logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Latarka LED z Biedronki na AAA - jak wyłączyć miganie przy słabej baterii?

marek-zarzycki 10 Cze 2011 17:39 4156 10
  • #1 9597193
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Witam.
    Wiem, że trochę niedorzeczny post, ale nie mam kogo zapytać. :)
    Sprawa jest taka, że kupiłem w Biedronce taką małą latarkę z diodą led na jednego paluszka AAA. Świeci fajnie, tylko jak bateria jest słaba to zaczyna po prostu mrugać. Jest to denerwujące, bo świeci nadal bardzo jasno.
    Mam pytanie - czy można to jakoś wyłączyć?
    Tzn może coś tam wylutować itp. A może to "normalny" objaw w latarkach led'owych?
  • #2 9597212
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Witam.
    Cytat:
    Świeci fajnie, tylko jak bateria jest słaba to zaczyna po prostu mrugać.
    To zmień baterię ,na nową!!!!!!!!!!!
  • #3 9597228
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    stanislaw1954 napisał:
    To zmień baterię ,na nową!!!!!!!!!!!

Tak wiem wiem, ale na tej starej świeci tak samo mocno! Dlatego właśnie pytam czy nie można coś zrobić z tym mruganiem sygnalizującym słabą baterię. Przecież to bez sensu zmieniać baterię skoro latarka tak samo mocno świeci.

No chyba, że to specyfika latarek ledowych...
  • #4 9597377
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Latarka ""tak samo mocno świeci"", ale tylko impulsowo, bo właśnie w wyniku braku energii przetwornica nie jest w stanie pracować ciągle.

"No chyba, że to specyfika latarek ledowych..."

Tak to specyfika tej, bo ma zasilanie 1,5V a musi podać na LED białe ok. 3,2V.
    Stąd konieczna mała elektronika w środku.
    Proponuje baterie alkaliczne.
  • #5 9599170
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    "Świeci tak samo mocno, tylko że mruga" to normalne, przetwornica próbuje wyrównać napięcie zasilania do właściwego i w ten sposób wysyła krótkie impulsy, bo na więcej nie starcza prądu z baterii.
  • #6 9645446
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Jedyne co jeszcze możesz zrobić ( tak dla "świętego spokoju") to zbocznikować baterię kondensatorem elektrolitycznym jakieś 220-1000µF. Rewelacji nie oczekuj ale może jakaś poprawa będzie.
  • #7 9646145
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Dzięki za odpowiedzi.

Nie róbcie ze mnie idioty :) Mnie chodziło o to, że mruganie następuje jeżeli latarka świeci równie mocno jak przed mruganiem. Mam inną latarkę ledową składającą się z 9 ledów i ona po prostu coraz słabiej świeci aż do wyczerpania. Natomiast ta NIE świeci słabiej. Po prostu zaczyna mrugać i tyle.

Zadne problem wymienić baterie oczywiście. Tylko jets to denerwujące, że latarka daje tak samo mocne światło i w pewnym momencie zaczyna mrugać bo bateria za słaba. Mogliby po prostu tak zrobić, że światło będzie coraz słabsze i tyle. Przyznacie, że chyba lepiej jest jeżeli latarka świeci coraz słabiej niż, że w pewnym momencie zaczyna mrugać. Aczkolwiek to kwestia gustu.
  • #8 9646478
    merolPL
    Poziom 27  
    Owszem. Ale przy tak niskim napięciu zasilania (1,5V) potrzebny jest układ podnoszący napięcie do powiedzmy 3V-5V, ponieważ granica świecenia diody białej wynosi około 3,2V.
  • #9 9646624
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    bateria gdy ma 1v to przetwornica podnosi je do ok. 3,2v lecz po chwili napięcie na bateri siada i sie wyłącza ,gdy jest wyłączona napięcie wzrasta powiedzmy że niby do tego 1v i znowu kolejny cykl i tak wkóło . może to ci pomoże zrozumieć dlaczego tak sie dzieje.
  • #10 9647404
    merolPL
    Poziom 27  
    Dokładnie tak. Ten cykl został już przeze mnie wytłumaczony, ale może to pozwoli zrozumieć problematykę tychże przetwornic.
  • #11 9648134
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Zgodnie z zasadami działu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił latarkę LED z Biedronki, która świeci jasno, ale zaczyna mrugać, gdy bateria jest słaba. Pytanie dotyczy możliwości wyłączenia tego mrugania. Odpowiedzi wskazują, że mruganie jest normalnym objawem w latarkach LED, wynikającym z działania przetwornicy, która próbuje podnieść napięcie z 1,5V do około 3,2V, co jest wymagane do prawidłowego działania diody. Użytkownicy sugerują wymianę baterii na alkaliczne oraz ewentualne dodanie kondensatora elektrolitycznego dla poprawy stabilności zasilania. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem byłoby stopniowe osłabianie światła zamiast nagłego mrugania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA