logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na jaki tuner SAT się zdecydować w mojej sytuacji ?

Tohm 07 Cze 2011 14:43 2941 5
REKLAMA
  • #1 9585867
    Tohm
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam kilka pytań, pewnie banalnych dla fachowców w tej dziedzinie, proszę więc o wyrozumiałość.
    W budynku wielorodzinnym mam instalację SAT wykonaną przez developera, antena skierowana na HotBirda, do mieszkania podciągnięte 2 kable SAT (odbiór/nagrywanie). W domu mam 2 telewizory, jeden z nich główny, do codziennego oglądania - tam będzie dekoder HD telewizji N z nagrywarką, w drugim pokoju będzie dekoder do "okazyjnego" ogladania TV (np. w przypadku niezgodności preferencji oglądania z moją połowicą) z drugim dekoderem, ale tym razem bedzie to Telewizja Na Kartę SD (HD tam nie potrzebuję, oferta programowa mi wystarcza).
    Nie chciałbym jednak kupować dekodera SD do TNK, ale przyszłościowo SD/HD z HDMI + ethernetem, który na chwilę obecną będzie współpracował z kartą TNK SD.
    Moje pytania:
    1. Czy możecie zaproponować mi jakiś w miarę dobry, aczkolwiek niedrogi dekoder spełniający powyższe wymagania ?
    2. Czy jeśli dekoder do TNK bedzie miał z tyłu gniazda LBN IN oraz LBN OUT mogę kabel SAT przeznaczony do nagrywania w pierwszym dekoderze puścić najpierw do LBN IN drugiego dekodera, a z wyjścia LBN OUT wrócić do wejścia SAT II (do nagrywania) dekodera TV "N" ? Czy czymś (oprócz stratami sygnału) takie rozwiazanie skutkuje i ogranicza funkcjonalność oglądania 2 różnych kanałów na 2 różnych dekoderach z jednoczesnym nagrywaniem trzeciego programu na pierwszym dekoderze ?
    3. A może macie jakieś jeszcze inne pomysły i moja koncepcja wydaje się Wam błędna ? Multiroom w TV "N" z racji zasady działania jak i ceny mnie nie interesuje. Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9588649
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    1. Trochę ich jest.
    2. W zasadzie tak. Pamiętaj, że kiedy pierwszy tuner jest włączony, ten drugi (podpięty do przelotki) nie będzie miał sygnału.
    3. Najlepiej zorganizować trzeci sygnał.
  • REKLAMA
  • #3 9588919
    Tohm
    Poziom 11  
    Ad.1 W tym właśnie problem - dla osoby nie siedzącej w temacie wybór czegoś najlepszego za nie za duże pieniądze jest problematyczne. Czytałem sporo opinii na temat różnych tunerów, jednak zawsze znajdzie się ktoś, kto ma odmienne zdanie i sprzęt oceniany jako dobry nagle w czyjejś ocenie jest totalną klapą. Ja nie oczekuję żadnych cudów, szukam po prostu stabilnie działającego sprzętu. Może więc jakieś propozycje lub przynajmniej wskazania jakich producentów unikać ?
    Ad.2 Bardzo cenna dla mnie uwaga
    Ad.3 Niewykonalne, budynek oddany do użytku, instalację SAT wykonywała zewnętrzna firma
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9589251
    acton777
    Poziom 15  
    Daj sobie spokój z TnK. Przecież to trup.

Jeśli chcesz wchodzić w N-kę, to musisz kupić dekoder z gniazdem na moduł CI, żeby się potem nie zdziwić: http://media2.pl/media/79242-rusza-telewizja-n-na-karte.html
    Chociaż po dzisiejszym info zastanowiłbym się mocno nad inwestycją w N http://media2.pl/media/79619-cyfraplus-przejmie-telewizje-n.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9589644
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Tuner, pierwszy na myśl mi przychodzi Opticum x403p.
    Ferguson (np. Ariva100) wyjdzie taniej ale sugeruję poczytać o niej (jak zwykle "wesoło" z działaniem, oprogramowaniem).

acton777 napisał:
    Daj sobie spokój z TnK. Przecież to trup.
    Precyzująć: oferta TNK SD i TNK HD nie będzie już rozwijana.

acton777 napisał:
    Jeśli chcesz wchodzić w N-kę, to musisz kupić dekoder z gniazdem na moduł CI, żeby się potem nie zdziwić: http://media2.pl/media/79242-rusza-telewizja-n-na-karte.html
    Żadna to "n"-ka tylko TNK HD po optycznym tuningu.
    acton777 napisał:
    Chociaż po dzisiejszym info zastanowiłbym się mocno nad inwestycją w N http://media2.pl/media/79619-cyfraplus-przejmie-telewizje-n.html
    Nie zwracałbym na to uwagi przy wyborze platformy.
  • #6 9591568
    Tohm
    Poziom 11  
    p3st napisał:
    Tuner, pierwszy na myśl mi przychodzi Opticum x403p.
    Ferguson (np. Ariva100) wyjdzie taniej ale sugeruję poczytać o niej (jak zwykle "wesoło" z działaniem, oprogramowaniem).

Szczerze powiem na początku właśnie patrzylem na fergusony, ale rzeczywiście sporo osób je odradza. Twojemu typowi też przyglądalem się bliżej i jak dla mnie nic mu nie brakuje. Cena też OK, więc chyba się zdecyduję.

p3st napisał:
    Precyzująć: oferta TNK SD i TNK HD nie będzie już rozwijana.

Dlatego właśnie szukam tunera, który w przyszłości mógłbym wykorzystać u innych "operatorów" TV SAT. Na dzien dzisiejszy rozbudowanej oferty programowej na tym drugim TV nie potrzebuję i oferta TV Na Kartę (nawet tej SD) w zupełności mi wystarcza. A cena 10 PLN na miesiąc przy 24 miesięcznym doładowaniu jest chyba nie do przebicia, chyba, że o czymś nie wiem...
REKLAMA