logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

poszukuję prostego iszybkiego sposobu przestrojenia Amatora2

piksel 09 Maj 2003 08:38 1603 8
REKLAMA
  • #1 206825
    piksel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czytałem wiele sposobów ale większość jest albo zbyt skomplikowana jak dla mnie albo nie mam odpowiednich przyrządów.
  • REKLAMA
  • #2 206844
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    Najprościej?
    Weż nożyczki i wytnij:
    C104 , C110 , C124 .
  • REKLAMA
  • #3 206850
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Kup gotowy konwerter.
  • REKLAMA
  • #4 208156
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    można też kupić gotową głowicę UKF - z przestrajaniem pojemnościowym - trzeba tylko wyłączyć zasilanie starej głowicy, podłaczyć sie do agregatu ( kondensatora zmiennego) wyprowadzić pcz z nowej głowicy - i gotowe ...
  • #5 208174
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Najtańszą metodą jest wylutowanie cewki heterodyny,odwinąć po jednym zwoju z góry i z dołu i wlutować ponownie ,jednocześnie usuwając kondensator równoległy do trymera.Następnie wymienić kondensator filtru wejściowego (symetryzator, C 33p) na 6p8 i filtru pasmowego (C 24p) na 3p5. Wszystkie wymieniane kondensatory są równoległe do trymerów. Strojenie na słuch i wskażnik poziomu sygnału przy silnej stacji (uwaga : zamiast anteny odcinek przewodu ok.50-70 cm.). Ta przeróbka wraz z poprawnym zestrojeniem zajmuje około czterech godzin.
  • REKLAMA
  • #7 208314
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Nic nie kombinować z wyciąganiem głowicy ,tylko patrz porada nr1 ,z tym że pierwszy kondzior 33pF wyciąć tak ,aby zostały trochę dłuższe nóżki i do nich dolutować 8,2pF -bez tego nie zestroi sie prawidłowo obw. wejściowy. Czas przeróbki góra 30 minut ,strojenie wg znanych zasad.
  • #8 209251
    Taden
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Popieram wypowiedź yaurent, przestroiłem tak wiele m.in. "Amatorów" nie było problemu. Do określenia zakresu używałem dla ułatwienia miernika częstotliwości wymontowanego ze starego prymitywnego odbiornika samochodowego z wyświetlaniem częstotliwości
  • #9 209433
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    skorzystaj z porady nr 1. Ja dodatkowo jak mi się chciało i miałem więcej czasu wsadzałem zamiast tych kondziorów 10piko, miałem wtedy wiekszy manewr regulacji

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostych i szybkich metod przestrojenia odbiornika Amator2. Najczęściej polecaną metodą jest mechaniczne usunięcie kondensatorów C104, C110 i C124 lub ich modyfikacja poprzez dolutowanie dodatkowych kondensatorów (np. 8,2 pF do kondensatora 33 pF) w celu prawidłowego strojenia obwodu wejściowego. Alternatywnie można kupić gotowy konwerter lub głowicę UKF z przestrajaniem pojemnościowym, podłączając ją do agregatu kondensatora zmiennego. Bardziej zaawansowana metoda obejmuje wylutowanie cewki heterodyny, odwinięcie zwojów i wymianę kondensatorów filtru wejściowego i pasmowego na mniejsze wartości (np. 6,8 pF i 3,5 pF), co wymaga strojenia na słuch i wskaźnik poziomu sygnału. Czas przeróbki może wynosić od około 30 minut do kilku godzin. Do określenia zakresu częstotliwości pomocny jest miernik częstotliwości z wyświetlaczem. Wskazane jest unikanie wyciągania całej głowicy, a zamiast tego modyfikacja elementów na płytce zgodnie z podanymi wskazówkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA