logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić odsiarczanie akumulatora kwasowo-ołowiowego – prosta instrukcja

m_siwy 13 Lis 2004 22:35 9772 17
  • #1 983533
    m_siwy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    []Ludziska mam wielka prośbę, pomózcie mi w odsiarczeniu akumulatora, jestem laikiem z elektroniką wiec prosiłbbym o pzrejrzyste instrukcje bez zadnych fachowych pojęć. Na elektrodzie nic nie znalazłem takiego tylko jakieś specjalistyczne oisy :)) Z góry dziekuje i pozdrawiam [/b][/b]
  • #2 983624
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 76
    Z elektroniką ten problem ma niewiele wspólnego.Poprostu wylewasz stary elektrolit,płuczesz wodą destylowaną,następnie zalewasz ogniwa destylatem i zaczynasz ładowac akumulator.Po kilku godzinach ładowania trzeba sprawdzić areometrem gęstość elektrolitu w akumulatorze(celem diagnozy).Następnie trzeba tą czynność powtórzyć.Kiedy gęstość elektrolitu będzie minimalna,zalewamy ogniwa kwasem akumulatorowym i rozpoczynamy wtedy ładowanie prądem 1/10 pojemności akumulatora przez 10 godzin.Trzeba się liczyć jednak z tym,że taki akumulator nie będzie miał już pełnej wydolności.Pobawić się zawsze można nie zapominając o okularach i rękawicach ochronnych.Takie sprawy robiło się kiedyś,kiedy kupno akumulatora stanowiło problem - obecnie radził bym kupno nowego akumulatora.
  • #3 983643
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    chyba lepiej kupic nowy, po regeneracji sprawnosc aku moze byc mala, jezeli aku ma dobrych kilka lat to raczej nie warto sie bawic w jego uzdrawianie,mala pojemnosc, pozdrawiam
  • #4 983645
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Zasiarczenie akumulatora polega na pęcznieniu i ubywaniu masy czynnej, wiąże się z tym zmniejszenie pojemnosci rzeczywistej akumulatora (mniej gromadzi energii).

Odradzam zabawę z wymianą elektrolitu, jest niebezpieczne dla amatorów, a elektrolit, woda destylowana, zużyty prąd - to kosztuje, a efekty mizerne.
    Można jedynie spróbować naładować akumulator małym prądem 0,5A przez kilkanaście godzin, jeżeli to nie pomoże, to dać spokój.
  • #5 983656
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Niektore prostowniki do ladowania akumulatorow posiadaja funkcje "odsiarczania". Ale po glebszej analizie (rozbiorce takowego prostownika :)), mozna dojsc do wniosku, ze to "odsiarczanie", to po prostu parosekundowy "szlag" duzym pradem.
    Nie wiem, czy to sie sprawdza.
  • #6 984450
    m_siwy
    Poziom 2  
    Ale aku ma dopiero 14 miesięcy a goscviu nie che uznać mi gwaracnji i musze coś z nim zrobić
  • #7 984799
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    rozumiem, wiec albo maly prad np1A przez 24godz, albo duze uderzenie pradowe trzeba wymusic z zasilacza np 24V/30A a to bedzie trudne, a nawet jak pomoze to na krotko, sprawa jest powazna i raczej przegrana
  • #8 985017
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    Wiele razy z powodzeniem stosowałem sposób z ładowaniem małym prądem, rzędu 0,5A co najmniej przez kilka dni (do tygodnia!) Ponieważ prąd jest mały, nie powoduje nadmiernego rozgrzania się akumulatora, pomimo że elektrolit delikatnie gazuje cały czas. Dobrze po pewnym czasie ładowania zmierzyć gęstość elektrolitu, czy równomiernie przyrasta, jeżeli któraś cela jest "zimna" to niestety, ale akumulator nadaje się na śmietnik.
    Z elektrolitem bym się nie bawił, kupa zamieszania, poprzepalane ubrania ;-) a efekt dyskusyjny
    Pzdr.
  • #9 985065
    Zbysław
    Poziom 24  
    Koniecznie sprawdź obwód ładowania w samochodzie, musisz ustalić przyczynę uszkodzenia akumulatora.
    Zmierz woltomierzem cyfrowym napięcie na zaciskach akumulatora na biegu jałowym (z obciążeniem i bez) i na wyższych obrotach.

Czy przypadkiem nie rozładowałeś w okresie tych 14 miesięcy akumulatora, czy w tym okresie był ladowany prostownikiem?
  • #10 988621
    zippermann
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Kiedyś u siebie robiłem coś takiego. Prostownik impulsowy podłączony równolegle z żarówką (tylko nie pamiętam jakiej mocy). W chwili impulsu umulator jest ładowany małym prądem (żarówka działa jak rezystor) a po jego zaniku jest rozładowywany przez tą żarówkę. Taki proces trwał ok 24 godziny.
  • #11 989368
    m_siwy
    Poziom 2  
    Obwód ładowania jest dobry poniewaz przy piomiarze pokazuje 14,5 V i dodatkowo przy długich wlaczonych swiatłach zdjecie + klemy na 2 sekendu to swiatła swieca i auto nie gaśnie. POMOCYYYYYYYYYYYYYY
  • #12 990073
    Zbysław
    Poziom 24  
    Zbysław napisał:

Czy przypadkiem nie rozładowałeś w okresie tych 14 miesięcy akumulatora, czy w tym okresie był ladowany prostownikiem?

Powtarzam swoje pytanie jak wyżej i dodatkowe pytanie:
    Czy nie masz jakiegoś rozladowania na postoju?

Jedno nieprawidłowe ładowanie może w akumulatorze spowodować nieodwracalne zmiany.

UWAGA: nie odłączaj klem przy pracującym silniku - napięcie w instalacji może wzrosnąć do 20-30V (może paść elektronika).
  • #13 990177
    m_siwy
    Poziom 2  
    Aku był ladowany i to kilka razy, i byłem u goscia on powidział że cos nie takz elektrolitem i mysle że moze pomoze zmiana elektrolitu, wylac stary i wlać nowy przy ladowaniu tak???
  • #14 990195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 990327
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    UWAGA: nie odłączaj klem przy pracującym silniku - napięcie w instalacji może wzrosnąć do 20-30V (może paść elektronika).[/quote]

Nie żartuj!!
    Widziałem na szkoleniu wyniki pomiarów laboratoryjnych z samochodu ciężarowego. Gwałtowne odłączenie obciążenia alternatora (był rozładowany akumulator,zaraz po odpaleniu poprzez przewody rozruchowe obce źródło prądu odłączono) napięcie w piku skoczyło do prawie 300 wolt!

Pzdr. Gerri
  • #16 990355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 990356
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    m_siwy napisał:
    + klemy na 2 sekendu to swiatła swieca i auto nie gaśnie. POMOCYYYYYYYYYYYYYY

Chłopie !!!
    Co Ty robisz.

Za chwilę będziesz piasać jak naprawić w samochodzie sterownik zapłonu, komputer, radio ...
  • #18 990697
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    generalnie to ustalmy czy padła cela czy akus jest zasiarczony . Jeśli jest zwarcie w celi wtedy wali sie wysolim prądem , jeśli jest zasiarczony to wylewasz kwas i zalewasz akumulator czysta woda destylowana i podłączasz do ładowania na 2 dni przy niewielkim prądzie . Później wylewasz wode i znowu świeża lejesz i znowu na dwa dni na małym prądzie . Na koniec zalewasz elektrolitem i ładujesz małym prądem badając gęstość elektrolitu . Mi ta metoda udało sie zwiększyć pojemność akumulatora o 70% pojemności wyjściowej 20Ah do prawie 35Ah niestety akumulator był 55 Ah wiec średnio wyszło ale pociągnął jeszcze dwie zimy .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Odsiarczanie akumulatora kwasowo-ołowiowego polega na usunięciu siarczanu ołowiu z płyt akumulatora, co zwykle objawia się spadkiem pojemności i wydajności. Podstawowa metoda to wymiana elektrolitu: wylanie starego kwasu, kilkukrotne przepłukanie ogniw wodą destylowaną, a następnie zalanie świeżym elektrolitem i ładowanie małym prądem (około 0,5–1 A) przez kilka dni, z regularnym pomiarem gęstości elektrolitu areometrem. Alternatywnie stosuje się ładowanie impulsowe dużym prądem, jednak jest to metoda ryzykowna i krótkotrwała w skutkach. Wymiana elektrolitu i próby regeneracji są kosztowne i nie zawsze efektywne, szczególnie przy starszych akumulatorach. Zaleca się stosowanie środków ochrony osobistej (okulary, rękawice) ze względu na niebezpieczeństwo kontaktu z kwasem. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub zwarć w celach, odsiarczanie jest nieskuteczne. Warto również sprawdzić poprawność obwodu ładowania samochodu, gdyż niewłaściwe ładowanie może powodować zasiarczenie. W praktyce często bardziej opłacalne jest zakupienie nowego akumulatora niż próby regeneracji. Odłączanie klem akumulatora przy pracującym silniku jest niebezpieczne i może uszkodzić elektronikę pojazdu.
REKLAMA