logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera przy ładowaniu Windowsa na płycie Epox 8RDA+

seal_1 10 Mar 2006 22:15 3116 26
REKLAMA
  • #1 2399812
    seal_1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    problem jak w temacie podczas wczytywania windowsa restartuje mi sie komputer. Problemem jest plyta główna ale nie wiem co dokladnie.Komputer nie restartuje sie np gdy jestem w biosie ale tylko i wylacznie podczas wczytywanie windy i zawsze w tym samym miejscu, próbowalem zmiany dysku oraz reinstalacji windowsa, nic nie pomoglo. pomaga natomiast zmiana plyty na inna (msi k7t266 pro2) Prosze o pomoc.
    moj sprzet to epox 8rda+, amd 1700+, twonmos 256mb 400mhz, radeon 9500@9700pro, fortron 250W, samsung 20GB, Sb live!,
  • REKLAMA
  • #2 2399844
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Obejrzyj kondensatory na płycie Epox.
    2. Czy jesteś pewien że podałeś właściwą moc zasilacza?
  • REKLAMA
  • #3 2399849
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    jakiego windowsa ?
    ten radeon nie jest zbyt wymagający w stosunku do tego zasilacza ? (jak możesz podmień zasilacz i sprawdź czy coś to zmieni)
  • #4 2400007
    danfil
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    popieram kondensatory ja już zmieniałem /sam używam prawie takiej samej konfiguracji/. Po drugie - miałem taki przypadek wyciągnij wtyczkę od zasilania płyty - tą duża - odwróć i zobacz czy nie ma nadpalonych styków.
  • #5 2400902
    seal_1
    Poziom 11  
    nie jest to kwestia zasilacza bo sprawdzalem takze na huntkey 360W, a moj zasilacz to dokladnie fsp 245-60GP.
    kondensatory wygladaja dobrze, kilka nawet bylo wymienianych przez poprzedniego wlasciciela plyty.
    Styki zasilania sa ok nie widac zadnych upalen i innych

Dodano po 2 [minuty]:

aha windows to Xp
  • REKLAMA
  • #6 2401459
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ja maięłm podobne problemy przy windzie XP i problem u mnie tkwił nie w płycie ale w pamięciach. spróbuj podmienić pamięci.
  • #7 2401502
    popaw1
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam
    Mam pytanko czy jak uruchamiasz komuter w trybie awaryjnym to jest ok? Jeśli tak to problemy ze steronikami jakiegoś użądzenia.

Wejdź do biosu i zapisz ustawienia jako default.
  • #8 2401931
    seal_1
    Poziom 11  
    Próbowalem z innymi pamieciami i grafa, w trybie awaryjnym jest to samo. Ustawialem w biosie na default, zworka tez bios restartowalem.

Czy to moze być wina zle zaktualizowanego biosu? a i jeszcze na plycie byl wymieniany jeden tranzystorek oraz kilka kondensatorów (mozliwe ze poprzedni wlasciciel zle cos wlutowal).
  • #9 2402599
    popaw1
    Poziom 20  
    Ogólnie uważam zabawy z lutownicą i płytami głównymi za niebezpieczne (elektrostatyczność), każdą płytę główną, karty graficzne oraz pamięć staram się chwytać delikatnie tak by nie dotykać ścieżek. Sam wymieniałem w swojej płycie głównej kondensatory (10szt.) ale robiłem to lutownicą kolbową i bardzo delikatnie, odnośnie biosu to też może być jego wina, jak masz możliwość to z identycznej płyty głównej przełóż kostkę biosu i sprawdź, jeśli pójdzie to masz odpowiedź chyba, że masz bios przylutowany na stałe :cry:.
  • #10 2402726
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2402765
    seal_1
    Poziom 11  
    ale jezeli wszystko zostalo dobrze wlutowanie nie powinno byc problemu,
    wiec nie wiem co z ta plyta zrobic. Może ktoś jeszcze ma jakis pomysł...
  • #12 2403390
    popaw1
    Poziom 20  
    ja jeszcze sprawdziłbym płytę z kartą graficzną w PCI (może jest coś ze slotem AGP) i żadnej więcej karty bym do niego nie wkładał (ale raczej jest to mało prawdopodobne)
  • #13 2403792
    seal_1
    Poziom 11  
    właśnie sprawdzalem już z karta na PCI i też to nie pomogło, wiec agp jest sprawne.
  • #14 2406312
    popaw1
    Poziom 20  
    Jeszcze pare pytań: W którym miejscu następuje restart komputera, czy tryb graficzny zdąży się załadować (czy widać, że przełącza się w tryb graficzny (czy monitor zaczyna mygać?)) zanim nastąpi restart. A drugie pytanie to czy u kolegi, który wymieniał ten uszkodzony tranzystor ta płyta działała bez problemu?
  • REKLAMA
  • #15 2406700
    seal_1
    Poziom 11  
    Powiem tak: płytę kuiłem na allegro i podobno jest sprawna, gość twierdzi że u niego jest wszystko ok. Restart następuje w chwili jak ma sie przełączyc do ekranu z logo windows, nie pamiętam jak zachowuje się monitor jeszcze to sprawdze
  • #16 2406803
    popaw1
    Poziom 20  
    Powiem szczerze, że jest wiele możliwości począwszy od tego, że sprzedaca mógł cię oszukać, płycie coś mogło stać się w trakcie transportu, skończywszy na ukruszeniu rdzenia procesora w czasie zakładania radiatora (też mi się udało ukruszyć rdzeń w procesorze AMD, co śmieszne startował ale już Windowsa zainstalować nie mogłem)
  • #17 2407306
    seal_1
    Poziom 11  
    procesor odpada bo właśnie na nim pracuje chodzi bez problemu i nie jest ukruszony
  • #18 2407385
    popaw1
    Poziom 20  
    No to tylko i wyłącznie wina płyty(nieważne co, płyta jest nie sprawna i ja na twoim miejscu obwinił bym sprzedawcę z Allegro bo powinien płytę dokładnie zabezpieczyć by w trakcie transportu nic jej się nie stało), musisz się jakoś z kolesiem dogadać z Allegro
  • #19 2407511
    seal_1
    Poziom 11  
    właśnie nie bardzo idzie się z nim dogadać bo opisywałem mu problem, to mi napisał, że moge mu odesłać płytę i on ją sprawdzi ale kasy raczej nie zwróci. Ewentualnie ma na wymianę solteka SL-NV400-64 na nforcie2.
  • #20 2407631
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Czy jest podpięty napęd CD/DVD? Zostaw tylko sam HDD. Nie piszesz czy instalacja przebiegła dobrze do momentu pierwszego normalnego uruchomienia systemu.
  • #21 2407760
    seal_1
    Poziom 11  
    tak plyta testowana tylko z 1 hd, a instalacja przebiegła prawidłowo (w czasie instalacji oczywiscie był podłączony cd-rom) do momentu wczytywania windowsa. Wczesniej jednak mialem tez problemy z instalacja windowsa powienaz kmputer tez sie resetowal ale zaniosłem cały sprzet do kolegi i on zainstalowal na nim windowsa ale restart pojawil sie zaraz po instalacji w czasie pierwszego uruchomienia.
  • Pomocny post
    #22 2410593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 2418937
    seal_1
    Poziom 11  
    Wyłączyłem automatyczny restart i pokazal się taki błąd podczas ładowania Windowsa XP

0x0000007B (0xf9e449528, 0xc00000034, 0x00000000, 0x00000000)
  • #25 2419248
    seal_1
    Poziom 11  
    Problem tkwił w dysku zmieniłem dysk zainstalowałem nowego windowsa i działa !! :)) (jak narazie)
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
  • #26 2421273
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 2549475
    seal_1
    Poziom 11  
    Odgrzebuje temat bo problem powrocil na jednym pozyczonym HD wszystko bylo ok ale musialem go oddac i nie uzywalem plyty przez jakis czas a gdy znowy dostalem ten sam HD nie moge juz na nim zainstalowac ponownie windowsa XP bo sypia sie restarty. Probowalem 3 rozne dyski ktore napwno dzialaja wiec nie wiem o co chodzi tej plycie.Reszta sprzetu napewno sprawna. Ma ktos jakis pomysl ...?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy restartu komputera podczas ładowania systemu Windows XP na płycie głównej Epox 8RDA+. Restart występuje zawsze w tym samym momencie, przy przejściu do ekranu z logo Windows, nie pojawia się w BIOS-ie ani w trybie awaryjnym. Próby rozwiązania obejmowały wymianę dysku twardego, pamięci RAM, karty graficznej (Radeon 9500@9700pro), ustawienia BIOS na domyślne, reset BIOS-u przez zworkę oraz testowanie zasilacza (Fortron 250W i Huntkey 360W). Płyta była wcześniej naprawiana – wymieniano kondensatory i tranzystor, jednak wizualnie elementy wyglądają dobrze, a styki zasilania nie wykazują uszkodzeń. Wymiana płyty na MSI K7T266 Pro2 rozwiązuje problem, co wskazuje na uszkodzenie płyty Epox. Po wyłączeniu automatycznego restartu systemu pojawił się błąd 0x0000007B, sugerujący problem z dyskiem lub kontrolerem. Ostatecznie wymiana dysku i reinstalacja Windowsa rozwiązały problem na jakiś czas, jednak po powrocie do używania innego dysku problem restartów powrócił. Dyskusja sugeruje możliwe uszkodzenia płyty głównej, wadliwe lutowanie lub uszkodzenie BIOS-u, a także potencjalne konflikty sprzętowe między płytą a dyskiem. Zalecane jest dalsze testowanie płyty, ewentualna wymiana BIOS-u lub całej płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA