logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pendrive reklamowy - usuniecie partycji cd-rom(cdfs)

czah666 11 Cze 2011 00:30 7506 7
REKLAMA
  • #1 9598678
    czah666
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam! Potrzebuje zmienić pena reklamowego ( posiada partycje fat oraz CDFS) w pełni funkcjonalny sprzęt. Partycja cdfs (widziana jako cd-rom) zajmuje wraz z reklamami większość miejsca pena... i nie da się jej usunąć.

chip genius widzi to tak :

Device Name: +[H:](C2931003 Flash Disk USB Device)

PnP Device ID: VID = 0A5C PID = 2150
    Serial Number: 00265EAEAE47
    Revision: /5.00

Device Type: Standard USB device - USB2.0 Full-Speed (USB1.1)

Chip Vendor: (No match record)
    Chip Part-Number: (No match record)

Product Vendor: C2931003
    Product Model: Flash Disk

Tools on Web: (N/A)

tzn to jest to co widzi jeśli wejdę na partycje cdfs

Czytałem o rożnych programach typu : MPTool-2007103-Fix-Usb-key ,6208e/8208 TOOLS(V1.2.0.6), portfree production, mptTOOL ...

strona http://flashboot.ru tez mi wiele nie pomogla ( no chyba ze nie umiem po niej śmigać...)

jeśli ktoś byłby w stanie mnie poprowadzić to było by super :)

Proponuję koledze uzupełnić tytuł tematu o rzeczowe informacje, dodatkowo poprawić pisownię (zdanie rozpoczyna duża litera, ortografia , interpunkcja).
    Powyższe działanie jest usankcjonowane regulaminem forum, punkt 3.1.13 oraz 3.1.17.
    [gsm_virus]
  • REKLAMA
  • #2 9598691
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Zrób to z jakiegoś linuxa livecd programem gparted
  • REKLAMA
  • #3 9599917
    czah666
    Poziom 10  
    Z tego co czytałem to gparted nie daje temu (cdfs) rady ale spróbuje osobiście i dam znać... Tu raczej trzeba zrobić jakiś flash bo sprawa nie wygląda na taka która można rozwiązać z poziomu partycjonowania...
  • REKLAMA
  • #4 9599925
    smoq35
    Poziom 29  
    Spróbuj - sam nie miałem nigdy pendriva z cdfs, ale rodzaj partycji bez problemu udawało mi się zmieniać właśnie przez gparted
  • #5 9601193
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    czah666 napisał:
    Potrzebuje zmienić pena reklamowego ( posiada partycje fat oraz CDFS) w pełni funkcjonalny sprzęt. Partycja cdfs (widziana jako cd-rom)
    Czy powyższy pendrive jest Twoją własnością?
    Czy możesz ingerować w jego integralność (rozebrać na części i nie uszkodzić go, o ile masz takowe umiejętności manualne), gdyż ewentualne sprawdzenie co rzeczywiście znajduje się w środku może przyśpieszyć identyfikacje, bądź rozwieje wszelkie prawdopodobieństwo użycia danego narzędzia programowego (tzw. utylity) dla tego kontrolera zarządzającego pamięcią flash.

Może dodasz jakieś fotki, jak dokładnie wygląd ten pendrive (co w środku również)... ewentualnie może opisz skąd pochodzi (jaka to reklamówka).

Oznaczenie C2931003 bardziej by pasowało pod jakiś kontroler ChipsBanka, ale za to VID = 0A5c wskazuje na kontroler Silicon Power i narzędzie od Phison , coś w stylu Phison PS22xx Formatter v2.10...
  • REKLAMA
  • #6 9605659
    czah666
    Poziom 10  
    No właśnie pen jest znajomego ,który prosił mnie o pomoc , a do tego jest on zalany w gumie więc ciężko by było z jego otwarciem nie mówiąc już o zamknięciu później... Tak wiec biorąc pod uwagę ile czasu trzeba na zabawę z nim oraz to że po zamknięciu raczej będzie wyglądał dość nieciekawie, a koszt takiego sprzętu (4Gb) jest nieduży to raczej nie warto się za to brać... bynajmniej ja odpuszczam -jedynie dla celów edukacyjnych można by się pobawić. Dzięki za pomoc i przybliżenie tematu.Pozdrawiam!
  • #7 9605926
    smoq35
    Poziom 29  
    Próbowałeś z gparted?
  • #8 9606950
    czah666
    Poziom 10  
    Geparted nie widzi tego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na usunięcie partycji CDFS z pendrive'a reklamowego, który posiada również partycję FAT. Partycja CDFS zajmuje większość miejsca na urządzeniu, co uniemożliwia jego pełne wykorzystanie. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu GParted z systemu Linux, jednak pojawiły się wątpliwości co do jego skuteczności w przypadku partycji CDFS. Użytkownik rozważa również inne narzędzia, takie jak Phison PS22xx Formatter, ale ze względu na trudności z otwarciem pendrive'a, decyduje się na rezygnację z dalszych prób, uznając, że koszt naprawy nie jest tego wart.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA