logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wirusy wykryte przez Norton, które nie dają się usunąć?

nictek 14 Lis 2004 17:46 3135 13
REKLAMA
  • #1 985107
    nictek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam wirusy takie jak w załączniku
    wykrył norton ale niemożna usunąć
    Załączniki:
    • Jak usunąć wirusy wykryte przez Norton, które nie dają się usunąć? Wirusy.jpg (30.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 985111
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    zobacz programem adaware 6
  • #3 985130
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Sciagnij hijackthis znajdz odpowiednie wpisy, usun zresetuj komputer, przeskanuj antyvirusem.Albo Start->Uruchom->msconfig i zobacz czy nie ma ich dodanych do autostartu jak sa to odznacz, o ile masz msconfig ;-)
  • REKLAMA
  • #4 986420
    Baximus
    Poziom 17  
    Zapisz sobie nazwy plików - uruchom komputer w trybie awaryjnym (F8 przy starcie) i skasuj je ręcznie lub uruchom ponownie Adware w tym trybie (niestety skanowanie trwa wtedy bardzo długo).
  • REKLAMA
  • #5 986469
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Uruchom komputer w trybie awaryjnym. Z menu Dodaj-usuń programy usuń Windows SyncroAd. Sprawdź w msconfig czy nie ma wpisów: Windows SyncroAd, SyncroAd lub podobnych jeżeli są to je usuń.
    Fizycznie usuń katalog (katalogi jeżeli występują) na dysku
    C:\Windows\System\Windows SyncroAd\
    C:\Windows\System32\Windows SyncroAd\
    C:\program Files\Windows SyncroAd\
    Lub podobne zawierające frazę SyncroAd.
    Przeszukaj dysk na występowanie pliku SyncroAd.exe i ide21201.vxd i wszystkie usuń.
    Uruchom ponownie komputer w trybie awaryjnym i sprawdź raz jeszcze wszystkie czynności jak wyżej.
    Jeżeli pojawi sie gdziekolwiek SyncroAd lub ide21201.vxd usuń i przeskanuj komputer najnowszą wersją Ad-aware personal http://www.lavasoft.de/software/adaware/
  • #6 988509
    frisar
    Poziom 12  
    BEZWZGLĘDNIE POLECAM AVG ZA FREE I PO RPOSTU NIE ZAMULA PC W POROWNANIU Z NORTONEM JA BYM TO PO RPOSTU......
    PELNA NAZWA AVG ANTYVIRUS GUARD(NIEMIECKIEJ PRODUKCJI ALE NAPRAWDE ODWALILI KAWAL DOBREJ ROBOTY SZYBKI DOKLADNY I EFEKTYWNY!!!)
  • REKLAMA
  • #7 988856
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    tak ale jeśli dany program czy wirus jest aktywny (załanczany przy starcie) to żadem program go nieusunie
    ja bym wyłonczył w autostarcie i adware 6
  • #9 989968
    N_O_B_I
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam ogromna prosbe do uzytkownikow tego forum bo mam straszny problem ..

Mam w systemie wirusa ktory nazywa sie sasser .. pojawia mi sie okienko co chwile ze za 60 sek system zostanie ponownie uruchomiony.Moze mi ktos pilnie napisac jak zlikwidowac tego wirusa ?
    Z gory bardzo dziekuje

Pozdrawiam
  • #10 989990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 990013
    N_O_B_I
    Poziom 2  
    PICIA napisał:
    N_O_B_I napisał:
    Witam.
    Mam ogromna prosbe do uzytkownikow tego forum bo mam straszny problem ..

Mam w systemie wirusa ktory nazywa się sasser .. pojawia mi się okienko co chwile ze za 60 sek system zostanie ponownie uruchomiony.Moze mi ktos pilnie napisac jak zlikwidowac tego wirusa ?
    Z gory bardzo dziekuje

Pozdrawiam

Najpierw jak Ci się pojawi komunikat że masz 60 sekund to szybciutko: Start -> Uruchom -> shutdown -a
    Teraz możesz już go naprawiać :D
    Najpier antyvir, np. Mks skaner online
    Następnie ściągnij z jakiś stron pliki: WindowsXP-KB835732-x86-PLK.exe i WindowsXP-KB823980-x86-PLK.exe

suwanie robaka Sasser

Korporacja Microsoft udostępniła narzędzie pomocne w usunięciu robaka Sasser. Użytkownicy, którzy podejrzewają że ich system został zainfekowany powinni postąpić według poniższych kroków.

1. Włącz zaporę sieciową

Przed przystąpieniem do następnych kroków w usuwaniu robaka powinniśmy sprawdzić czy firewall został uaktywniony. Firewall ograniczy wyniki infekcji robakiem.

2. Zainstaluj wymagane aktualizacje

Następnym krokiem jest zainstalowanie dostępnych aktualizacji, szczególnie poprawki bezpieczeństwa 835732, która została udostępniona w biuletynie bezpieczeństwa MS04-011.

3. Sprawdzenie systemu i usunięcie robaka Sasser

Należy pobrać narzędzie do sprawdzenia systemu i usuwania robaka Sasser, które jest dostępne na stronie Microsoft.com.

4. Skorzystanie z innych dostępnych narzędzi

W wypadku wystąpienia problemów z udostępnionym narzędziem można skorzystać z jednego z bezpłatnych programów pomocnych w usunięciu robaka.

Computer Associates

F-secure

Network Associates

Norman

Panda

Sophos

Symantec

Trend Micro

Dzieki ale czy mogłbys to napisac tak na chlopski rozum ? :D :D
    Albo jak cos to podac linki bardzo bym prosił.

P.S
    Wiesz bo taki typ powiedział mi ze mam sciagnac programy fix sasser.exe .. i service pack 2 windows update i po kłopocie :]

Jak cos to zapraszam na gg moj nr to 3042955

Pozdrawiam
  • #12 990031
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 990035
    fisto
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    ja proponuje użyć mksvir on-line jak nie poskutkuje spróbuj zarażone pliki usunąć w trybie MS-dos kazdego tak sie pozbedziesz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wirusami wykrytymi przez Norton, które nie dają się usunąć. W odpowiedziach zalecane jest użycie programów takich jak Ad-aware 6 oraz HijackThis do identyfikacji i usunięcia złośliwych wpisów i plików. Sugerowane jest uruchomienie systemu w trybie awaryjnym (F8) w celu ręcznego usunięcia plików wirusów, zwłaszcza tych powiązanych z nazwą SyncroAd, oraz sprawdzenie i wyłączenie ich z autostartu za pomocą msconfig. Wskazano także na możliwość usunięcia plików z dyskietki startowej w trybie DOS, jeśli partycja nie jest NTFS. Polecane jest również użycie darmowego antywirusa AVG jako alternatywy dla Nortona. W przypadku wirusa Sasser podano szczegółowe instrukcje: szybkie anulowanie restartu systemu komendą shutdown -a, instalację aktualizacji bezpieczeństwa Microsoft (KB835732, KB823980), włączenie zapory sieciowej oraz użycie narzędzi do skanowania i usuwania wirusa, np. MKS Vir online. Podkreślono, że aktywne wirusy uruchamiane przy starcie systemu mogą wymagać wyłączenia ich autostartu przed skutecznym usunięciem. Dodatkowo podano link do instrukcji obrazowej usuwania wirusa Sasser.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA