logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyskakujące biegi i zgrzyty po kręceniu bączków - BMW 525i E34 1990 r. Co sprawdzić?

arsmandi2 06 Cze 2011 12:48 3353 2
REKLAMA
  • #1 9581870
    arsmandi2
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wczoraj kręciłem bączki na parkingu i zaraz po tym chciałem wrzucić wsteczny i co się okazało według mnie wszedł ale kiedy puszczałem sprzęgło usłyszałem lekki zgrzyt i bieg wyskoczył i tak próbowałem kilka razy i dalej to samo udało mi się w końcu wrzucić ten wsteczny ruszyłem do tył i chciałem sprawdzić czy jak przejadę kawałek na 1,2,3 itd czy będzie ok ale dalej to samo muszę z 10 razy wrzucać żeby w końcu zaskoczyło i tak samo mam problem z 2 biegiem jak jadę i chce wrzucić 2 to coś stawia opór i nie wrzucę tej 2 3 wchodzi normalnie 5 tez natomiast 4 wchodzi ze zgrzytem.

Sprzęgło jest dobre więc to odpada, co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni?

Kiedyś jak miałem malucha i tez po takich akrobacjach w zimie nie miałem wstecznego i 3 ale to wtedy wystarczyło skręcić tego lizaka co łączył się z lizakiem wychodzącym ze skrzyni.

PS. Dzień wcześniej chodziło wszystko jak w nowym aucie. ;) po kręciołkach na parkingu coś się zepsuło pytanie co...?

Proszę was o opinie.

Pozdrawiam
    GG: 5036437
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9581971
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Mechanizm zmiany biegów, albo bezpośrednio z tym związane poduszki zawieszenia skrzyni, lub silnika.
    Skoro różne biegi nagle się poknociły- to od sprawdzenia tych elementów zacznij. Oczywiście warto też wymienić olej. Przy wylewaniu starego zwrócić uwagę na opiłki itp. Jeżeli będzie sporo "szmelcu" w oleju- oznaczać to może początek końca skrzyni biegów.
  • Pomocny post
    #3 9582009
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    arsmandi2 napisał:
    Witam wczoraj kręciłem bączki na parkingu

To fajnie, gratuluję. Od dziś zacznij się kręcić za nową skrzynią. Przynajmniej będziesz miał powód do kolejnego kręcenia.
REKLAMA