logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubywający płyn chłodniczy i czerwony silikon w BMW 525i E34 1990 r. - przyczyny?

arsmandi2 11 Cze 2011 17:23 1020 2
REKLAMA
  • #1 9600495
    arsmandi2
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam następujący problem ubywa mi oo pewnego czasu płynu chłodniczego, po dolaniu i dodaniu do zbiornika uszczelniacza kupionego na stacji benzenowej dalej ubywa tak po tygodniu czyli jakieś 300-400 km jazdy muszę dolać z pół litry. Zaobserwowałem kawałki czerwonego silikonu pływającego w płynie chłodniczym czym może być spowodowana obecność tego silikonu i czy ma to jakis związek z ubywającym płynem.

Czekam na podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 9601927
    maidan
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Z uszczelniaczami trzeba ostrożnie - generalnie są dwa typy 1.emulsja z cząstkami stałymi które zatykają wszystko co spotkają na swojej drodze a jak jest duży wyciek to i tak mu nie pomogą - odradzam; 2.zwiększające napięcie powierzchniowe cieczy chłodzącej - przy niewielkim wycieku czasem spełnią swoją rolę, przy takim jak u Ciebie uszczelniacz nie pomoże.
    Co możesz zrobić - zlokalizować źródło wycieku, szczelność układu (korek zbiornika, przewody, opaski,korki przeciwzamarzaniowe w kadłubie, chłodnica, nagrzewnica, itd) , sprawdzić czy płyn nie przedostaje się do oleju (na bagnecie), sprawdzić czy spaliny nie zawierają pary wodnej. Jak to sprawdzisz to dopiero można coś dalej szukać.
    Aha - ja na Twoim miejscu wylałbym z układu tą mieszaninę płynu (lub płynów) z uszczelniaczem i wlał coś świeżego.
    pzdr
  • #3 9601972
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Przecież forum ci nie zlokalizuje usterki na odległość! Myślisz, że jak napiszesz, to się od razu wyjaśni? Co zrobiłeś SAM? Co sprawdziłeś? Zaglądnąłeś pod maskę? Przejrzałeś obowiązkowe w takim przypadku punkty?
    Jak to zrobisz, to napisz znowu.
REKLAMA