logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik bezprzewodowy do oświetlenia z różnych obwodów.

piotreklatos 06 Cze 2011 21:23 3131 7
REKLAMA
  • #1 9583885
    piotreklatos
    Poziom 2  
    Witam, mam 3 meble z podświetleniem, nie mam możliwości położenia przewodu zasilającego pomiędzy meblami. Przy każdym z nich mam zasilanie z gniazdka. Chciałbym aby całe oświetlenie było włączane z jednego włącznika, ale każde osobno wpięte do obwodu zasilającego. Jak mogę to podłączyć? Co muszę kupić?

W dwóch komodach są po dwie świetlówki, a w witrynie dwa halogeny z transformatorem.

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9584736
    piotreklatos
    Poziom 2  
    JCK napisał:
    Istnieje taka możliwość bez stosowania techniki bezprzewodowej, ale tylko wtedy, gdy:
    -- te trzy gniazda są w jednej lini zasilania i możesz je odseparować(wydzielić) od reszty gniazd w pokoju/mieszkaniu.
    --tak wydzielony obwód z trzema gniazdami zasilać bedzie tylko te oświetlenie (może zasilać inne odbiorniki, ale tylko w czasie działania oświetlenia)

niestety z gniazd sa zasilane tez inne urządzenia, więc nie mogę wykorzystać tego sposobu

Kaz K napisał:
    Zrobisz to tylko bezprzewodowo ale koszt urządzeń będzie wysoki.

wiem o urządzeniach firmy Moeller, ale może są jakieś tańsze odpowiedniki, bo Moellera cena jest powalająca
  • #5 9584775
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Zerknij na mój post wcześniejszy.

W czasie kiedy go zmieniałem aby nie pisać nowego Ty już pisałaś odpowiedź.
    Powtórzyłem post zmieniony, abyś widział nową treść, ale moderator usunął go, raczej tym sposobem zaciemnijąc obraz dyskusji.

Dlatego odpowiadam ponownie.

Jedyną osobą która zaciemnia dyskusje jesteś Ty, zmieniając i kasując część swojej wypowiedzi. Takie zabiegi są niedopuszczalne. [Łukasz]
  • #6 9585195
    piotreklatos
    Poziom 2  
    JCK napisał:

ale właśnie tak jak pisałem chciałbym żeby to było włączane z włącznika normalnego ściennego, w to co mnie interesuje w moellerze to jeden Nadajnik z wejściem binarnym (typ CBEU-02/01) i dwie sztuki Bezprzewodowy odbiornik sterujący (typ CSAU-01/01).
    Jednak cena takiego zestawu to okolice 1000 zł, a ja bym chciał to zrobić jakoś taniej o ile jest możliwość.
    W ogóle to dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #7 9585751
    Max25
    Poziom 13  
    Na z-wave zrobisz to taniej. Zadźwoń do zhouse (www.zhouse.pl). Pomożemy Ci to zrobić.
  • #8 9585963
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    Popatrz na Elmesa odbiorniki i piloty ,do tego jeszcze zasilacz 12V i być może przekaźnik (nie pamiętam czy można bezpośrednio podłączyć 230V do styków odbiornika Elmesa). Powinno wyjść za całośc dużo taniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zdalnego włączania oświetlenia w trzech meblach z podświetleniem, które są zasilane z różnych gniazdek. Chciałby, aby wszystkie źródła światła były kontrolowane z jednego włącznika, jednak nie ma możliwości położenia przewodów. W odpowiedziach zasugerowano użycie bezprzewodowych zestawów, takich jak produkty firmy Moeller, które jednak są kosztowne (około 1000 zł). Alternatywnie, polecono rozwiązania oparte na technologii Z-Wave oraz odbiorniki i piloty marki Elmesa, które mogą być tańszą opcją. Użytkownik poszukuje bardziej ekonomicznych rozwiązań, które umożliwią zdalne sterowanie oświetleniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA