logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie linia zasilania 3,3V za pomoca sygnalu TTL

beny9 12 Cze 2011 17:11 1763 4
REKLAMA
  • #1 9603730
    beny9
    Poziom 9  
    Witam,

Potrzebowalbym waszej pomocy w konstrukcji (prostego) ukladu za pomoca ktorego moglbym wlaczac i wylaczac zasilanie 3,3V.

Chialbym sygnalem TTL z mikrokontrolera sterowac lonia zasilajaca modulu pracujacego pod napieciem 3,3V. Pobor pradu minimalny - max. 100mA. "1" wlacza napiecie "0" wylacza. Wymyslilem sobie uklad jak w zalaczniku, w ktorym tranzystorem T3/BS170 steruje linia zasilajaca 3,3V z Arduino Nano.

Niestety zdaje sie ze takie napiecie nie nasyca tranzytor FET. Sprawdzilem dane katalogowe rezytnacja Rds gwaltownie maleje dopiero od ponad 4V.

Pytanie czy taki uklad ma szanase dzialac? Jesli tak to jaki tranzystor zastosowac?
    Czy moze jednak zastosowac calkiem normalny BJT np. BC547.

Za wszelka pomoc bede bardzo wzdzieczny.
    Pozdr.
    B.

Proszę poprawnie zamieścić obrazek.
    Robak

Edycja na zyczenie moderatora:
    Sterowanie linia zasilania 3,3V za pomoca sygnalu TTL

Pozdr.
    B
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9603937
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Np. BSS138
  • REKLAMA
  • #3 9604269
    beny9
    Poziom 9  
    BSS138 - Faktycznie zdecydowanie lepsze parametry - dzieki. Znajde go w TO92?
    Czy uwazasz ze to "moje" rozwiazanie ze sterowaniem lini zasilajacej jest OK?
    Wydaje mi sie jakos za latwe.

Po co to wszystko: Ten uklad jest do quadrocoptera opartego na arduino i do tej pory nie znalazlem takiego rozwiazania jakie sam wymyslilem - dziwi mnie troche! Wszystcy przypalaja sensory pracujace normalnie na 3.3 5voltami i dziwia sie czemu im sie nie uklady nie synchronizuja.

Pozdr. i jeszzce raz dzieki za szybka odpowiedz!
    B.
  • REKLAMA
  • #4 9604306
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Raczej tylko w smd.
    Poszukaj "logic level mosfet"- może coś będzie w TO92- ale raczej wątpię.
    A jak qadrocopter zacznie latać- tp proszę o filmik.
  • #5 9604466
    beny9
    Poziom 9  
    Filmik zrobie jak tylko to cos sie uniesie w powietrze i nie obetnie mi uszu.

Zamowilem wlasnie pare sztuk BSS138, pewnie przyjdzie w nastepna sobote, to zaraz sprobuje. Arduino na 3.3V maksymalnie moze podac 50mA wiec sporo mniej - niz potrzeba do nasycenia tego FET'a - przynjamnije jak wynika z danych. 2.3Ohm przy 3V ale przy 0.2A.

Dzieki za info poszukam jeszcze innych podobnych.

Edycja: dla zainteresowanych
    Sprobuje ten tranzystor, ale chyba zastosuje L4931 VERY LOW DROP VOLTAGE REGULATORS WITH INHIBIT. Dzieki temu nie bede martwil sie o wydajnosc pradowa i nasyceniem transytora.
REKLAMA