logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić MBR po usunięciu Linuxa bez płyty instalacyjnej Windows?

pawcio5556 12 Cze 2011 15:21 2995 4
REKLAMA
  • #1 9603375
    pawcio5556
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, miałem dwa systemy linux i vista, sformatowałem partycję z linuxem bo chcę mieć tylko windowsa, przy włączaniu komputera wyskakuje mi błąd.
    doszedłem do wniosku iż muszę wyczyścić MBR, tylko jak mam to zrobić skoro nie posiadam ani płyty z xp, ani 98, tylko recovery do visty.
    Można gdzieś ściągnąć tego xp, albo 98, żeby naprawić MBR
  • REKLAMA
  • #2 9603382
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jaki błąd wyskakuje?
  • REKLAMA
  • #3 9603618
    pawcio5556
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nie pamiętam dokładnie "grub rescue error" czy jakoś tak.
    wiem że jak jest sam linux to działa, jak są oba systemy też działa, ale sam windows nie działa. Przeczytałem różne fora i doszedłem do wniosku iż muszę usunąć gruba z MBR i wpisać tam windowsa, wszędzie piszą że można to zrobić za pomocą dyskietki win98 lub xp, ale jak to zrobić skoro nie mam tych dyskietek ?
  • REKLAMA
  • #4 9603697
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Spróbuj usunąć gruba przez linuksa live cd "grub --help" jak dobrze pamiętam i sprawdź jaką komendą usunąć, albo spróbuj z recovery partycji odzyskiwanie boot sektora mbr, czy coś takiego, nie wiem dokładnie viste zawsze omijałem;)
  • #5 9603709
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    pawcio5556 napisał:
    Nie pamiętam dokładnie "grub rescue error" czy jakoś tak.

Ja natomiast dokładnie pamiętam treść.... Regulaminu:
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA