można też kupić gotową głowicę UKF - z przestrajaniem pojemnościowym - trzeba tylko wyłączyć zasilanie starej głowicy, podłaczyć sie do agregatu ( kondensatora zmiennego) wyprowadzić pcz z nowej głowicy - i gotowe ...
Najtańszą metodą jest wylutowanie cewki heterodyny,odwinąć po jednym zwoju z góry i z dołu i wlutować ponownie ,jednocześnie usuwając kondensator równoległy do trymera.Następnie wymienić kondensator filtru wejściowego (symetryzator, C 33p) na 6p8 i filtru pasmowego (C 24p) na 3p5. Wszystkie wymieniane kondensatory są równoległe do trymerów. Strojenie na słuch i wskażnik poziomu sygnału przy silnej stacji (uwaga : zamiast anteny odcinek przewodu ok.50-70 cm.). Ta przeróbka wraz z poprawnym zestrojeniem zajmuje około czterech godzin.
Nic nie kombinować z wyciąganiem głowicy ,tylko patrz porada nr1 ,z tym że pierwszy kondzior 33pF wyciąć tak ,aby zostały trochę dłuższe nóżki i do nich dolutować 8,2pF -bez tego nie zestroi sie prawidłowo obw. wejściowy. Czas przeróbki góra 30 minut ,strojenie wg znanych zasad.
Popieram wypowiedź yaurent, przestroiłem tak wiele m.in. "Amatorów" nie było problemu. Do określenia zakresu używałem dla ułatwienia miernika częstotliwości wymontowanego ze starego prymitywnego odbiornika samochodowego z wyświetlaniem częstotliwości
skorzystaj z porady nr 1. Ja dodatkowo jak mi się chciało i miałem więcej czasu wsadzałem zamiast tych kondziorów 10piko, miałem wtedy wiekszy manewr regulacji
Dyskusja dotyczy prostych i szybkich metod przestrojenia odbiornika Amator2. Najczęściej polecaną metodą jest mechaniczne usunięcie kondensatorów C104, C110 i C124 lub ich modyfikacja poprzez dolutowanie dodatkowych kondensatorów (np. 8,2 pF do kondensatora 33 pF) w celu prawidłowego strojenia obwodu wejściowego. Alternatywnie można kupić gotowy konwerter lub głowicę UKF z przestrajaniem pojemnościowym, podłączając ją do agregatu kondensatora zmiennego. Bardziej zaawansowana metoda obejmuje wylutowanie cewki heterodyny, odwinięcie zwojów i wymianę kondensatorów filtru wejściowego i pasmowego na mniejsze wartości (np. 6,8 pF i 3,5 pF), co wymaga strojenia na słuch i wskaźnik poziomu sygnału. Czas przeróbki może wynosić od około 30 minut do kilku godzin. Do określenia zakresu częstotliwości pomocny jest miernik częstotliwości z wyświetlaczem. Wskazane jest unikanie wyciągania całej głowicy, a zamiast tego modyfikacja elementów na płytce zgodnie z podanymi wskazówkami. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.