logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie LILO z MBR bez stacji dyskietek (FDD) – alternatywne metody

siur1 29 Paź 2006 11:00 1359 14
REKLAMA
  • #1 3164572
    siur1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jak usunąc LILO jeśli nie mamy w komputerze FDD?
  • REKLAMA
  • #2 3164586
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, uruchomić z CD i zainstalować inny bootloader, lub wyzerować MBR.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3164620
    siur1
    Poziom 11  
    Jesli mozna to prosze o bardziej szczegółowy opis bo nie bardzo wiem z jakiej płyty inny bootloader i jak wyzerowac mbr.
  • #4 3164654
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    płyta win xp- konsola odzyskiwania -wpisać fixmbr ,enter,fixboot,enter
  • REKLAMA
  • #5 3164664
    krzychoocpp
    Witam, to zależy co chcesz zrobić z LILO. Jeśli chcesz usunąć LILO i zainstalować windowsa, to nic nie musisz robić, windows sam zainstaluje swój bootloader. Jeśli chcesz nie mieć nic, czysty dysk, to trochę trudniejsza operacja.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #6 3164701
    siur1
    Poziom 11  
    zrobiłem formatowanie z płyty z linuxem,myslałem ze to usunie linuxa .efekt jest taki ze nadal pojawia sie jakas pozostałosc po linuksie a win xp nie chce sie odpalic na tym kompie mimo tego ze w biosie cd jest jako pierwszy.
  • #7 3164734
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    mbr /fix - z Win 98
  • #8 3164796
    siur1
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc ,wypróbuje wszystkie podpowiedzi,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3165003
    jannaszek
    Poziom 39  
    możesz usunąć partycje z poza dos -fdiskiem,jeśli masz win 98se
  • #10 3165608
    siur1
    Poziom 11  
    Niestety nie da sie uruchomic zadnego innego systemu .uruchamia sie tylko płyta z linuxem.
  • #11 3165948
    krzychoocpp
    Witam, jeśli masz dostęp do konsoli w linuksie to wpisz (z uprawnieniami roota):
    "dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1"

Może to też usunąć tablicę partycji, ale jeśli formatowałeś cały dysk, to chyba nie ma znaczenia.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #12 3166043
    siur1
    Poziom 11  
    Przy instalacji linuksa wybrałem opcje formatowania i usunołem wszystkie partycje,nastepnie ponowny rozruch .Komp nadal nie odpala sie z zadnej płyty z xp tylko pokazuje sie przez chwile komunikat lilo i jakies cyferki a potem jakas plaża i kilka opcji z linuksem do wyboru.dziwi mnie troche fakt ze rózne wersje win nie startuą a linuks z płyty bez problemu.[/b][/i]
  • #13 3166426
    jannaszek
    Poziom 39  
    może należy w biosie ustawić inną sekwencję boot np cd,hd0,lub inaczej najpierw hdo,hd2,potem cd -przekombinuj wszystkie możliwości-w końcu bios stoi wyżej w hierarchi niż mbr
    i niema że boli , musi być jakaś możliwość startu z cd xp,czy inny
    jest jeszcze płytka boot-hirens'boot cd-zawiera wszelkie narzędzia potrzebne nawet zaawansowanemu informatykowi-jest hyba też na niej diskedit-którym wyczyścisz sektor mbr
    brak stacji dyskietek można wytłumaczyc jedynie ty,m że to jest laptop
    inny przypadek ,to głupi snobizm i ignorancja tak potrzebnego sprzętu
    można by jeszcze dodać że linuxowi mozna by wytoczyć proces o zapędy monopolistyczne w dziedzinie usiłowania przejęcia panowania nad wszystkimi MBR'AMI swiata..
  • #14 3180651
    siur1
    Poziom 11  
    Witam
    Udało się FDISKIEM (jedyne narzedzie które działa .Przy próbie uruchomienia innego pokazuje sie komunikat > abort ,retry ,faile<)z płyty HIRENS BOOT usunąć istniejące partycje na tym dysku,ale teraz przy starcie z windowsem w cd pojawia sie MISSING OPERATING SYTEM.
  • #15 3190943
    siur1
    Poziom 11  
    Po wyczyszczeniu mbr zainstalowałem system .
    Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usunięcia bootloadera LILO z MBR bez użycia stacji dyskietek (FDD). Proponowane metody obejmują uruchomienie systemu z płyty CD i użycie narzędzi do naprawy MBR, takich jak konsola odzyskiwania Windows XP z poleceniami fixmbr i fixboot, lub narzędzia z Windows 98 (mbr /fix). W przypadku braku możliwości uruchomienia systemu Windows, sugerowano użycie narzędzi dostępnych na płycie Hiren's Boot CD, które zawierają m.in. diskedit do wyczyszczenia sektora MBR oraz usuwania partycji. Alternatywnie, z poziomu Linuksa z uprawnieniami root można wyczyścić MBR poleceniem dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1. Problemy z uruchamianiem Windowsa po formatowaniu i usunięciu partycji wskazują na konieczność poprawnej konfiguracji BIOS-u (kolejność bootowania) oraz pełnego wyczyszczenia MBR i tablicy partycji. Ostatecznie usunięcie LILO i instalacja systemu Windows wymaga wyczyszczenia MBR i poprawnej instalacji bootloadera Windowsa, co można osiągnąć bez stacji dyskietek, korzystając z narzędzi dostępnych na płytach CD i odpowiednich poleceń systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA