logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje, czy to płyta główna Gigabyte na nForce?

gsawicki 08 Cze 2011 22:57 3598 26
REKLAMA
  • #1 9591598
    gsawicki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam problem z komputerem, komputer niekiedy startuje i wszystko działa ok (jak już ruszy to zawsze działa poprawnie), a niekiedy nie chce wystartować (czarny ekran nie ma żadnego piszczenia). Wymieniłem na inny zasilacz i to samo (może nawet częściej nie startuje niż na starym), zasilacz taki sam, 400WAT co stary.
    Teraz pytanie, w/g mnie to walnięta jest płyta główna, ale nie mam pewności, nie chcę kupować części i potem się okaże, że to nie to i zostanie mi płyta główna niepotrzebna. Proszę o doradzenie na ile % jest to płyta, a jeśli to nie musi być płyta to jaka szansa jest że to jest inny podzespół.
    Oto lista części:
    Płyta główna gigagyte na nforce
    Athlon x2 5200+ (AM2)
    pamięć ram 4GB (2GB + 2x1GB)
    karta dźwiękowa (na płycie padła)
    tuner telewizyjny
    dysk twardy + 2x dvd

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 9591606
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    A jaki to dokładnie zasilacz?, model i marka.
  • #3 9591619
    daniel3322
    Poziom 10  
    A może problem tkwi w włączniku. Może nie zawsze stykać, albo płyta głowna uszkodzona. Tak tylko przypuszczam.
  • #4 9591641
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Czy czasem to, że nie startuje nie zbiega się z tym, że był całkowicie odłączony od prądu?
  • #5 9591917
    gsawicki
    Poziom 12  
    Włącznik to nie jest bo reaguje na włączenie, tzn wentylatory startują, dysk i dvd także, tylko jak by płyta nie ruszała (nie ma żadnego sygnału z beepera). Zasilacze były 2, pierwszy mode com, drugi nawet nie wiem (komputer jest gdzie indziej), ale ten drugi na 100% jest sprawny.
    To że nie startuje nie zbiega się z tym, dodatkowo niekiedy przycisk reset pomaga i komp startuje, ale nie zawsze.
  • #6 9592020
    szwedis
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    powyciągaj wszystko z niego, rozłóż na czynniki pierwsze, czyli wszystkie karty, ramy, procek wyciągnij.

1. Podłącz zasilacz do płyty i bardzo ważne aby na płycie był głośniczek podpięty w odpowiednie piny.
    - napisz jakie wydaję sygnał i jaką masz płytę główną.

2. Później po podłączaj do tego RAM-y.
    - napisz jakie wydaję sygnał

3. Dołącz do zestawu kartę graficzną.
    - napisz jakie wydaję sygnał.

Jeśli na min. wymaganym sprzęcie do uruchomienia będzie się działo to albo grafika albo płyta.
  • #7 9592206
    gsawicki
    Poziom 12  
    Problem jest taki, że komputer potrafi działać przez jakiś czas bez problemów (wziąłem go do siebie to mi 3 dni działał ok). Więc wyciąganie i testowanie przynosi słabe efekty (próbowałem kilka dni temu i z tego co pamiętam, po wyciągnięciu wszystkiego oprócz grafy, pamięci i procka, też się sypał).

A czy jak by padła grafika, to by nie piszczał lub startował a tylko nic nie wyświetlał?
  • REKLAMA
  • #8 9592273
    marcine60
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    miałem ostatni taki przypadek , że grzał się mostek i CPU i się wyłączał nie włączał.
    Zmień taktownie magistrali procesora zworkami na najniższe.

Po zatym spróbuj podmienić zasilacz.
    Po wyjęciu grafiki - powinna płyta dawać sygnały dźwiękowe co jest dobrą oznaką zadziałania BIOS
  • #9 9592306
    daavid117
    Poziom 42  
    Zmiana FSB zworkami przy AM2+? Coś chyba pomyliłeś :).

Też myślę, że może to być uszkodzenie mostka lub oczywiście karty graficznej (może blokować POST).

Podaj dokładny model płyty głównej. Sprawdź stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej.
  • #10 9592354
    gsawicki
    Poziom 12  
    Mam pytanie, czy to że na płycie padła karta dźwiękowa i od tej pory są problemy ze startowaniem, może sugerować, że to jednak płyta główna i padnięcie dźwięku jest zapowiedzią padnięcia całej płyty?

Tak jak pisałem zasilacz wymieniłem, teraz nic nie mogę zrobić, bo komputer stoi gdzie indziej.
  • Pomocny post
    #11 9592375
    daavid117
    Poziom 42  
    Jak najbardziej może mieć to związek. Teraz to już ewidentnie wygląda na uszkodzenie płyty głównej. Fakt, że ono postępuje może wynikać z tego, że to zasilacz ją tak "urządził".
  • #12 9594113
    szwedis
    Poziom 12  
    oczekujesz od nas pomocy a ty nie dajesz nam odpowiedzi, jaka płyta czy jakie sygnał daje głośnik.

pozdrawiam,
  • #13 9594814
    gsawicki
    Poziom 12  
    Płyta główna Gigabyte GA-M52S-S3 wymieniłem ją dzisiaj na GA-M56S-S3. Teraz czekam na efekty, choć raz już się zawiesiła przy starcie i po restarcie nie poszła, dopiero po drugim restarcie ruszyła. Jak nie rusza, nie wydaje żadnych dźwięków. Jeśli też nie będzie ruszać, to wymieniam grafikę na inną.
  • REKLAMA
  • #15 9594938
    gsawicki
    Poziom 12  
    Modecom nie wiem jaki model (jak pisałem kompa nie ma u mnie), 400WAT, ale tak jak pisałem po wymianie na inny zasilacz 400WAT objawy te same. sprawdziłem na kalkulatorze, że do tego sprzętu jest rekomendowany 270WAT więc mam duży zapas mocy.
    Stawiam w tej chwili, że albo będzie działać, albo to grafika. Test pamięci zapuściłem i kazałem żeby zostawili 2 przebiegi w memtest. Telefonu nie miałem więc zakładam, ze 2 przebiegi poszły bez błędów.
  • #16 9594947
    daavid117
    Poziom 42  
    Twój zasilacz ma tylko na nalepce te 400W jeśli nie jest to MC. Co z tego, że niby ma tyle ile trzeba skoro może nie działać właściwie?
  • REKLAMA
  • #17 9594984
    gsawicki
    Poziom 12  
    No ale 2 zasilacze działają nieprawidłowo, dodatkowo jeden z nich służy mi do testów i zawsze się dobrze sprawuje? wiem że nalepki piszą jedno, ale na ten komputer to naprawdę musi wystarczyć.
  • #19 9595933
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Nie sugeruj się tylko mocą.
    Zasilacz musi mieć stabilne linie 5V i 12V.
  • #20 9597704
    szwedis
    Poziom 12  
    gsawicki napisał:
    Płyta główna Gigabyte GA-M52S-S3 wymieniłem ją dzisiaj na GA-M56S-S3. Teraz czekam na efekty, choć raz już się zawiesiła przy starcie i po restarcie nie poszła, dopiero po drugim restarcie ruszyła. Jak nie rusza, nie wydaje żadnych dźwięków. Jeśli też nie będzie ruszać, to wymieniam grafikę na inną.

jak już wyżej pisałem, obstawiał bym grafikę, chodź zasilacz również, ale na ostatku.
  • #21 9605880
    gsawicki
    Poziom 12  
    Wymiana płyty głównej pomogła.
    Najpierw wymieniłem na jakąś używaną, komputer już zawsze startował, ale się zawieszał.
    Po wymianie na nową ze sklepu, na razie wygląda, że wszystko działa.
    Pozdrawiam.
  • #22 9606417
    daavid117
    Poziom 42  
    Ja nadal radzę wymienić zasilacz na coś normalnego. Płyty główne bardzo rzadko umierają same z siebie.
  • #23 9607003
    gsawicki
    Poziom 12  
    A czy są jakieś "normalne" zasilacze w sensownych cenach? Czyli nie nieprzekraczających powiedzmy 100-120zł (bo takie markowe to od 200zł się przeważnie zaczynają)
  • #25 9922557
    Tomasz Piskorski
    Poziom 11  
    Mam podobne objawy, tj ruletka przy starcie/restarcie systemu (czasem wszystko ok, czasem nawet nie piśnie), za to jak już odpali to chodzi bez problemu. Płytę mam wyciągniętą z obudowy, wykluczyłem pamięci, grafikę, zasilacz (najpierw odpalając płytę z samym tylko procesorem i głośniczkiem, potem wymieniając wszystko na nowe - oprócz procesora) założyłem wentylator na chipset (był mocno ciepły, ale chyba zawsze tak było)

płyta Gigabyte GA-K8N Ultra-9
    Komputer nie startuje, czy to płyta główna Gigabyte na nForce?
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8n_ultra-9/

Rozwiązanie które chyba zawsze skutkuje gdy nie chce odpalić - przyciśnięcie radiatora chipsetu. Nie przypominam sobie żeby chociaż raz zdażyło się żeby po tym płyta nie odpaliła.

Czasem gubią się ustawienia BIOSU (checksum error)

Boję się że w końcu "wyruszam" chipset i kij z tego będzie... co robić? Grzać mostek? Gdzie to można zrobić? W serwisie? Ile to może kosztować? Zmieniłbym płytę ale szkoda mi jej bo jest zarąbista :/
  • #26 9922683
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Ja zamontowałbym ten radiator na śrubach tak aby cały czas był docisk i dał jakiś wentylator aby na niego wiał.
  • #27 9932450
    Tomasz Piskorski
    Poziom 11  
    Cytat:
    Ja zamontowałbym ten radiator na śrubach tak aby cały czas był docisk i dał jakiś wentylator aby na niego wiał.
    Tak też zrobiłem i tak zostawiam. Dzięki i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który sporadycznie nie uruchamia się, objawiając czarny ekran i brak sygnału dźwiękowego. Po wymianie zasilacza na inny o tej samej mocy, problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej Gigabyte na nForce, ale nie jest pewien, czy to rzeczywiście ona jest przyczyną. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia włącznika, stanu kondensatorów, a także testowania komponentów, takich jak RAM i karta graficzna. Po wymianie płyty głównej na model GA-M56S-S3, komputer działał lepiej, ale nadal występowały sporadyczne problemy. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że wymiana płyty głównej rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA