logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinCC - Komunikaty, różne teksty pod tym samym Labelem

Ravender 06 Cze 2011 22:08 1458 2
  • #1 9584150
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Mam problem w WinCC z wyświetlaniem różnej zawartości w tym samym miejscu formatki.

Przykładowo jeśli I0.0 = 0 to wyświetlany jest tekst ZERO a jeśli I0.0 = 1 to tekst JEDEN.

Do tej pory robiłem dwa teksty i ustawiałem im animację VISIBLE, ale przy dużej ilości komponentów robi się bałagan. Myślałem jeszcze o wygaszaniu całych warstw (layers) ale nie wiem czy to w ogóle można zrobić.

W jaki sposób robi się takie wyświetlanie dynamicznej treści ale bardziej z sensem?
  • Pomocny post
    #2 9585225
    Rindiglas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mogę powiedzieć jak wygląda to w WinCC Flex (używam pakietu TIA PORTAL v 10.5). Może używasz tego samego, a może sposób będzie analogiczny ;)

Po prawej stronie w "Toolboxie" masz zakładkę "Elements". W niej jest pole nazwane "Symbolic I/O field". Przeciągasz je na ekran i w jego zakładce "Properties" wchodzisz w "General". Jest tam grupa poleceń "Process", ustawiasz w niej tag PLC w którym zapisany jest numer tekstu który ma wyskoczyć (czyli jeśli tekstów ma być np. 10 będzie to numer od 1 do 10). W drugiej grupie poleceń "Contents" mamy pole "Text list". I to jest właśnie odpowiedź na twoje pytanie. Tworzymy sobie listę tekstów wybierając z drzewka zarządzania projektem po lewej zakładkę "Text & graphic lists" i tam tworzymy listę tekstów, która ma się pojawiać w naszym polu. O tym który tekst z listy ma się pojawić decyduje wartość podanego wcześniej tagu. Mam nadzieję że wyjaśnienie było w miarę zrozumiałe i proste i że rozwiąże problem :]. Pozdrawiam
  • #3 9585745
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    To rozwiązuje problem. Nie wiem dlaczego ale nigdy nie zwracałem uwagi na te pozycje w drzewie :).

Problem rozwiązano. Dziękuję
REKLAMA