logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić tarcze i wskazówki zegarów w Seat Ibiza 6L?

Leewang 08 Cze 2011 16:07 6181 8
REKLAMA
  • #1 9589853
    Leewang
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam

Czy ktoś z Was zmieniał tarczę licznika (zegarów), lub wie jak je zdjąć, żeby nic nie uszkodzić?

Chodzi mi o to jak dostać się do samej tarczy żeby ją wymienić razem ze wskazówkami.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9589891
    williams
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Jak nie robiłeś tego to zleć to komuś.

Ośki połamiesz i masz budzik do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 9589915
    Leewang
    Poziom 15  
    Coś tam robiłem ale tarcz nie zmieniałem, to jest aż tak trudne?

Ewentualnie ktoś z Krakowa mógłby pomóc? :)
  • REKLAMA
  • #4 9589955
    williams
    Poziom 30  
    Trudne nie jest jak masz odrobinę wrodzonego wyczucia i praca z pĘsetą nie jest Ci obca

Musisz uwzględnić również (jak już dopadniesz go w swoje łapy) "swobodną" pozycję wskazówki. Nie wiem jak ta jest, czy jest ogranicznik czy nie. Inaczej nie dojdziesz do ładu z wyskalowaniem jak przegapisz ten moment.
  • REKLAMA
  • #5 9590006
    Leewang
    Poziom 15  
    Najlepiej to oddałbym to komuś kto się na tym zna, ile może kosztować taka wymiana tarczy ?

Co do wskazówek, to nie jest tak, że jak już rozkręcę licznik to po prostu nie ruszając wskazówek wyciągnę je do góry a potem zmienię tarczę i założę wskazówkę na swoje miejsce czyli na pozycję 0?
  • Pomocny post
    #6 9591311
    williams
    Poziom 30  
    Ja za indiglo czy inny wynalazek biorę 120zł z podłaczeniem.

Jeżeli opór wskazówki stanowi bolczyk, to musisz go wyjąć i wskazówka opadnie do swojego położenia krańcowego. To Ci ustali pozycję "zero".

Za dużo już napisałem. Daj komuś zarobić...
  • #7 9591356
    Leewang
    Poziom 15  
    U mnie wystarczy przełożyć tarcze gdyż mam zwykłe a kupiłem z wersji sportowej białe, są identyczne, nic nie trzeba zmieniać, lutować tylko przełożyć tarczę i wskazówki.

Możesz napisać skąd jesteś Williams ? Kraków? Okolice? :)
  • #8 9591390
    williams
    Poziom 30  
    Łódz niestety :|

Tzn. może i stety bo mam wszędze blisko :D
  • #9 9591443
    Leewang
    Poziom 15  
    Ale do Krakowa masz daleko ;)

No nic, będę musiał przemyśleć to wszystko.

W każdym razie dzięki bardzo za pomoc :)

Wszystko przebiegło zgodnie z planem, jeżeli ktoś będzie chciał sobie wymienić tarcze w liczniku to musi zaopatrzyć się w kabel VAG, dzięki któremu ustawi wskazówki, reszta przebiega bezproblemowo :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany tarcz i wskazówek zegarów w samochodzie Seat Ibiza 6L. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że wymiana nie jest zbyt trudna, jeśli ma się odpowiednie umiejętności manualne. Zwracają uwagę na konieczność zachowania "swobodnej" pozycji wskazówki, aby uniknąć problemów z wyskalowaniem. Wskazówki można ustawić na pozycji zerowej po ich demontażu, co wymaga użycia kabla VAG. Niektórzy sugerują, aby zlecić tę operację specjaliście, aby uniknąć uszkodzeń. Koszt wymiany tarczy oscyluje wokół 120 zł. Użytkownicy wymieniają również, że w przypadku prostych tarcz wystarczy je przełożyć bez lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA