logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig Xentia 32LXW 82-8625REF - brak obrazu, podświetlenie działa, dźwięk OK

coista 13 Cze 2011 00:17 3754 6
REKLAMA
  • #1 9605205
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam ,

Telewizor nie wyświetla treści obrazu ani menu a jedynie podświetla ekran .Poza tym jest głos i można zmieniać kanały tv .Nie mogę nigdzie znaleźć schematu do niego i nie wiem jaki ew.pasowałby podobny .Sprawdziłem zasilacz -działa w porządku napięcia zgodne z opisem na płytce . Znalazłem w nim otwarte 2 elektrolity więc dla pewności wymieniłem wszystkie . Proszę o naprowadzenie lub podesłanie linka do jakiegoś ew.podobnego schematu.
    Zdjęcie z klapy TV.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9605259
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam kolego. Pomierz sobie spokojnie logikę matrycy. Zasilanie T-con (bezpiecznik) i zobacz czy działają przetwornice DC/DC. Ten model jest rzadki, i ze schematem możesz mieć problemy. Powodzenia w naprawie.
  • REKLAMA
  • #3 9605264
    coista
    Poziom 18  
    Dzięki Zbyszku.
    Kłopot w tym,ze na płycie bazowej nie ma opisanych napięć ale nie mam wyjścia . Trzeba będzie trochę na ślepo szukać .
    Dzięki w każdym razie.
  • Pomocny post
    #4 9605270
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Wstaw zdjęcie tego T-con. Odpiszę jutro z informacją co i jak można pomierzyć, do ogólnych pomiarów nie potrzeba sczegółowego opisu napięć, pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 9606291
    coista
    Poziom 18  
    Zbyszku , dzięki z góry za pomoc.
    Dziś zrobiłem do końca ten TV. Uszkodzony bezpiecznik CP101 z opisem P zaznaczony na czerwono w kółku .Niestety nie znam jego amperażu więc wstawiłem tam rezystor smd 0,1R i testuję czy poza tym nie ma innych problemów. Póki co TV chodzi poprawnie. Wcześniej wymieniłem elki w przetwornicy (3 otwarte ) i jeden na płycie bazowej też otwarty .Być może któryś z nich spowodował wzrost napięcia i poboru prądu przez T-con i spalenie tego bezpiecznika.Dla potomnych podrzucam zdjęcie z umiejscowieniem tego bezpiecznika .

• REKLAMA
  • #7 9608185
    coista
    Poziom 18  
    Dzięki Michał. Czekałem na odpowiedz odnośnie tego bezpiecznika i na tym zakańczam mój problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Grundig Xentia 32LXW 82-8625REF nie wyświetla obrazu, mimo że podświetlenie działa i dźwięk jest w porządku. Użytkownik sprawdził zasilacz, który działa poprawnie, oraz wymienił otwarte elektrolity. W odpowiedziach zasugerowano pomiar logiki matrycy oraz zasilania T-con. Użytkownik zidentyfikował uszkodzony bezpiecznik CP101, który wymienił na rezystor smd 0,1R, co poprawiło działanie telewizora. Ostatecznie ustalono, że bezpiecznik ma oznaczenie literką P i amperaż 3A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA