logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera przy zamykaniu Windows XP na DFI LanParty 785G-M35

Pumpalik 11 Cze 2011 19:50 3017 7
REKLAMA
  • #1 9600928
    Pumpalik
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam Państwa!
    Zwracam się uprzejmie z prośbą o radę. Otóż na początek pragnę zaznaczyć, iż nie jestem leniwy i wypróbowałem wszystkie znalezione przeze mnie w sieci porady, odnoszące się do podobnych problemów przy zamykaniu systemu. Żaden z nich nie odniósł jednak skutku.
    Może na początek konfiguracja sprzętowa:
    Mobo: DFI LanParty Blood-Iron 785G-M35
    CPU: Athlon II, X2 250
    HDD: 500 GB, Seagate Barracuda, Model: ST3500418AS
    RAM: Kingston HyperX 2GB (KHX1600C9D3/2GB)
    Grafika: PALIT GeForce 9800 GT, 1 GB

Dysk podzielony na 4 partycje.
    Na 3 pierwszych partycjach zainstalowane kolejno:
    C: Win XP Sp3
    E: Win XP Sp3
    F: Win 7, 64 bit

System na dysku E jest nieużywany, nawet nie zainstalowane sterowiniki karty sieciowej.
    System na dysku C: przy próbie zamknięcia, restartuje komputer.
    Z poziomu Win 7, wszystko jest ok, system się zamyka i komputer się nie restartuje.
    Ciekawostką jest jednak to, że koputer restartuje się z obu systemów XP, mimo i z ten drugi nie był w ogóle używany, czysto zainstalowany.
    Komputer nalezy do mojej przyjaciółki, z którego korzysta też jej 2 dzieci więc nie wiem co było robione i w którym momencie pojawil się problem.
    Będę wdzieczny z wszelkie rady.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów! :)
  • REKLAMA
  • #2 9600954
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    We właściwościach komputera - zakładka Zaawansowane - Uruchamianie i odzyskiwanie odznacz 'Automatycznie uruchom ponownie' i zamknij - może jakiś BSOD się pojawi.

dodatkowo:
    Start -> Uruchom: eventvwr.msc [Enter] i poszukaj ew. wpisów błędów z datą zamykania
  • REKLAMA
  • #3 9600961
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    A z wiersza polecen dziala?
    shutdown /s
  • REKLAMA
  • #4 9603073
    Pumpalik
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Dziękuję za odzew!
    Niestety oba sposoby wypróbowałem już wczesniej i nie oniosły one skutku.
    Co do wpisów błędów, to z dzisiejszego dnia jest tylko jeden "service control manager".
    Jeszcze raz chciałbym podkreslić zagadkowość polagającą na tym, że OBA systemy XP restartują komputer, mimo, że jeden z nich nie był w ogóle uzywany. Komputer nie restartuje się tylko z poziomu Win 7.
  • REKLAMA
  • #6 9653183
    Pumpalik
    Poziom 11  
    GrivIN, dziękuję za link do pomocy ze strony Microsoftu, ale jak już zaznaczyłem na początku, najpierw szukałem rozwiązania w sieci, zanim założyłem wątek na forum. Rzecz jasna, że sprawdziłem też porady Microsoftu. Na komputerze nie są zainstalowane podane w poradach programy, a także nie pokazuje się żaden komunikat o błędzie.
    Po raz kolejny przypomnę, że komputer się restartuje również z drugiego systemu XP, zainstalowanego na innej partycjim który nie był po instalacji w ogóle używany. Jedynie spod Windowsa 7, zainstalowanego na 3-ciej partycji komputer się nie restartuje...
  • #7 9654071
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Pumpalik - podaj, proszę, to co już wypróbowałeś. W ten sposób unikniemy powielania i niepotrzebnych sugestii, a jest szansa, iż uda się komuś trafić na jakiś pominięty wariant.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 9654503
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    W menadżerze urządzeń sprawdź czy jest włączone ACPI. Sprawdź czy włączenie/wyłączenie ACPI ma wpływ na sposób zamykania windowsa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który restartuje się podczas zamykania systemu Windows XP na płycie głównej DFI LanParty Blood-Iron 785G-M35. Komputer zainstalowany ma dwa systemy XP oraz jeden system Windows 7, który zamyka się poprawnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wyłączenia automatycznego restartu w ustawieniach systemowych oraz użycia polecenia shutdown, jednak żadne z nich nie przyniosło rezultatu. Wskazano również na możliwość sprawdzenia ustawień ACPI w menedżerze urządzeń jako potencjalne źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA