logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja baterii w laptopie

Grocki 10 Cze 2011 10:37 7736 13
  • #1 9595981
    Grocki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie, trochę się naczytałem o bateriach w laptopach etc i wiele osób boryka się z problemem kupna nowej baterii, jasne są drogie i każdy chce oszczędzić.
    Wiele osób decyduje sie na regenerację, własnoręczną czy też u ,,kogoś''.

Moje pytanie jest dość dziwne ale wychodzę z założenia że nie ma głupich pytań.

Jeśli elektronika w obudowie zlicza pojemność, ilość cykli ładowania etc. to co by się stało gdyby podłączyć ogniwa bezpośrednio do laptopa bez tej elektroniki?

Spaliłby się?

Pytanie powstało z czystej ciekawości nic więcej, nie mam zamiaru w ten sposób kombinować ze sprzętem.
  • #2 9596017
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Nie spaliłby się , ale nie potrafiłby ładować ich i nie wiedziałby ile jeszcze zostało energii w akumulatorach .
  • #3 9596248
    Grocki
    Poziom 11  
    :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź, a jeśli mamy pakiet accu w pojemniku i do istniejącego już pakietu dołączymy swoje acc to co wtedy? Ruszy czy nie za bardzo?

Przy zwiększonej "pojemności" naładuje do pełna czy tylko tyle ila ma pakiet 1 i dalej ani drgnie?
  • #4 9596260
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Poczytaj najpierw dział o regeneracji baterii, wtedy zrozumiesz. Elektronika baterii nie jest tak prosta jakby się wydawało, monitorowana jest temperatura oraz napięcia na sekcjach. Jednym słowem teoretycznie jest to możliwe, praktycznie biorąc pod uwagę szereg czynników pozbawione jakiegokolwiek sensu.
  • #5 9596941
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witam. Dodam tylko, że w Armadzie M700 miałem przypadek, że ogniwa były naładowane, a elektronika wieszała się - skutkiem było całkowite zacięcie się laptopa (brak jakiegoś sygnału z baterii uniemożliwiał dalszą pracę laptopa). Więc raczej nie jest to trafiony pomysł.
  • #6 9597084
    Grocki
    Poziom 11  
    Mi nie chodzi typową regenerację baterii, mi chodzi o bezpośrednie podłączenie baterii do laptopa. Jeśli nie będzie elektroniki która czuwa nad ilością cykli etc. to laptop ruszy? Jest w stanie pobieraj taki prąd jaki jest mu potrzebny? Nie potrzebuje wskaźnika naładowania baterii etc. Chodzi mi o sam fakt czy tak może działać, nic więcej.
  • #7 9597154
    Rezystorr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Może działać.
  • #8 9597330
    Hucul
    Poziom 39  
    Grocki napisał:
    ... Jeśli nie będzie elektroniki która czuwa nad ilością cykli etc. to laptop ruszy?

Może ruszyć , ale może też włączyć się tylko z podłączonym zasilaczem .
  • #9 9599255
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    bmserwis napisał:
    monitorowana jest temperatura oraz napięcia na sekcjach.

Możesz coś przybliżyć o tych sekcjach ?
  • #10 9599646
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Akumulatory litowe używają czegoś takiego jak Ballancer. Gdy są łączone szeregowo. Poszukaj w guglu.
  • #11 9605533
    Grocki
    Poziom 11  
    Czyli uzyskałem odpowiedź na swoje pytanie, teoretycznie się da, bardzo się ciesze.

Pytanie było zadane dla zaspokojenia swojej ciekawości.
    Zastanawia mnie jeszcze tylko czy ktoś produkuje elektronikę która potrafi "ominąć" wszystkie zabezpieczenia i pozwala na dopasowanie "pakietu" accu pod swoje potrzeby... Baterie dedykowane do laptopów są standardowe i pro a zwykły użytkownik nie może sobie dobrać pakietu który spełnia jego oczekiwania.
    Dziwne że nikt tego nie robi.
  • #12 9608339
    Rezystorr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wszytko da się zrobić i tak się robi, tylko zostaje drugi problem, co z miejscem?

Ostatnio zrobiłem sobie baterie z 90 ogniw, są 3 sekcje po 30 ogniw, zrobiłem to z przymusu korzystania długi okres czasu na bateriach.

Oprogramowanie jest tak przerobione że nie zapisuje ilości ładowań, dzięki czemu pojemność baterii nie jest skracana.
  • #13 9608396
    Hucul
    Poziom 39  
    Rezystorr napisał:
    Wszytko da się zrobić i tak się robi, tylko zostaje drugi problem, co z miejscem?

I sam kolega to zrobił :?:
  • #14 9623042
    Grocki
    Poziom 11  
    Temat wyczerpany nie widzę sensu ciągnąć jeszcze tutaj koledzy się zaczną pieklic na siebie.... Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat regeneracji baterii w laptopach oraz możliwość podłączenia ogniw bezpośrednio do laptopa bez elektroniki zarządzającej. Uczestnicy wskazali, że takie podłączenie teoretycznie może działać, ale laptop może nie być w stanie monitorować stanu naładowania i cykli ładowania. Wskazano również na problemy związane z brakiem elektroniki, które mogą prowadzić do zacięcia się systemu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z modyfikacjami baterii, w tym tworzeniem własnych pakietów ogniw, co wymaga odpowiedniego oprogramowania do zarządzania. Zauważono, że istnieją rozwiązania, które mogą omijać standardowe zabezpieczenia, ale nie są powszechnie dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA