logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restartowanie komputera przy uruchamianiu - stała pętla

The_Pro 02 Lip 2014 01:39 2145 11
REKLAMA
  • #1 13760267
    The_Pro
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam pewien problem otóż gdy włączam komputer powinien mi piknąć raz co oznacza, że wszystko w porządku (bios z firmy Award) lecz tego piknięcia nie ma.
    Następnie komputer dalej się włącza jak powinien czyli druga strona czarnego obrazu z literkami, następnie logo windowsa XP, następnie "trwa uruchamianie systemu windows" i potem powinno się wyświetlić okno logowania do kont użytkowników, a tutaj komputer zaczyna mi się restartować.
    Gdy przy starcie wejdę do biosu, i wyjdę z niego piknięcie powraca, ale tylko na jedną "pętlę", zrestartuje się i znowu jedzie bez pikania.
    Próbowałem ustawienia fabryczne BIOSU, lecz nic nie pomogło. Stało mi się to wczoraj, o 17 wyłączyłem komputer, a o 23 już się nie chciał włączyć..
    Wie ktoś może czego to jest przyczyna?
    Jak to naprawić?
    Jeżeli potrzeba jakiś danych to pisać, a podam.

Pilnie proszę o pomoc, muszę dostać się do tego komputera, a szczególnie do danych na dysku...
  • REKLAMA
  • #2 13760295
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Możesz napisać coś więcej o konfiguracji komputera?
    Na początek sprawdź czy komputer się uruchomi w trybie awaryjnym, po uruchomieniu komputera przed pojawieniem się logo windowsa wciskaj F8 aż zobaczysz menu wyboru i wybierz tryb awaryjny. Brak piknięcia na zimno może oznaczać problem z płytą, pamięcią, dyskiem albo zasilaczem... ale trudno coś w tej chwili więcej powiedzieć. Jeżeli dane są dosyć istotne to zacząłbym od wyjęcia dysku i podłączenia go do sprawnego komputera bo może się okazać że jego dni, godziny albo i minuty są już policzone i wypadałoby zgrać jak najszybciej dane.
  • REKLAMA
  • #3 13760297
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    A czy bateria od potrzymania zegara jest ok, Bateria też odpowiada za podtrzymanie napięcia dla biosu, z nie sprawną lub bez niej mogą wystąpić pewne problemy.

Taka pastylka na płycie głównej.
  • #4 13760545
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    The_Pro napisał:
    Jeżeli potrzeba jakiś danych to pisać

Dziwne, że ich jeszcze nie zamieściłeś to podstawa.
    1. Pełna specyfikacja komputera z uwzględnieniem marki oraz mocy zasilacza
    2. SMART dysku (pełny screen z CrystalDiskInfo - pkno rozciągnij tak aby widoczne były wszystkie atrybuty)
  • #5 13760817
    The_Pro
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:
    Możesz napisać coś więcej o konfiguracji komputera?
    Na początek sprawdź czy komputer się uruchomi w trybie awaryjnym, po uruchomieniu komputera przed pojawieniem się logo windowsa wciskaj F8 aż zobaczysz menu wyboru i wybierz tryb awaryjny. Brak piknięcia na zimno może oznaczać problem z płytą, pamięcią, dyskiem albo zasilaczem... ale trudno coś w tej chwili więcej powiedzieć. Jeżeli dane są dosyć istotne to zacząłbym od wyjęcia dysku i podłączenia go do sprawnego komputera bo może się okazać że jego dni, godziny albo i minuty są już policzone i wypadałoby zgrać jak najszybciej dane.

Próbowałem właśnie tryb awaryjny, mogę klikać te F8 aż do śmierci i tryb się nie włączy...

witold04 napisał:
    A czy bateria od potrzymania zegara jest ok, Bateria też odpowiada za podtrzymanie napięcia dla biosu, z nie sprawną lub bez niej mogą wystąpić pewne problemy.

Taka pastylka na płycie głównej.

Bateria jest w porządku bodajże, napięcie swoje posiada.

sPeRaCz.PL napisał:
    The_Pro napisał:
    Jeżeli potrzeba jakiś danych to pisać

Dziwne, że ich jeszcze nie zamieściłeś to podstawa.
    1. Pełna specyfikacja komputera z uwzględnieniem marki oraz mocy zasilacza
    2. SMART dysku (pełny screen z CrystalDiskInfo - pkno rozciągnij tak aby widoczne były wszystkie atrybuty)

Specyfika:
    Zasilacz - Tracer 4life/400HellFire - moc .. nie wiem, sa dwa paski na jednym max 180W a na drugim 360W
    Płyta - Gigabyte - GA-K8NS (chyba to ten napis)
    Karta graficzna - Gigabyte - GV-R955128D
    RAM - KINGSTON - KVR400X64C3A/512 2,6V
    Dysk - Seagate - ST3120814A

Az tym Smartem to nie wiem jak do tego dojść ;/
  • #7 13760857
    The_Pro
    Poziom 9  
    Mówisz, że zły zasilacz?
    Jakoś ciągnie nim tego kompa od mojej 3 klasy podstawówki, a w tym roku będę mieć 18 lat :)
    On jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #8 13760901
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Powiedz to elektronikom, oraz tym, którym spalając się zabrał do krzemowego raju resztę podzespołów...
  • #9 13760945
    The_Pro
    Poziom 9  
    Nie wierzę w to, że to wina zasilacza...

Co do trybu awaryjnego , potrafię w niego wejść, lecz dzieje się to samo co z normalnym system, gdy się ładuje okno awaryjnego, nagle następuje restart systemu...
  • #10 13761121
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    The_Pro napisał:

A sprawdzałeś na innym ?

A poza tym jak wiesz lepiej to po co zakładasz temat ?
  • REKLAMA
  • #11 13761296
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    The_Pro napisał:

Pożycz zasilacz od kolegi żeby sprawdzić na innym "pewnym"

Zasilacze nie są wieczne i dosyć awaryjne te "markowe inaczej", szczególnie elektrolity które w nich siedzą.
  • #12 13761457
    The_Pro
    Poziom 9  
    Ściągnąłem linuxa, i oczywiście obraz live na pendrive..
    chciałem zobaczyć jak chodzi, i stwierdzam, że linux przez pena mi działa.
    Czyli ta pętla to wina systemu ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się poprawnie, nie wydaje dźwięku BIOS i restartuje się podczas ładowania systemu Windows XP. Proszono o pomoc w diagnozowaniu problemu, sugerując, że może to być związane z płytą główną, pamięcią, dyskiem lub zasilaczem. Użytkownik próbował uruchomić komputer w trybie awaryjnym, ale to również kończyło się restartem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie baterii podtrzymującej BIOS, specyfikacji komputera oraz SMART dysku. Użytkownik podał specyfikację sprzętu, w tym zasilacz Tracer 4life, płytę główną Gigabyte GA-K8NS, kartę graficzną Gigabyte GV-R955128D, pamięć RAM Kingston KVR400X64C3A/512 oraz dysk Seagate ST3120814A. Po przetestowaniu systemu Linux na pendrive, użytkownik zasugerował, że problem może leżeć w systemie operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA