logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie widzi zewnętrznego dysku PQI - Bardzo prosze o Poomoc

PavloFoto 12 Lis 2011 14:48 5485 18
REKLAMA
  • #1 10129882
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Witajcie dysk zewnetrzny 320gb PQI na którym mam sporo zdjeć ( w połowie zapełniony)
    uzywałem programu partition magic do podzielenia dysku i dysk zawiesił sie ( nie program) teraz windows go nie widzi :( jest szansa na odzyskanie zdjeć??

Odczytałem wartości parametrów SMART za pomocą programu:
    CrystalDiskInfo (w programie przełącz: Funkcje> Advanced feature>Wartość Raw>10[DEC])

https://obrazki.elektroda.pl/4026417200_1321175153.jpg
  • REKLAMA
  • #2 10129977
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Napisz do supportu programu Partition Magic i przedstaw na forum swojego maila i ich odpowiedź.
  • #3 10130040
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Dysk potrafi przerwać połączenie po paru minutach a czasami tego nie robi .Tak już ma zapomniałem o tym robiąc ta partycje i gdy sie zatrzymał odłączyłem go i włączyłem ponownie bo to zawsze pomagało ale nie w przypadku tworzenia partycji.Wiem że głupio zrobiłem.
    Bardzo bym prosił o pomoc ponieważ to jedyna kopia rodzinnych zdjęć.
    Pozdrawiam.

https://obrazki.elektroda.pl/2192026500_1321111607.jpg

Generalnie dysk działa bardzo zależy mi na odzyskaniu plików
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (3.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 10130813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10132170
    PavloFoto
    Poziom 10  
    nie to dysk zewnętrzny pod usb.
    BArdzo Was proszę o pomoc :cry:

Dysk potrafił przerwać połączenie po paru minutach ale nie zawsze tak już ma zapomniałem o tym robiąc ta partycje i gdy sie zatrzymał odłączyłem go i włączyłem ponownie bo to zawsze pomagało ale nie w przypadku tworzenia partycji.Wiem że głupio zrobiłem.
    Baaardzo bym prosił o pomoc ponieważ to jedyna kopia rodzinnych zdjęć.
  • #6 10133527
    PavloFoto
    Poziom 10  
    świeże dane

:idea: czy naprawdę nikt nie może mi pomóc? :|
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (3.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 10144201
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Wartości są jakieś z kosmosu. Przydało by się podpiąć ten dysk bezpośrednio, a nie przez USB.
  • #8 10144260
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje ze tu Zajżałeś.
    Niestety to dysk zewnetrzny wlasnie pod usb. chyba ze jest jakis sposob po rozbiòrce obudowy cos popodlaczac
    w swoim czasie (daawno :) jak powstawal serwis internetowy pclab.pl) złozylem pare komputerow do kupy wiec jak cos to moze bym sobie poradzil.

Przypomne tylko ze odczytałem wartości parametrów SMART za pomocą programu:
    CrystalDiskInfo (w programie przełącz: Funkcje> Advanced feature>Wartość Raw>10[DEC])
    pisze na wszelki wypadek bo nie wiem czy dobrych uzylem parametrow
  • #9 10144367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10144378
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    każdy dysk zewnętrzny to nic innego jak dysk z lapka

To twierdzenie jest błędne.
    Jak byś napisał większość. to bym zrozumiał ale każdy !!
  • #11 10144414
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10144616
    PavloFoto
    Poziom 10  
    czyli jak wrócę do domu to rozbierać obudowę i zobazyć co w środku?

a potem kupować ten interfejs. ok jak tyko go otworze to sie odezwę Dziękuje Wam bardzo

Dodano po 5 [godziny] 44 [minuty]:

Witajcie wróciłem z pracy zrobiłem córce obiadek i zabrałem się za obnażanie tego HDD po wyjęciu dysk wygląda jak taki zwykły z laptopa

szkoda ze nie można podpiąć do laptopa drugiego dysku hymm mam jeszcze stacjonarny komputer tylko troszkę stary abit nf7-s plus AMD 1.7 na win xp

Dodano po 9 [minuty]:

Czyli taka jak wyżej przejściówkę kupić :?:

co dalej zrobić :?:
  • REKLAMA
  • #14 10149124
    PavloFoto
    Poziom 10  
    czy ewentualnie mozna by podlaczyc ten dysk zamiast mojego a system odpalic z plyty cd i wtedy go sprawdzic? programy potrzebne oczywiscie na pendrivie
  • #15 10149602
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3565
    PavloFoto napisał:
    czy ewentualnie mozna by podlaczyc ten dysk zamiast mojego a system odpalic z plyty cd i wtedy go sprawdzic? programy potrzebne oczywiscie na pendrivie

Radzę poczytać o takiej dystrybucji Parted Magic i ddrescue z ominięciem bad bloków przy pierwszym kopiowaniu, bo to należy wykonać od razu mając do dyspozycji inny sprawny pusty nośnik o tej samej wielkości lub większy.
  • #16 10149760
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc Pidar kłopot w tym ze to mój największy dysk. kolejny jest o połowę mniejszy i prawie pełny. Czy to co napisałem a Ty zacytowałeś jest możliwe??
  • Pomocny post
    #17 10149914
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3565
    Jest możliwe, ale to co podkreśliłem jest priorytetem biorąc pod uwagę "tragiczny" SMART!
  • #18 10149978
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Ok czyli postaram się o dysk zrobię to co Napisałeś i dam znać.
  • #19 10191147
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Kolega Pidar powiedział żebym się podszkolił zanim mi pomoże i podał źródło na youtube
    w zasadzie to mi wystarczyło aby odzyskać dane .
    Bardzo dziękuję za te pomoc

Dysk ma moment kiedy zaczyna piszczeć w tym czasie przestaje czytać dane ale jak go z góry lekko w tym momencie docisnę to dalej zaczyna je czytać czy Wiecie co to może być?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym dyskiem twardym PQI o pojemności 320 GB, który przestał być widoczny w systemie Windows po użyciu programu Partition Magic do podziału dysku. Użytkownik obawia się o utratę zdjęć, które są jedyną kopią rodzinną. W odpowiedziach zasugerowano skontaktowanie się z pomocą techniczną Partition Magic, sprawdzenie kabla USB, a także rozważenie podłączenia dysku bezpośrednio do komputera po rozebraniu obudowy. Użytkownik uzyskał również porady dotyczące użycia dystrybucji Parted Magic oraz narzędzia ddrescue do odzyskiwania danych. W trakcie dyskusji pojawiły się również informacje o problemach z odczytem danych, które mogą być spowodowane uszkodzeniem dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA