logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P7H55/USB3 - sloty RAM A1 i A2 nie działają, co robić?

sk8perez 11 Cze 2011 12:25 2327 4
REKLAMA
  • #1 9599540
    sk8perez
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z moją płytą główną od Asus'a. Najpierw opisze najważniejsze podzespoły:

Płyta: Asus P7H55/USB3
    Proc.: intel iCore i5-650
    Pamięć Ram: 2x2 GB 1333 DDR3 OCZ i 2x2 GB 1333 DDR3 Corsair
    HDD: WD 1TB Green

Problem polega na tym, że slot pamięci RAM A1 i A2 nie przetwarzają żadnej kości.
    Jedynie działa mi 4 GB na Slotach B1 i B2. Próbowałem wszystkich kombinacji. Po prostu gdy wsadzę do slotów A1 i A2 Kości lub tylko jedną kość ,, Mem OK!,, świeci stale. A to oznacza że Pamięć RAM nie jest dobra. Lecz jest to bardzo dziwne gdyż jak włożę każdą kostkę RAM do slotu B1 i B2. To działa bez największych zarzutów. Próbowałem uaktualnić BIOS. Nic nie pomogło. Przeczytałem cały manual płyty i wszystko co jest na temat RAM. Dodam że w specyfikacji płyta jest max. 16 GB.

Bardzo prosiłbym o sugestie.
    Czy porostu płyta jest uszkodzona?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 9696083
    pyza666
    Poziom 13  
    Od dłuższego czasu mam ten sam problem, sloty A1 i A2 po prostu nie działają, wydaje mi się że problem zaczął się po flashowaniu nowszego biosu, niestety nie mogę tego sprawdzić bo od pewnej wersji flash starszego biosu jest niemożliwy nawet programami nie pochodzącymi od asusa. Próbowałem nawet zmodyfikować plik biosu żeby widział go jako starszą wersje ale niestety bezskutecznie. Support asusa również nie był zbyt pomocny.
  • REKLAMA
  • #3 9696095
    sk8perez
    Poziom 10  
    Powiem tak, gdy kupiłem te płytę to BIOS był aktualny i do momentu kiedy kupiłem nowe kostki nie bawiłem się nim. Poza tym gdy napisałem maila do Asus Polska bo oczywiście telefoniczna obsługa klienta nie pomaga przy sprawie Hardware. To mi tak jakby zarzucili niedbalstwo i nie kompatybilność kości. Zlekceważyłem to. Płytę mam jeszcze na gwarancji i wysłałem ją pod koniec zeszłego miesiąca do sklepu online. Teraz został im tydzień na odesłanie mi naprawionej w co nie wierze lub nowej. Tylko obawiam się że nie będą mieli już takiej na stanie i zaproponują inną.:(

Co masz zamiar zrobić z płytą?

Podpowiedź, nie pisz do asus'a bo to szkoda czasu.
  • REKLAMA
  • #4 9696798
    pyza666
    Poziom 13  
    Zobaczymy co będzie jak Ci odeślą płytę, sam myślę żeby wysłać swoją. Upewniłbym się jeszcze czy to nie pamięci ale nie mam innych ddr3, z resztą dziwne są te QVL(Qualified Vendor's List) czy to wina producentów pamięci że nie działają na każdej płycie lub działają gorzej czy wina producentów płyt główynch robiących mobo wybredne pod względem ram'u.
  • #5 9713402
    pyza666
    Poziom 13  
    Aktualizowałeś może bios spod windowsa?
REKLAMA