logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sim900d - trudności z usuwaniem SMS za pomocą AT+CMGD=x, ciągły błąd

Dr. Kuj 12 Cze 2011 01:25 1973 10
REKLAMA
  • #1 9602000
    Dr. Kuj
    Poziom 13  
    Witam,

Mam problem z modułem Simcom'u Sim900d.

Wszystko pięknie działa tylko po odebraniu wiadomości sms nie moge jej skasować. a przynajmniej z wielkimi problemami i to nie zawsze: np musze wywołać polecenie kilka razy zanim zaskoczy. Kasuje z pamięci karty SIM "SM".
    Polecenie wysyłam w odstępach 5sek, bez efektu. Ciągle zwraca error.

Czy ktoś z was miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 9602580
    Tuxlab
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przed wykonaniem CMGD dobrze jest odświeżyć listę SMS-ów rozkazem CMGL.
    AT+CMGD=1,4 kasuje wszstko.

pozdrowienia

T
  • REKLAMA
  • #3 9603365
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Sprawdź, czy kasujesz SMS'a o odpowiednim indeksie (nie pustym). Aby odczytać wszystkie SMS'y z aktualnej pamięci a w tym i ich indeksy, użyj AT+CMGL="ALL" (dla trybu tekstowego). Można też odczytać same indeksy za pomocą AT+CMGD=?.

ps. Jeśli nie potrzebujesz trzymać SMS'ów w pamięci, to jak kolega wyżej napisał - usuń wszystkie po analizie ich treści.
  • #4 9603381
    Dr. Kuj
    Poziom 13  
    ok, sprawdze i opisze wyniki.

Do tej pory do usuwania wszystkiego używałem CMGDA. Też działa.

narazie dzięki

Dodano po 48 [minuty]:

CMGL rozwiązał problem.

Nie kasuje wszystkich wiadomości bo zdarzyć się może że podczas kasowania przyjdzie nowy sms, więc kasuje je pojedyńczo. Dopiero powyżej pewnego indeksu wyrzucam wszystkie.

Dzięki. Kliknąłbym pomógł ale nie ma tekiego guzika ;/
  • #6 9603864
    Tuxlab
    Poziom 13  
    Przychodzący SMS nie jest kasowany gdyż jest w oddzielnym buforze z którego jest potem przesuwany do obszaru rozkazów AT.
  • REKLAMA
  • #7 9604231
    Dr. Kuj
    Poziom 13  
    Tuxlab - dzięki za wyjaśnienie, teraz wiem dlaczego to nie chciało działać...

dondu - u mnie takiego guzika naprawde nie ma: żeby nie było że kłamie załączam zrzut ekranu:
    Sim900d - trudności z usuwaniem SMS za pomocą AT+CMGD=x, ciągły błąd
  • REKLAMA
  • #9 9605088
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Tuxlab napisał:
    Przychodzący SMS nie jest kasowany gdyż jest w oddzielnym buforze z którego jest potem przesuwany do obszaru rozkazów AT.

Możesz wytłumaczyć co to jest ten tajemniczy obszar rozkazów AT ? :)
  • #10 9605132
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Panowie, wiadomości SMS po odebraniu dzielą się na: Wszystkie(ALL), Nieprzeczytane(UNREADED), Przeczytane(READED).

I po to macie AT+CMGL, żeby sobie sprawdzić któreś z nich.

Zatem jeśli chcemy skasować wszystkie Przeczytane, wystarczy dać CMGL z odpowiednim parametrem i skasować tylko te, żeby było bezpiecznie i żeby przypadkiem nie skasować sobie jeszcze tych nieodczytanych.

wyatarczy podać sobie AT+CMGL=? żeby zobaczyć możliwe opcje albo przeczytać w PDF'ie
  • #11 9605484
    Tuxlab
    Poziom 13  
    Na ogół nowo odebrany SMS jest w buforze systemowym do którego użtkownik nie ma dostępu. W tym buforze jest sprawdzana składnia i poprawność, jeśli test jest OK SMS jest przesuwany do odzyczytu przez użytkownika czyli w obszar komend AT. Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń z modemami.

pozdrowienia
    T

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z modułem SIM900D od Simcom, polegający na trudności w usuwaniu wiadomości SMS za pomocą komendy AT+CMGD. Po odebraniu SMS-ów, użytkownik nie może ich skutecznie skasować, co wymaga wielokrotnego wywoływania polecenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby przed usunięciem wiadomości odświeżyć listę SMS-ów za pomocą AT+CMGL oraz upewnić się, że kasowany SMS ma odpowiedni indeks. Użytkownik odkrywa, że komenda AT+CMGL rozwiązała problem, umożliwiając kasowanie wiadomości pojedynczo, co jest bardziej efektywne. Dodatkowo, wyjaśniono, że nowo odebrane SMS-y są najpierw przechowywane w buforze systemowym, co może wpływać na proces ich usuwania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA