logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Bora 1.9TDI 2002 - nadmierne nagrzewanie tarcz hamulcowych

ludwikgizynski 08 Cze 2011 18:03 4395 16
REKLAMA
  • #1 9590214
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    W samochodzie Volkswagen Bora 1.9Tdi 2002r.bardzo grzeją się tarcze hamulcowe
    nawet po przejechaniu 500metrów.Powymieniałem klocki hamulcowe i wszystkie koła obracają się lekko,nawet na zapalonym silniku nic nie blokuje kół (podobno tak sprawdza się serwo ).Hamulce działają dobrze tylko że się bardzo grzeją .Może ktoś miał taki przypadek i mi coś doradzi .Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 9590262
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Sprawdź czy nie masz rantu na tarczy.
    Jeśli nie to przejedź kilometr dwa i daj im się ułożyć.
    Jeśli sprawdzasz ciepłotę tarcz zaraz po hamowaniu to nie dziw się że będą gorące.

Ja zawsze gdy zmieniam klocki przejadę się kawałek delikatnie hamując potem dwa trzy razy do podłogi aby ułożyć ewentualnie klocki.
    A że tarcze się grzeją to jest norma jak się hamuje bo jest tarcie klocka o tarcze. Proste prawda?
  • #3 9594135
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedż ale klocki założone są nowe i co najgorsze to grzeją się wszystkie cztery tarcze kół .Gdyby było coś z klockami to myślę że były to pojedyncze koła .Jeszcze raz przejrzałem wszystkie tarcze i klocki i wszystko jest okey .Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 9594604
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Delikatnie ocierają o tarczę. Może masz bicie na tarczy ?
  • #5 9595190
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    xojciectadeuszx napisał:
    Jeśli nie to przejedź kilometr dwa i daj im się ułożyć.

Co Ty za brednie wypisujesz?
    xojciectadeuszx napisał:
    Ja zawsze gdy zmieniam klocki przejadę się kawałek delikatnie hamując potem dwa trzy razy do podłogi aby ułożyć ewentualnie klocki.

Zanim zaczniesz w ten sposób doradzać, proponuję się doszkolić w tym temacie!

Do autora: Tarcze hamulcowe mają się grzać - to normalne. Jeśli wszystko pracuje jak piszesz (lużno, nic nie blokuje), to nie szukaj problemu, bo tak ma być.
  • REKLAMA
  • #6 9595210
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2499
    Jarzma oczyszczone przy montażu klocków? Nasmarowane? Klocki luźno pracują w jarzmach? Co to znaczy że się grzeją? Felgi możesz dotknąć? Czy czerwona się robi?
  • Pomocny post
    #7 9602099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 9608328
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    W warsztacie wymienili klocki hamulcowe i płyn twierdząc że w płynie była woda . W tej chwili jest okey . Dzięki wszystkim za porady i pozdrawiam .
  • #9 9608699
    ociz
    Ocena: 3478
    Też tak miałem. Dziadek marudził że mu się tarcze grzeją mimo że wszytko było w porządku to mu rozebrałem wszystko oczyściłem co trzeba, co trzeba nasmarowałem, wymieniłem płyn i dziadek zadowolony. :D
  • #10 9613793
    babka_ziemniaczana
    Poziom 2  
    To i tak nic. Przyjeżdża gość, zleca wymianę płynu. Ja go w górę a on z przekąsem, taki polski znawca, uśmiech na twarzy jakby sam bomby atomowe w piwnicy produkował: po co podnosić jak wystarczy strzykawką odessać z tego zbiorniczka, gdzie się nalewa. Tylko strzykawki nie miałem panie, to przyjechałem.
  • #11 9613806
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Przemo9826 napisał

Cytat:
    Co to znaczy że się grzeją? Felgi możesz dotknąć? Czy czerwona się robi?

Czy tylko ja nie widziałem rozgrzanej, od hamulców, do czerwoności felgi? Czy ktoś widział?
  • #12 9613811
    babka_ziemniaczana
    Poziom 2  
    Babka_ziemniaczana nie widziała. Chociaż widziała dosłownie palące się klocki hamulcowe. Ale co tam babka wie. Jak się WRC ogląda, to może się i widziało...Nie takie rzeczy elektroda widziała i jakoś wciąż żyje. Ciekawe, nie?
  • #13 9613987
    ociz
    Ocena: 3478
    MACIEK_M napisał:
    Czy tylko ja nie widziałem rozgrzanej do czerwoności felgi? Czy ktoś widział?

Widziałem :), Citroen Jumper, ciągnęli go na holu z odkręconą piastą i tylko na tarczy hamulcowej się to wszytko trzymało. Dopiero jak kołpak zaczął płonąć to pomyśleli że nie mądrze robią. :D
  • #14 9614023
    romanhoks
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Kolego a jaki system masz z tylu ? Nie czasami bebny hamulcowe?

Dodano po 2 [minuty]:

Powinny byc tarcze ale wole odpowiedz.
  • #15 9614361
    kiszka_ziemniaczana
    Poziom 1  
    Romanie, a widziałeś ty kiedyś Bora z bębnami?
    Ale do rzeczy, co masz ukrytego w rękawie? Coś czuję, że zaraz zdradzisz nam tajemnicę. Coś na miarę Enigmy. Myślę, że nie tylko ja czekam w napięciu, cały spocony, z podwyższoną adrenaliną. Śmiało, pisz.
    Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
  • #16 9616246
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    :D , i jak tu nie lubić elektrody :D , ciekawe co autor miał na mysli :D , Przemuś napisał co zrobić by nie tarło jak jedzie ale jak hamuje- trze i sie grzeje Qrna fi , toć fizyki praw nie zmienisz :D .
  • #17 9616408
    Przemo9826
    Ocena: 2499
    MACIEK_M napisał:
    Przemo9826 napisał

Cytat:
    Co to znaczy że się grzeją? Felgi możesz dotknąć? Czy czerwona się robi?

Czy tylko ja nie widziałem rozgrzanej do czerwoności felgi? Czy ktoś widział?

Masz rację, troszkę źle to ująłem, ale każdy kumaty wie o co chodzi.

Pytający podobno problem rozwiązał, więc temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nadmiernego nagrzewania się tarcz hamulcowych w Volkswagenie Bora 1.9TDI z 2002 roku. Użytkownik zauważył, że tarcze grzeją się nawet po krótkiej jeździe, mimo wymiany klocków hamulcowych i braku blokady kół. Uczestnicy forum sugerowali różne przyczyny, takie jak ocieranie klocków o tarcze, bicie tarczy, czy niewłaściwy montaż. Ostatecznie, po wymianie płynu hamulcowego, problem został rozwiązany, co potwierdził autor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA