Witam, mam problem z płytą od Asus a P7H55-M PRO otóż mam 4 kości pamięci 4 GB 1600 hyperx ddr3 i niestety działają tylko sloty 3 i 4 żadne inne, procesor to i3-550, zasilacz spc vero l3 nowy, chłodzenie Spartan max 4 też nowe, czy ma ktoś pomysł od czego zacząć? Czy da się to w ogóle naprawić?
Zacznijmy od czyszczenia, jak i czym polecił byś to zrobić, dodam tylko że włożyłem raz i odpalił że wszystkimi i nawet dobrze odczytał wartości, płyta obsługuje max 1333 a ramy są 1600 może to robi problem?
"Memory
4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 2133(O.C.)*/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture
Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
*Hyper DIMM support is subject to the physical characteristics of individual CPUs. Some hyper DIMMs only support one DIMM per channel. Please refer to Memory QVL for details.
**Refer to www.asus.com or this user manual for the Memory QVL(Qualified Vendors Lists)."
"Pamięć
4 x DIMM, maks. 16 GB, DDR3 2133 (O.C.) * / 1333/1066 bez ECC, pamięć niebuforowana
Architektura pamięci dwukanałowej
Obsługuje Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
* Obsługa Hyper DIMM zależy od fizycznych cech poszczególnych procesorów. Niektóre moduły Hyper DIMM obsługują tylko jeden moduł DIMM na kanał. Szczegółowe informacje można znaleźć w QVL pamięci.
** Informacje na temat Memory QVL (Listy kwalifikowanych dostawców) można znaleźć na stronie www.asus.com lub w tej instrukcji obsługi."
Co to ma do rzeczy, czy są w załączniku? Pomijając, że nie muszą w nim być, żeby działać? Przecież w jednych gniazdach działają, w innych nie.
Warto wyjąć procesor i sprawdzić, czy piny w sockecie nie są uszkodzone, albo czy coś się nie dostało między procesor i gniazdo i nie blokuje kontaktu. Kontroler pamięci jest w procesorze i jeśli niektóre gniazda nie działają, to zwykle albo niektóre piny w gnieździe procesora są pogięte/połamane, albo jakieś zanieczyszczenia blokują kontakt z procesorem, albo same gniazda pamięci mogą być uszkodzone.
Rzadziej kontroler pamięci w procesorze jest uszkodzony.
Okazało się że mam 4 kości ale 2 potrzebują napięcie 1,7 a 2 1,6 w biosie musiałem zmienić opcje na xmp oraz manualnie zmienić napięcia i w końcu ruszyło
Przyjrzałem się im dokładnie i są identyczne razem z oznaczeniem ale różne napięcia na co bym nie wpadł
No i dodatkowo utopiłem całą płytę w izopropylu hehe
Przyjrzałem się im dokładnie i są identyczne razem z oznaczeniem ale różne napięcia na co bym nie wpadł
No i dodatkowo utopiłem całą płytę w izopropylu hehe
Dodano po 15 [minuty]:
Problem tkwił w ustawieniach bios i zabrudzeniach na stykach socketu i gniazd pamięci
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus P7H55-M PRO, gdzie sloty 1 i 2 RAM nie działają, mimo że sloty 3 i 4 obsługują pamięci HyperX DDR3 1600. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, w tym czyszczenie styków pamięci i gniazd, sprawdzenie ustawień BIOS oraz montaż pamięci w odpowiednich slotach. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez zmianę napięcia pamięci w BIOSie oraz usunięcie zanieczyszczeń. Użytkownik odkrył, że dwie kości pamięci wymagały innego napięcia (1,6V i 1,7V), co było przyczyną problemów z działaniem slotów. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.