logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsk 125 - przerywanie silnika po remoncie, problem z zapłonem i szarpaniem

hartman 12 Cze 2011 21:06 11383 16
REKLAMA
  • #1 9604521
    hartman
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Robiłem ostatnimi czasy remont silnika w wsc'e i ciągle mam jakieś problemy chyba z zapłonem.

Problemy jakie się pojawiły:

Jak już udało mi się ogarnąć temat regulacji gaźnika i zapłonu ,żeby równo pracował w trakcie jazdy i nie przerywał odstawiłem motor na dzień. Następnego dnia były już cyrki. Silnik przerywał, szarpał, nie dało się jechać. Nic nie grzebałem przy gaźniku,zapłon się nie przestawił, platyny także. Zdenerwowany zostawiłem motor.

Następnego dnia odpalam na próbę i szok...wszytko działa jak należy.. Przejeździłem z 70Km w ciągu 2ch kolejnych dni bez żadnych problemów. No i niestety 3ciego dnia znowu to samo co wcześniej. Przerywanie, szarpanie itp.Myślałem, że może przejdzie, ale przez kolejne 3 dni to samo.

Zmieniałem cewkę zapłonową na inną i było to samo.
    Świeca jest nowa.
    Fajka jest nowa (w sumie to na 3ch rożnych jest to samo)
    Kablem WN zmieniałem i w sumie jeszcze gorzej chyba było i zostawiłem stary.
    Kondensator zmieniałem
    Przewody w iskrowniku wszystkie są całe,nie poprzecierane itp
    Platynki mają odpowiednią przerwę, są czyste, równe.

Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można zrobić? Pytałem na forum "tematycznym wski", ale wszyscy rozkładają ręce. Powinno w teorii być ok, ale nie jest.
  • REKLAMA
  • #2 9604559
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Witam.
    Przychodzi mi na myśl tyko sprawdzić przewód od iskrownika do gaszenia ,a zwłaszcza przejście przez obudowę silnika.Ewentualnie stacyjka.
  • #3 9604595
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    No, widzi Kolega, Tak też pisałem. Najlepiej odpiąć ten przewód całkiem i pojeździć, decydując się na tymczasowe gaszenie silnika kranikiem paliwa lub "zduszeniem". Jeśli usterka się nie pojawi, ma Kolega rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #4 9604664
    hartman
    Poziom 9  
    No nic sprawdzę.Przewód wygląda niby w porządku ,ale może akurat...
  • #5 9604881
    marcing27
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Powodów może być tyle ile jest części w wsk,na myśl mi przechodzi iskrownik,przewód do świecy albo paliwo-może się blokuje w kraniku,dostojniku.
  • #6 9604978
    hartman
    Poziom 9  
    Przewód dawałem inny było to samo,paliwo dochodzi,na innej cewce jest tak samo jak już pisałem.
  • #7 9605197
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! Zmien swiece.Pozdrawiam.Stefan.
  • REKLAMA
  • #8 9605462
    hartman
    Poziom 9  
    Świeca jest nowa ma jakieś 50Km.
  • #9 9605988
    stefanscorpio
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam! I co z tego ze jest nowa i ma 50 km? Wkrec "stara" na ktorej pracowal silnik i zobacz.Pozdrawiam.Stefan.
  • #10 9608366
    hartman
    Poziom 9  
    Wcześniej silnik nie pracował.Jest świeżo po remoncie.
  • #11 9608416
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A może spróbuj jeszcze raz porządnie ustawić zapłon. A przy okazji zobacz czy klin jest na swoim miejscu.
  • REKLAMA
  • #12 9608451
    hartman
    Poziom 9  
    To nie to, na pewno. Dzisiaj jeździła ok, bez przerywania, jedynie z gaźnikiem muszę trochę doregulować bo jak się całkiem zrąbało, to szukałem wszędzie przyczyny i poprzestawiałem. Klin jak trzeba, na swoim miejscu, nie ścięty, itd.
  • #13 9608481
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    O rany! A ten przewód gaszenia Kolega odłączył?
  • #14 9608484
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W takim razie może jednak chodzi o gaźnik. Dokładnie przeczyścić. Zwłaszcza dysze.
  • #15 9608781
    hartman
    Poziom 9  
    Zico odłącze jak się pojawią problemy (a to pewnie kwestia dnia/dwóch) Gaźnik napewno odpada.Paliwo zawsze jest w cylindrze.Już po idealnej regulacji działy się te "rzeczy"
  • #16 9612855
    diodaelektroda
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Jak się s ściemni ściągnij dekiel od strony iskrownika odpal motor i obserwuj gdzie robi się przebicie bo jest to wina tylko i wyłącznie zapłonu.
  • #17 9614901
    hartman
    Poziom 9  
    Iskra praktycznie wyparowała, wczoraj moment pojeździłem i praktycznie motor "umarł" Odpalić nie da rady. Zmieniać już nic nie będę bo już z pół nowego zapłonu oryginalnego by było. Albo zamontuje nowy zapłon lub wejdzie zapłon CDI ze skutera i tyle. To chyba tyle by było w temacie ,dzięki za sugestie, ale żadne zmiany nie przynoszą efektów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem WSK 125 po remoncie, które objawiają się przerywaniem i szarpaniem podczas jazdy. Po regulacji gaźnika i zapłonu, silnik działał poprawnie przez kilka dni, ale problemy powróciły. Wymieniono cewkę zapłonową, świecę oraz przewody, jednak usterka nadal występuje. Użytkownik rozważa odłączenie przewodu od iskrownika oraz dokładne sprawdzenie gaźnika i zapłonu. Ostatecznie, po dalszych próbach, użytkownik zauważa, że iskra praktycznie zniknęła, co sugeruje konieczność wymiany zapłonu na nowy lub zastosowania zapłonu CDI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA