logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 6l - Tarcza hamulcowa po zapieczonym zacisku

andzej789 13 Lis 2020 20:58 1254 17
REKLAMA
  • #1 19042062
    andzej789
    Poziom 13  
    Ocena: 160
    Witam. Po jeździe było czuć gumą z tylnego koła i było gorące. Tłoczek się nie cofnął. Wymieniłem zacisk. Dałem tarczę do przetoczenia. Tokarz powiedział że nie zrobi tego, bo są na niej pęknięcia. No widać jakieś rysy. Czy tarcze nadaję się do ponownego montażu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19042112
    andzej789
    Poziom 13  
    Ok. Jutro zrobię. Muszę piastę wymienić. Ibiza 6l odkręca się ją normalnie?
  • #4 19042174
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 947
    Zresztą w necie jest wiele takich wątków.
    https://www.google.pl/search?q=p%C4%99kni%C4%...XKyaQKHdxSB2IQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=635

No, ale zawsze możesz dodać swój.
  • #5 19042376
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    no taką sknerą to nawet ja nie jestem ;)
    bez przesady, nowe tarcze tylne 70zł
    Seat Ibiza 6l - Tarcza hamulcowa po zapieczonym zacisku
    napewno chińskie, ale i tak lepsze niż popękane, zrysowane i zgnite te które masz (może zresztą też chińskie)

jeśli o mnie chodzi to widziałem spękane od środka do zewnątrz tarcze które jeździły i nie słyszałem żeby komuś taki kawałek odpęknął całkiem i odpadł, no ale myślę, że nie warto ryzykować zblokowania się tylnego koła przy dużej prędkości... (a im większa prędkość tym większa siła odśrodkowa "chcąca" wyrwać odpęknięty kawałek)

mi tylko raz odpękła tarcza hamulcowa i odpadło koło przednie, w C15, ale to z mojej winy, bo wymieniałem u kolegi na kanale półośkę którą ktoś krzywo przykręcił, ledwo odkręciłem nakrętkę przegubu, po czym okazało się, że kupiona na złomie półośka z peżota 205 która miała pasować jednak nie pasowała do skrzyni więc założyłem starą półośkę z rozwalonym przegubem ale już nie dało się nakrętki przykręcić, więc pomyślałem - no przecież ta półośka nie wypadnie, a nie wiedziałem wtedy, że ta nakrętka skręca łożysko przede wszystkim :) i po przejechaniu jakiś 200m coś zaczęło strasznie ocierać że ledwo jechałem, ale że była 1 w nocy to mimo świecenia nie zorientowałem się co tak trze (tarła tarcza o zacisk) i po przejechaniu jakiegoś kilometra odpękł się cały wieniec tarczy od tego środka i został w zacisku, a koło poturlało się w krzaki, o dziwo nic się kompletnie nie wygięło, błotnik ani nic, ale za to o 1 w nocy na polnej drodze musiałem wymieniać całą zwrotnicę którą musiałem najpierw wykręcić z innej C15, na szczęście miałem dwie C15 ;)
  • #6 19042672
    andzej789
    Poziom 13  
    Nie mam chińskiej tarczy tylko meteli. Sam dwa lata temu wymieniałem i regenerowałem zacisk. No ale znów przypomniał o sobie więc kupiłem nowy. Klocki ok. Tarczę też mam nowe daco po 40 zl
    Możliwe że od temp Piasta się skrzywiła... Bo tarcza opiera o klocki a jadąc słychać stukanie w kołach.
  • #7 19042708
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    A wracając do tematu, skoro Pan Tokarz powiedział, że tarcza nie nadaje się do przetoczenia, to znaczy, że nie nadaje się już do niczego...i chwała mu za uczciwą odpowiedź. Nie jeden wrzucił by to na tokarkę, zainkasował za usługę, a właściciel auta po 200 km miałby znowu problem. Jak pisali koledzy powyżej, jest możliwości sporo:
    - można kupić oryginalne, nowe tarcze
    - można kupić oryginalne tarcze, używane np na szrocie
    - można kupić zamienniki
    No i raczej nie polecam kupowania używanych tarcz przez internet - przez 14 dni jakie przysługują nabywcy na zwrot towaru bez podania przyczyny, przyczyna nie "zdąży jeszcze wyleźć na światła dzienne". Pozdrawiam
  • #8 19042840
    andzej789
    Poziom 13  
    Tak wygląda... Seat Ibiza 6l - Tarcza hamulcowa po zapieczonym zacisku Seat Ibiza 6l - Tarcza hamulcowa po zapieczonym zacisku Seat Ibiza 6l - Tarcza hamulcowa po zapieczonym zacisku

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Piasta wymieniona tarcza też. I nic to nie dało. Nowa tarcza i Piasta. Obracając tarczę przyblizala się i oddalała na nowej piascie.. Myślałem że Piasta krzywa a na nowej ten sam efekt.
  • REKLAMA
  • #9 19043208
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    andzej789 napisał:
    Piasta wymieniona
    wraz z łożyskiem?
    andzej789 napisał:
    Obracając tarczę przyblizala się i oddalała na nowej piascie
    oczywiście do tego testu przykręciłeś na szpilkach tarczę do piasty?
  • REKLAMA
  • #10 19043567
    andzej789
    Poziom 13  
    Tak Piasta wraz z łożyskiem. Przykręciłem tarczę dwiema śrubami..

Dodano po 3 [minuty]:

Tarcze muszą być oby dwie wymienione. Chodzi o tył..
  • #11 19044325
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    andzej789 napisał:
    Piasta wymieniona tarcza też. I nic to nie dało. Nowa tarcza i Piasta. Obracając tarczę przyblizala się i oddalała na nowej piascie.. Myślałem że Piasta krzywa a na nowej ten sam efekt.

A starą tarczę na nową piastę zakładałeś?
  • #12 19044602
    andzej789
    Poziom 13  
    No nie zakładałem... A co to da
  • #13 19045268
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    andzej789 napisał:
    Tak Piasta wraz z łożyskiem
    Piastę dokręciłeś na łożysku z właściwym momentem? Złap za tarczę i poszarp na boki. Najlepiej przy ściągniętym zacisku hamulcowym, albo przynajmniej zdemontowanych klockach. Nie ma luzów?

andzej789 napisał:
    Przykręciłem tarczę dwiema śrubami
    Dlaczego tylko dwoma? Masz piastę na 5 szpilek, więc dwoma nijak nie uzyskasz symetrii.
    Poza tym obejrzyj dokładnie powierzchnie styku piasta tarcza. Czy są czyste, równe. Czy nie ma jakichś zadziorów z produkcji. Czy jakiś sprytny marketingowiec nie przywalił w tym miejscu etykiety z barcodem (bo i takie rzeczy widziałem).
    Nie mam innych pomysłów, poza tym że tarcza z fabryki wyszła krzywa. Są takie przypadki, zwłaszcza w wyrobach budżetowych.

andzej789 napisał:
    kwok napisał:
    A starą tarczę na nową piastę zakładałeś?
    No nie zakładałem... A co to da
    A to, że miałbyś chociaż okazję porównać.
  • #14 19045733
    andzej789
    Poziom 13  
    Ok. Rozumiem. Piastę dokręciłem kluczem udarowym...

Dodano po 1 [minuty]:

Piasta i tarcza były czyste bez żadnych zadziorów czy naklejek
  • #15 19049594
    andzej789
    Poziom 13  
    Na przykręconych szpilkach tarcza przybliża się i oddala od jarzma. I chyba za bardzo trze o klocki...

Dodano po 39 [minuty]:

Nowe tarcze biją w jarzmie. Stara można powiedzieć że jest ok... Kręcąc piastą to minimalnie przybliż się i oddala od czujnika

Dodano po 24 [minuty]:

Stare tarcze mają mniejsze bicie niż te nowe.

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

Zrobiłem reklamację tarcz
  • #16 19067808
    andzej789
    Poziom 13  
    Możliwe że nowe tarcze mogą być krzywe?
  • #17 19068756
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    Reklamowałeś je czy własnym oczom nie wierzysz i się zastanawiasz? Jeśli tak to poproś kolegę/sąsiada/córkę żeby potwierdzili/zaprzeczyli temu co oczami swemi zobaczyłeś.
  • #18 19758961
    andzej789
    Poziom 13  
    Złożono stara tarczę...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z tylnym kołem w Seacie Ibiza 6L, gdzie po jeździe czuć było zapach gumy, a tłoczek hamulcowy nie cofnął się. Po wymianie zacisku i próbie przetoczenia tarczy hamulcowej, tokarka stwierdziła, że tarcza ma pęknięcia i nie nadaje się do dalszego użytku. Użytkownik rozważał różne opcje, w tym zakup nowych tarcz, które są dostępne w cenie około 70 zł. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia piasty oraz konieczności wymiany obu tarcz. Po wymianie piasty i tarczy, użytkownik zauważył, że nowa tarcza ma bicie, co skłoniło go do reklamacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA