logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 114G 2000: Jak podłączyć 4 halogeny H3 jako światła cofania?

daniel_03 13 Cze 2011 20:19 3153 6
REKLAMA
  • #1 9608152
    daniel_03
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie

Jestem użytkownikiem scanii 114g z 2000 roku. Mam pewien problem chciałbym podłączyć 4 halogeny robocze na żarówkach H3 (24V 70W), jako światło cofania w przyczepie która będzie współpracować z samochodem. Sprawdzałem miernikiem prąd jest na dwóch gniazdach zewnętrznych umieszczonych przy samochodzie na gnieździe od świateł przeciwmgielnych i cofania, ponadto napięcie występuje na gnieździe głównym (zasila światła pozycyjne migacze itp.). Moja pytanie jest następujące czy piny na gniazdach są na osobnych obwodach (osobne bezpieczniki) czy raczej to jest jeden obwód do świateł cofania, mam obawy czy jak podłącze 4 halogeny o tej mocy pod jedno gniazdo czy wytrzyma instalacja nie chce niczego zepsuć. Proszę o wskazówki w miarę możliwości.
  • REKLAMA
  • #2 9608995
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1237
    Nie wytrzyma. To tylko 1mm. Wykorzystaj wolne przewody 1-2 podłącz dodatkowo pod zacisk światła cofania tak aby prąd płynął co najmniej 2 przewodami od centralki do lampy włączając w to też kabel spiralny.
  • REKLAMA
  • #3 9609299
    daniel_03
    Poziom 9  
    Czy mam rozumieć, że najlepiej podłączyć dwa halogeny pod jedno gniazdo a kolejne dwa pod drugie gniazdo oczywiście na różnych obwodach ( w przyczepie mam dwa obwody jeden podstawowy i drugi dodatkowe oświetlenie tj. światło przeciwmgielne oraz cofania). mam rozumieć, że w scania mam dwa obwody skoro prąd od świateł cofania jest na obu gniazdach jednocześnie? Dzięki za wskazówki
  • REKLAMA
  • #4 9609302
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Masz tam jakieś główne zasilanie naczepy o dużym obciążeniu?
    Wtedy zrobić załączanie przez przekaźnik.
  • #5 9609308
    daniel_03
    Poziom 9  
    wiem, że najlepiej zrobić to przez przekaźnik tylko problem jak to zrobić?

Dodano po 12 [minuty]:

ale myślę, że jeżeli podłącze tylko 2 lampy to powinno działać i nie będzie problemów z obciążeniem instalacji?
  • REKLAMA
  • #6 9609352
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Załóż sobie lampy diodowe, wtedy na pewno nie będzie.
  • #7 9613374
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1237
    Po co 4 halogeny do cofania, jak nie widzisz przy cofaniu załóż kamerę jak w autobusach. Zakładałem miesiąc temu 4 lampy na 21w żarówkach i świeciły super. Proponowałbym technologię LED będą świecić bez przeróbek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Scania 114G z 2000 roku poszukuje sposobu na podłączenie czterech halogenów H3 (24V 70W) jako świateł cofania w przyczepie. Wskazano, że instalacja może nie wytrzymać obciążenia, gdyż przewody są zbyt cienkie. Zaleca się podłączenie dwóch halogenów do jednego gniazda, a dwóch do drugiego, aby rozłożyć obciążenie na różne obwody. Użytkownicy sugerują również użycie przekaźnika do zasilania halogenów oraz rozważenie zastosowania lamp LED, które są bardziej efektywne i nie wymagają przeróbek. Pojawiła się także sugestia, aby zamiast czterech halogenów rozważyć montaż kamery cofania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA