logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 124 L 420, 2002 - brak ciśnienia oleju po wymianie panewek i pompy

truck UTRD 07 Cze 2011 10:45 9170 6
REKLAMA
  • #1 9585269
    truck UTRD
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Nie mam już pomysłów w Scani 124 L 420, 2002rok, nie ma ciśnienia oleju wymieniłem panewki, pomope, wszystko wyczyszczone i dalej nic
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9587413
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1234
    Pomysłów jeszcze trochę zostało, pierwszy to manometr wkręcony w miejsce czujnika lub podłączony poprzez adapter.
    2 jakie ciśnienia?
    3 pomijając że wirówka, 2 zawory regulacji ciśnienia na obudowie chłodnicy oleju, wałek rozrządu już sprawdzone to pozostaje smarowanie sprężarki i te sławne "patyczki do lodów"
  • REKLAMA
  • #3 9590744
    olo33
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam,mam identyczny problem jak kolega wyżej.dokładnie robiłem to co on opisuje i nic.Czy ktoś może podpowiedzieć co to są te "patyczki do lodów".
  • Pomocny post
    #4 9592057
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1234
    Płyta rozrządu posiada kanał (340, 360, 400 miały 2 ze względu na smarowanie pompy wtryskowej) a ze względu na to że płyta ma tylko 10mm grubości kanał jest frezowany i zamykany zaślepką w kształcie patyczka do lodów, stąd takie określenie. Niekiedy potrafi się odgiąć i olej zamiast smarować kompresor i wałek rozrządu przedostaje się z powrotem do misy.
  • REKLAMA
  • #5 9592350
    olo33
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Dziękuję za podpowidż.
  • REKLAMA
  • #6 10886448
    Quito
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. I w końcu co było przyczyną utraty ciśnienia? pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz. PILNE
  • #7 12126829
    RAFAŁ75*
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Cześć koledzy. Miałem ten sam problem ; wymieniłem panewki główne i korbowe, pompę olejową i olej - brak poprawy. Wyciagłem skrzynię biegów koło zamachowe i odkręciłem aluminiowy dekiel od rozrządu -nie wyciagałem kompresora i pompy wtryskowej, ale musiałem odkręcić miskę. W rozrządzie są dwa duże kołą pośrednie pod którymi są dwa BROKI w kształcie patyczków od lodów; nie szło kupić nowych więc je zaspawałem. Po uruchomieniu pojazdu na zimnym silniku wskaźnik pokazuje 6 atmosfer. Mam nadzieję ze pomogłem, bo samemu chciało mi się płakać że nikt mi nie chce pomóc, a serwis narażał mnie na gigantyczne koszty nie dając żadnej poprawy. Koszt mojej naprawy to: moja praca, 60 zł uszczelka pod miskę i silikon.
    Pozdrawiam serdecznie. Życzę sukcesów w razie pytań pisać na maila.

Dodano po 4 [minuty]:

Nadmienię iż jeden z Broków był odgięty i dlatego ciśnienie oleju było prawie zerowe bo olej uciekał do miski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem ciśnienia oleju w Scanii 124 L 420 z 2002 roku, mimo wymiany panewek i pompy olejowej. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym konieczność sprawdzenia manometru, zaworów regulacyjnych ciśnienia oraz tzw. "patyczków do lodów", które mogą blokować przepływ oleju. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując, że odgięcie tych elementów może prowadzić do ucieczki oleju do miski, co skutkuje niskim ciśnieniem. W jednym przypadku, po naprawie i zaspawaniu uszkodzonego elementu, ciśnienie oleju wzrosło do 6 atmosfer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA