logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo po wymianie tarczy na nową, czasami biegi wchodzą na silę

olo_2000 08 Cze 2011 16:55 3122 7
REKLAMA
  • #1 9590004
    olo_2000
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy ktoś posiada może schemat (zdjęcie) jak powinna wyglądać tarcza sprzęgła w Seacie Toledo 95r. 1,8 90kM?
    Po wymianie tarczy na nową biegi na zgaszonym silniku wchodzą bez problemu a na odpalonym silniku nie ma żadnego biegu, czasami wchodzą na silę.
    Być może ktoś miał taki problem.
    Mechanik stwierdził, że jest założona zła tarcza.
  • REKLAMA
  • #2 9590108
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6354
    Co Ci po zdjęciu? Ważna jest średnica samej tarczy, oraz średnica i ilość zębów wieloklina wałka. A wszystkie wyglądają tak samo, w zależności od producenta.
  • REKLAMA
  • #3 9596666
    olo_2000
    Poziom 10  
    Skrzynia wyciągnięta, jęsli chodzi o ilość frezów to tarcza pasuje na wałek. Problem jest w tym, że średnica tarczy jest o 3mm mniejsza od tej co była oryginalnie. czy to może mieć znaczenie,że na odpalonym silniku źle wysprzęgla? na sucho wszystkie biegi są. kupiłem drugą tarcze ale nie wiem czy nie założyć całego kompletu tzn. tarczy i docisku. Wg katalogu tarcza powinna pasować ale poprzednia też kupowana po katalogu nie jest dobra...
  • #4 9602046
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2343
    Tak tarcza ma mieć 24 zęby i 210mm średnicy. Problem jest nie w tarczy, tylko w docisku tarczy, albo w złym wyregulowaniu linki sprzęgła. Zakładam, że z łapą wszystko w porządku (tą od linki).
  • #5 9602107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9603531
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Se pewnie nie sprawdził, a wymieniacz a nie mechanik sprawdził docisk na siłę i równoległość przylgni ,pewnie niesłyszał o tym, DLATEGO wymienia sie komplet tarcza ,docisk, łozysko, linka jak ma samoregulator, jak bym na twe życzenie założył tylko tarcze a tu dalej zonk zapłaciłbys potrójną stawke by było na 3x wyciaganie silnika, czy skrzyni, i sie dziwimy że nie możemy wybudować autostrad itd...... mimo wszystko, powodzenia.
  • #7 9608503
    olo_2000
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Tarcza została wymieniona na odpowiednią, docisk był dobry cały problem tkwił w złej tarczy. Wiem, że należy wymeniać cały kpl ale ja ze względów finansowych nie zrobłem tego.. Linka jest oczywiście samoregulująca. Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 9608579
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2343
    To nie wiem, jak wy dobieraliście i skąd tą tarczę, ale w woli wyjaśnienia tam przychodzi TYLKO jeden rodzaj tarczy i wszyscy producenci robią ją o identycznych parametrach ( w jednym jest różnica 0,1mm), tak więc nie chce mi się w to wierzyć, ale ok - nie dociekam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z biegami w Seacie Toledo po wymianie tarczy sprzęgła. Po wymianie nowa tarcza nie pozwala na włączanie biegów na odpalonym silniku, podczas gdy na zgaszonym nie ma problemu. Mechanik zasugerował, że mogła być założona niewłaściwa tarcza. W dyskusji podkreślono znaczenie średnicy tarczy oraz ilości zębów, a także konieczność sprawdzenia docisku i regulacji linki sprzęgła. Ostatecznie problem został rozwiązany po wymianie na odpowiednią tarczę, co potwierdziło, że wcześniejsza była nieodpowiednia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA