logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa.

Pocieszny 20 Wrz 2006 17:19 6635 8
REKLAMA
  • #1 3039488
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    Sformatowałem dysk z linuxem a grub został, wywala błąd i nie da się uruchomić windows... Nie byłoby problemu gdybym miał pod ręką płytę z WinXP ale nie mam:( Da się coś z tym zrobić z poziomu płyty live linuxa(ubuntu - tylko taką mam) żeby windows ruszył?
  • REKLAMA
  • #2 3039699
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    sformatowałeś partycję,lub dysk logiczny,więc grub został,gdybyś miał płytkę xp to z konsoli -fix boot i fix mbr by załatwiło..
    samego mnie ciekawi czy nie da się skonfigurować gruba, aby zobaczył xp?
  • REKLAMA
  • #3 3039723
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    dyskietka startowa - i na dysku C: szukaj plikow gruba
  • #4 3039740
    jannaszek
    Poziom 39  
    mbr nie jest zlokalizowany na dysku C ,A W SPECJALNYCH SEKTORACH STARTOWYCH HDD
  • #5 3039808
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    a folder z konfiguracją gruba był na tym sformatowanym dysku:(
  • REKLAMA
  • #6 3039830
    jannaszek
    Poziom 39  
    a co powiedziałby TEST DISK 5.5 ? dajesz analizuj i pod żądanym wyświetlonym systemem pojawi się możliwośc ustawienia partycji jako aktywna?-to tak z głowy ,ale..

jeszcze raz- daj analiza i po skończeniu wybierz partycję >to continued> write i po sprawie
    test disk został do tego stworzony
  • #7 3039869
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    dyskietka startowa - fdisk /mbr -->przywraca oryginalny bootsektor

a tak.. rzeczywiście w win98 - stare nawyki :oops:
  • REKLAMA
  • #8 3039880
    jannaszek
    Poziom 39  
    wzagra napisał:
    dyskietka startowa - fdisk /mbr -->przywraca oryginalny bootsektor

no pewnie -tyle że w win 98..
  • #9 9221727
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Ponawiam temat mam podobny problem.

Chciałem usunać gruba zazwyczaj konsola i fixmbr działały, ale od kiedy mam gruba po probie odpalenia konsoli z dysku lub z CD konczy się niebieskim ekranem w trosce o moje dane (tak pisze Miscrosoft). Jak to inaczej usunać może da sie spod Ubuntu ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik sformatował dysk z systemem Linux, pozostawiając bootloader GRUB, co powoduje błąd uniemożliwiający uruchomienie Windows XP. Brak płyty instalacyjnej Windows XP uniemożliwia użycie standardowych poleceń konsoli, takich jak fixboot i fixmbr, które normalnie przywracają oryginalny sektor rozruchowy. Konfiguracja GRUB znajdowała się na sformatowanym dysku, co utrudnia jej modyfikację. W dyskusji zasugerowano użycie narzędzia TestDisk do analizy i ustawienia partycji jako aktywnej oraz zapisania zmian, co może pomóc w odzyskaniu możliwości uruchomienia Windows. Wspomniano także o dyskietce startowej i poleceniu fdisk /mbr jako metodach przywracania bootsektora, choć są one bardziej typowe dla starszych systemów, takich jak Windows 98. Jeden z uczestników zgłasza podobny problem z GRUB-em i niebieskim ekranem podczas próby uruchomienia konsoli naprawczej Windows, pytając o możliwość usunięcia GRUB-a z poziomu Ubuntu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA