowanie napisał bym tak:

Jeśli narzędzie ma na siebie zarabiać powinno być lepszej jakości markowe.
    Kosztuje więcej ale masz prze tym gwarancje niezawodnej pracy.

Jeśli narzędzie ma służyć do prac hobbistycznych można kupić nawet coś taniego.
    Należy tylko pamiętać o tym że to sprzęt dość delikatny do lekkich prac,
    często jednorazowy bez możliwości naprawy z powodu braku części.
  • #7 9582074
    Imacman66
    Poziom 9  
    Potrzebuję do cięcia kantówek 5x5 cm oraz płyt meblowych szer 20 cm i grubości 16 mm. Oczywiście czysto hobbystycznie.
  • REKLAMA
  • #8 9582749
    Domi.S
    Poziom 11  
    Jest jeszcze kilka ważnych rzeczy: jakość wykonania (elementy nie powyginają się po kilku użyciach), precyzja cięcia (porządna ukośnica zawsze będzie ciąć w tym samym miejscu a nie jak popadnie, także jak posuniesz to w linii prostej), wygoda pracy (narzędzia profesjonalne są projektowane aby jak najmniej męczyć użytkownika), no i chyba najważniejsze to bezpieczeństwo (normy hałasu i wibracji ). Więc uwierz różnica jest ogromna stąd też i cena. Ale tak jak napisał przedmówca jeżeli to tylko do domu i sporadycznie to i można no name kupić. Choć z drugiej strony czy warto wydawać parę stów na ukośnicę jak można kupić dobrą piłę i skrzynkę uciosową?
  • REKLAMA
  • #9 9582769
    Imacman66
    Poziom 9  
    Mam piłę i skrzynkę uciosową :), ale mam w planach wykonać parę dyfuzorów Skyline, a na jeden wychodzi ok. 130 cięć kantówki 5x5.
  • #10 9583800
    Domi.S
    Poziom 11  
    U no to trochę byłoby machania:D Wszystko zależy ile chcesz wydać kasy. Tylko dla tej roboty to bym kupił coś tańszego ale nawet jeśli już to nie żaden Eurotec tylko może Dedra przynajmniej jest gwarancja.
  • #11 9583825
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    margos2 napisał:

Do narzędzi markowych kupisz części przez 10 lat po zakończeniu produkcji modelu.

Tyle że ich cena powala. Zazwyczaj taniej wychodzi kupić nowe narzędzie.
  • #12 9583842
    Imacman66
    Poziom 9  
    Jest gwarancja na 12 mieś. Będę przecinał też płyty meblowe do 20 cm.
    Dziękuję za pomoc.
  • #13 9786476
    PYTON-P3
    Poziom 11  
    Posiadam sprzęty firmy Eurocraft jak i firmy Eurotec jest to ta sama firma i obie się sprawują jak do tej pory super ale używam do własnego użytku chociaż często intensywnie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię związku między firmami Eurotec a Eurocraft. Użytkownicy zauważyli, że obie marki oferują podobne, niskobudżetowe elektronarzędzia produkowane w Chinach, które charakteryzują się niską trwałością i niezawodnością. Wskazano, że parametry techniczne narzędzi mogą być mylące, ponieważ w produktach no name często są zawyżone. Użytkownicy podkreślili, że w przypadku narzędzi profesjonalnych, takich jak Einhell, dostępność części zamiennych oraz gwarancja są kluczowe. Dla hobbystów, tańsze narzędzia mogą być wystarczające, ale warto rozważyć zakup sprzętu z gwarancją, jak Dedra. Na koniec, jeden z uczestników potwierdził, że Eurocraft i Eurotec to ta sama firma, a sprzęt sprawuje się dobrze w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA