logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LT 35 twarda praca silnika i utrudniony rozruch 2.8 tdi pompa po regeneracji

Vicki 12 Cze 2011 23:40 4384 6
REKLAMA
  • #1 9605113
    Vicki
    Poziom 14  
    Ocena: 126
    Witam ponownie.
    Panowie i Panie auto po regeneracji pompy (gdzieś w polsce koszt 1800zł ) po zamontowaniu pompy , montażu na wcześniejsze znaki i odpowietrzeniu auto pali, lecz moim zdaniem pracuje za twardo i jak się dobrze rozgrzeje to nie za każdym razem odpala , musi chwilkę odpocząć 15min i od szczała łapie a tak to jakby aku było słabe i jakby łapie lecz nie na wszystkie , telepie silnikiem. Zimny pali lecz dymi na biało przez jakieś 2km potem ok.
    Dojście do pompy jest TRAGEDIA a i nie mam dostępu do instrukcji ustawienia tej pompy na zegar. Wiem iż statyczne winno być ok 1,62 mm.
    PYTANIE w którą stronę kręci się pompa ( jest ustawiona tyłem ) więc patrząc od przodu to w lewo? (przeciwnie to zegara ?) jak wygląda procedura ustawienia tej pompy ( w skrócie ) w infoTechu nie mam procedury Pomóżcie Panowie, Panie
  • REKLAMA
  • #2 9605198
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Nie masz ustawiać na znaki swoje tylko fabryczne, 1,58mm takie jest statyczne ustawienie.
  • REKLAMA
  • #3 9605208
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2343
    Dokładnie. Koło zębate pompy wtryskowej kręci się w lewo, czyli przeciwnie do wskazówek zegara. Ty musisz opóżnić delikatnie zapłon, ale proponuję pojechać z tym do fachowca. Cierpliwego :D .
  • REKLAMA
  • #4 9605216
    Vicki
    Poziom 14  
    ok dzięki lecz, jaka jest procedura chodzi mi o np: z prawdopodobnie golfa piszę z pamięci.... wkręcić czujnik zegarowy z średnią przedłużką na głębokość ok 1,4 mm ustawić GMP obracać wałem w przeciwną stronę aż wskazówka czujnika przestanie się poruszać i odczytać wartość która jest kątem ( to tak bardzo ogólnie ) a tak apropo czy maksymalne wychylenie zegara w pompie to jest moment wtrysku???
    PS. pewnie tak zrobię lecz już sporo pieniążków zainwestowałem POMPA 1800 i jeszcze padła Vaku regeneracja 700 a już nie wspomnę o normalnej obsłudze klocki olej i ( filtr oleju do tego autka to też ładnie kosztuje ) ponoć SPRINTER 2.9 solidniejsze auto co wy na to?
    PS2 Jeszcze jedno czy powinienem jeszcze zrobić wtryski?
  • REKLAMA
  • #5 9607501
    Vicki
    Poziom 14  
    Witam
    Tak jak kolega powiedział ZA wczesny wtrysk pompę z wielkimi bólami przestawiłem w lewo (na zegarze około 0.9 mm, teraz jest ) i autko pali pięknie choć dalej nie wiem jakie jest wyprzedzenie statyczne i jak je dokładnie sprawdzic lecz to już w tej chwili drugorzędna sprawa ( chciałbym wiedzieć tak dla siebie) zimny Kopci dalej lecz podejrzewam iż to są lejące już wtryski.
    DZIĘKUJE ZA POMOC I CIERPLIWOŚĆ:D:D:D:D:D
  • #6 9607638
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    To taraz masz zbyt późny wtrysk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem 2.8 TDI po regeneracji pompy wtryskowej, która została zamontowana zgodnie z wcześniejszymi znakami. Silnik pracuje zbyt twardo, ma trudności z rozruchem po rozgrzaniu, a także dymi na biało przy zimnym uruchomieniu. Użytkownik poszukuje informacji na temat ustawienia pompy wtryskowej, w tym kierunku obrotu i procedury ustawienia. Odpowiedzi sugerują, że statyczne ustawienie powinno wynosić około 1,58 mm, a pompa powinna być ustawiona w lewo (przeciwnie do wskazówek zegara). Po pewnych modyfikacjach, silnik zaczął lepiej palić, ale nadal występuje problem z dymieniem, co może sugerować uszkodzone wtryski. Użytkownik zastanawia się nad dalszymi kosztami naprawy, w tym wymianą wtrysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA