logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja mostka sieciowego na serwerze z Win 98 i WinRoute Pro 4.2.5

Selekcjoner 13 Lis 2004 20:37 1643 2
REKLAMA
  • #1 983187
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam jedną sieć z 3 switchami i accespointem, drugą z serverem , routerem i 3 switchami (jak na rysunku).

Problem - jak zrobić mostek, na serverze żeby sieci sie widziały. Na sieci z routerem jest internet, i router sam przypisuje wszystkie NUMERY. Na drugiej sieci nie ma netu (i ma nie być, chodzi tylko o możliwośc gry i pogaduszki na LANChacie) i każdy sam ma taki IP jaki chce. Nie wiem jak to połączyć. Próbowałem winroutem pro 4.2.5 ale musi być odłączony router i wtedy chodzi na DHCP, ale w sieci (z routerem) nie ma netu. Jak router jest włączony to sieci sie nie widzą. Można to podzielić jakoś na tym winroucie ?? Lite mi nie chodzi , jakiś błąd wyskakuje i nie można odpalić wina 98 ( bo taki na servie jest) w normalnym trybie tylko awaryjnym.

Server : P133 , 32 RAM, WIN 98, żadnego oporogrgamowania tylko sterowniki i winroute pro 4.2.5

Może jest jakiś inny program jeszcze, a może da się to zrobić windowsem (jak w XP czy 2000- mostek).

Proszę o pomoc. Jak zapomniałem o czymś napisać to uzupełnię to jak najszybciej.
    Załączniki:
    • Konfiguracja mostka sieciowego na serwerze z Win 98 i WinRoute Pro 4.2.5 siec.jpg (58.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 983377
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Trochę za mało danych podałeś aby konkretnie odpowiedzieć na to pytanie.

Czy na AP jest włączony NAT ??
    Jakie są adresy w obu sieciach ??

Jeśli na AP nie ma NAT'a to wystarczy ustawić routing z jednej sieci do drugiej i będzie działać.
  • #3 984640
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zawsze jest tak że się czegos zapomni dopisać :P

Sieć z APekiem aderesy 192.168.3.XXX
    Z routerem 192.168.0.XXX

Nie wiem co to jest ten NAT, jest taka opcja w interfejsach w winroucie do włączenia ale nie wiem co to ?? Za co to więc odpowiada ?? Pewnie pisze w necie, lukałem już troche ale większość po ang ...
REKLAMA