logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz ne028A do obsługi radia CB 15W AM/30W SSB?

leitodj 07 Cze 2011 00:36 2659 16
REKLAMA
  • #1 9584781
    leitodj
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, używam aktualnie takiego zasilacza do cb samochodowego czyli do 4 W, jest to zasilacz ne 028a z transformatorem 22V 3,5 A. Czy jest możliwość przeróbki tego zasilacza żeby mógł obsłużyć co najmniej radio mocy w AM 15 W w SSB 30 W? Dodam że posiadam transformator dosyć dużych rozmiarów i wagi wykorzystany do wzmacniacza mocy ne 116 jednak nie znam jego dokładnych parametrów, pewnie będzie mieć na wyjściu około 40 V. Mogę się nim posłużyć do przeróbki zasilacza jednak bez wkopywania się w uzwojenia transformatora bo na tym się nie znam, jak zbić napięcie innym sposobem żeby było odpowiednie? chyba że się nie da? czekam na opinie, pozdrawiam

link do schematu zasilacza
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic443700.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9633259
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    leitodj napisał:
    Czy jest możliwość przeróbki tego zasilacza żeby mógł obsłużyć co najmniej radio mocy w AM 15 W w SSB 30 W?

Bez problemu. Transformator musi mieć odpowiedni prąd, a napięcie nie większe jak 14-16V. Wyższe napięcie spowoduje duże straty na tranzystorach wykonawczych i niepotrzebne grzanie przy obciążeniu. Jeśli masz możliwość, to zastosuj tranzystory wykonawcze KD 502. Reszta bez zmian.
  • #3 9634774
    leitodj
    Poziom 11  
    A co z transformatorem, jaki powinien mieć amperarz. Mam na stanie jakiś stary wzmacniacz chyba z unitry, jak można sprawdzić jego moc?

Jeśli wymienię tranzystory końcowe i trafo jak to skalibrować z wyświetlaczem i regulacją ponieważ aktualnie mam ją do 2,5 A?

Poprawka danych, wzmacniacz który posiadam to Toshiba SB-M20 a opis na transformatorze to LOI-3322-05 JK13 SMD.
  • REKLAMA
  • #4 9635686
    Olek II
    Moderator
    Jeśli chcesz mieć porządny zasilacz z pewnym zapasem mocy, to transformator musi być odpowiedni do tej założonej mocy. Tego transformatora który podałeś nie znam, ale jeśli ma dość gruby drut na wtórnym uzwojeniu, to zmierz napięcie bez obciążenia, później podłącz 2 żarówki 12V/21W szeregowo i zmierz napięcie. Nie powinno być dużej różnicy, może być ok 1V. Wskazania amperomierz można dobrać, ale to poźniej, teraz szukaj transformatora. Moc transformatora wystarczy ok 50W, ponieważ emisja SSB to praca w zasadzie impulsowa, prąd nie jest pobierany ciągle.
  • #5 9636233
    leitodj
    Poziom 11  
    Napięcie bez obciążenia wynosi 2 x 30 V więc chyba się nie nada

Przypominam o poprawnej pisowni. Popraw posty. /Olek II/
  • REKLAMA
  • #7 9638037
    leitodj
    Poziom 11  
    Wracając do tych tranzystorów wykonawczych, oprócz KD 502 jakie jeszcze mógłbym zastosować? Pytam, żeby w sklepie jakby nie było tych to spróbuję z innymi. Przy okazji podawania innych tranzystorów proszę o podanie wyprowadzeń. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Poprawiłem. /Olek II/
  • #9 9645308
    leitodj
    Poziom 11  
    Pytanko jeszcze odnośnie tego transformatora, czy jest możliwe zmniejszenie napięcia poprzez ingerencje w jego uzwojenie? W jaki sposób to zrobić i jak się to bedzie miało do mocy tego transformatora?
  • #10 9645367
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    leitodj napisał:
    ....czy jest możliwe zmniejszenie napięcia poprzez ingerencje w jego uzwojenie?....
    Jest możliwe.
    leitodj napisał:
    ....W jaki sposób to zrobić?...
    Zmniejszyć ilość zwojów uzwojenia wtórnego, czyli po prostu część odwinąć.
  • #11 9645803
    leitodj
    Poziom 11  
    Cytat:
    Zmniejszyć ilość zwojów uzwojenia wtórnego, czyli po prostu część odwinąć.

Jak dobrze pamiętam uzwojenie wtórne to te po stronie niskiego napięcia? A jak wtedy ma się moc transformatora, ulega jakimś zmianom?
  • #13 9645954
    leitodj
    Poziom 11  
    tak pytam ponieważ posiadam transformator dedykowany do wzmacniacza 2x150 W nawijany przez znajomego elektryka tylko że ma na wyjściu 2 x 35 V (wymiary przypominają małą spawarkę :), wiem że zastosowanie go niesie ze sobą duży zapas energii której w całości nie potrzebuje jednak patrząc w przyszłość może kiedyś będę chciał zastosować do mojej radiostacji jakiś wzmacniacz czy coś to wtedy się to przyda a z drugiej strony ten trafo chyba nie pobierze więcej energii z sieci prócz tej której w danej chwili potrzebuje urządzenie na wyjściu czy się mylę? Co sądzicie o takim zastosowaniu ponieważ jest to jedyny trafo który posiadam z możliwością odwinięcia zwoi?
  • REKLAMA
  • #15 9646524
    leitodj
    Poziom 11  
    Czyli że co, ten transformator się nie nadaje? Odwinąłbym mu tyle zwoi żeby było te 15 V a tak z drugiej strony to przemyślałem teraz sprawę i chyba nie będę wnikał w ten zasilacz regulowany który mam, zostawię go bo może się mi przydać do innych celów. Postanowiłem że zrobię nowy zasilacz od podstaw i zrobię go już z myślą o przyszłości czyli z zastosowaniem tego trafa jeśli uda mi się zejść na te 15 V i odpowiedni układ który wytrzyma wysokie obciążenie rzędu 20 A bo chyba to trafo tyle wytrzyma. Może macie jakieś sprawdzone schematy do tego typu zasilaczy z zastosowaniem do CB?
  • #16 9646700
    Olek II
    Moderator
    Kto to wie, czy Twój transforator da aż 20A? Najlepiej zamówić w firmie transformator toroidalny o odpowiednim napięciu i prądzie. Nie kosztuje majątku. Toroid dlatego, że ma dużą sprawność. Układów zasilaczy do CB, na elektrodzie jest może setki, wybierz sobie na swoje możliwości i rób. Dobry i nieskomplikowany to:
    Mostek prostowniczy 50A,
    LM 317,
    3x KD 502, lub TIP 35, na radiatorze,
    kondensator elektrolityczny 47 000µF/35V,
    drobne elementy,
    i gotowe.
  • #17 9647396
    leitodj
    Poziom 11  
    Zobaczymy co czas pokaże, znalazłem w swoich zbiorach inny zasilacz regulowany tylko że dużo starszy i się okazało że na wyjściu ma wspomniany tranzystor KD502. Wydaje mi się że to trafo jest dość mocne, zobaczymy, nie wiem czy akurat 20 A wytrzyma ale czas pokaże. Na razie mam czas to się trochę pobawię, o efektach powiadomię. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przeróbki zasilacza NE 028A, aby obsługiwał radio CB o mocy 15W w AM i 30W w SSB. Odpowiedzi sugerują, że transformator powinien mieć napięcie wyjściowe 14-16V i odpowiedni prąd, najlepiej około 6A. Użytkownik rozważa użycie transformatora z innego wzmacniacza, ale jego napięcie wynosi 2 x 30V, co jest za wysokie. Proponowane są tranzystory KD 502 oraz 2N3055 jako alternatywy. Wskazówki dotyczą również możliwości zmniejszenia napięcia przez odwinięcie zwojów uzwojenia wtórnego transformatora. Użytkownik planuje zbudować nowy zasilacz z myślą o przyszłości, z zastosowaniem mocniejszego transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA