logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PQI H566 – komputer nie wykrywa dysku zewnętrznego po podłączeniu w szkole

tomek22811 10 Cze 2011 18:21 4908 6
REKLAMA
  • #1 9597301
    tomek22811
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam szanownych użytkowników forum. Otóż mam problem z dyskiem PQI H566 bo gdy wcześniej podłączyłem go pod kompa to wszystko było ok, a pewnego dnia podłączyłem go pod komputer w szkole i nie chciało mi go wyszukac, i gdy przyjechałem do domu już go nie widziało... czy macie jakieś pomysły jak można było by go ocalić? jeżeli macie jakieś pytania to zadawajcie, z chęcią przybliże ci tą sprawe.
  • REKLAMA
  • #2 9597368
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3571
    !. Czy zasilacz do dysku sprawny - sprawdź czy daje 5V (napięcie stałe) miernikiem?
    2. Po podpięciu zasilania i włączeniu słychać pracę dysku w środku?
    3. Podłącz, uruchom ten dysk i zrób zrzut ekranu z DriveLetterView.
  • REKLAMA
  • #3 9597403
    tomek22811
    Poziom 9  
    1. niestety nie mam żadnego miernika :(
    2. tak słychać
    3.PQI H566 – komputer nie wykrywa dysku zewnętrznego po podłączeniu w szkole

jeżeli podłącze dysk to jest taki sam obrazek jak i bez podłączonego :(
  • REKLAMA
  • #4 9597441
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    W USBDeview (w zakładce opcje zaznacz 5 pierwszych pozycji) odszukaj ten dysk - wykonaj odłącz i odinstaluj a przekonamy się, czy coś zostanie wykryte po ponownym podpięciu tego dysku pod USB (sprawdź też na innym komputerze, portach USB).
  • #5 9597502
    tomek22811
    Poziom 9  
    przed tym wykrywało go troche inaczej bo coś innego pisało ale zrobiłem jak powiedziałeś i jest coś takiego: PQI H566 – komputer nie wykrywa dysku zewnętrznego po podłączeniu w szkole
  • REKLAMA
  • #6 9597600
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Z tego co przedstawiasz to dysk nie jest wcale wykrywany przez system!
    Zróbmy jeszcze:
    W DriveLetterView po odłączeniu od USB usuń (czerwony krzyżyk) pozycję, gdzie jest informacja o tym dysku. Następnie sprawdź ile jest aktualnie wykrywanych "Wolumin uniwersalny" (te nie podłączone usunąć) w DevManView -> po zaznaczeniu grupy kliknij na "File"+"Uninstal...". Zobacz też w tym programie w czwartej kolumnie - "DiskDrive" oraz "USB", co jest podłączone, a co nie (jeśli jest wpis o tym dysku to też usuń). Na koniec po restarcie podepnij ponownie pod USB i zobacz czy to coś dało?
  • #7 9597812
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Mam wrażenie, że nie ominie cię rozebranie dysku i podpięcie bezpośrednio pod płytę główną. Możliwe choć niekoniecznie że masz uszkodzony mostek. Jak nie uda się nic z USB i dysk nie będzie wykrywany będzie trzeba podłączyć bezpośrednio dysk.

Mam rozumieć również, że podłączasz dodatkowy zasilacz do tego dysku ?

Często porty USB w "nieznanych" komputerach, zwłaszcza te od przodu maja nieprawidłowo wpięte USB co może skutkować zwarciami, uszkodzeniami urządzeń, zawsze powinno się podłączać do portów bezpośrednio na płycie głównej danego komputera, jeśli nie jest to znany sprawdzony komputer ze sprawdzonymi przednimi portami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym PQI H566, który przestał być wykrywany przez komputer po podłączeniu do innego urządzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie zasilania dysku, użycie programów USBDeview i DriveLetterView do odinstalowania i ponownego podłączenia urządzenia, a także sprawdzenie portów USB. Istnieje również sugestia, że problem może wynikać z uszkodzenia mostka dysku, co może wymagać jego rozebrania i podłączenia bezpośrednio do płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA