logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorynka po wymianie szpilek zrobiła się mułowata

rafekb94 14 Cze 2011 21:45 2061 15
REKLAMA
  • #1 9612857
    rafekb94
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Po wymianie szpilek cylindra, moja motorynka zrobiła się strasznie mułowata. Strasznie wolno się teraz rozpędza na 1 i na 2 biegu.
    Nie wiem też dlaczego nie rozwija pełnych obrotów.
    Wolne obroty trzyma.
    Myślałem, że to może zapłon, ale wolałem was się spytać o radę?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 9613278
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Witaj w poście nie napisałeś czy sprawdziłeś ustawienie zapłonu czy nie jest za wczas albo za późno, ja bym zaczął od tego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9613328
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1035
    Uszczelka pod cylindrem oraz pod głowicą jest cała?
  • REKLAMA
  • #4 9613579
    kuba9214
    Poziom 12  
    Uszczelki sprawdź,może dostawać lewe powietrze najlepiej sprawdzić kompresje.
  • #5 9613988
    Lord_W
    Poziom 12  
    Tak jak kolega wyżej napisał, sprawdź kompresje. Wymieniłeś uszczelkę, czy dałeś starą? Może szpilkę za mało wkręciłeś albo ma za mało gwintu i śruba nie dociska cylindra. Gaźnik odkręcałeś? w motorynce króciec gaźnika lubi się wygiąć przy dokręcaniu i później ciągnie lewe powietrze.
  • #6 9614090
    rafekb94
    Poziom 12  
    Uszczelkę głowicy dałem nową, a ta pod cylindrem była dobra to ją zostawiłem.
    A jak mam sprawdzić zapłon?
    Gwintu starczyło bo zmieściła się śruba z podkładką i jeszcze troche wystaje.
    Gaźnik odkręcałem właśnie po to żeby wyrównać ten króciec.

Po dzisiejszym odpaleniu na zimnym trzyma obroty, ale jak się zagrzeje to już nie.
    Styki przerywacza otwierają się za późno.
    Po przejechaniu pojawia się zaciek paliwa na dole krućca gaźnika.
    Co według was powinienem zrobić.
  • REKLAMA
  • #7 9614918
    kuba9214
    Poziom 12  
    Musisz uszczelnić króciec,ustawić zapłon styki przerywacza powinny sie zamykac troszke przed górnym martwym punktem jeżeli to nic nie da to raczej tłok i pierścienie do wymiany bo mogłeś coś źle poskładać.powodzenia !
  • #8 9614951
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Zapłon sprawdzisz:Weź jakiegoś pręta, włóż w cylinder (tam gdzie wkręcasz świece) pokręć kołem żeby było GMP (Górny Martwy Punkt) i narysuj kreseczkę na pręcie równo z gwintem głowicy, następnie odmierz 3mm (nad tą) kreseczką i narysuj i ustawiając tłok 3mm przed GMP (czyli ta druga kreska) sprawdź czy na platynkach jest przerwa, jak nie będzie to musisz przekręcić podstawę iskrownika tak aż będzie przerwa, dobrze po dokręcaj i sprawdź przerwę na platynkach.
  • #9 9614986
    Zico63
    Poziom 37  
    Panowie! Co Wy z tym zapłonem? Jakże miał się sam przestawić? Wszak do wymiany szpilek nie trzeba zdejmować magneta czy odkręcać podstawy iskrownika, a inaczej zapłonu nie zmieni...
    Przecież, nawet gdyby komuś udało się podnieść cylinder nie o "dzięsiątkę" milimetra (0,1 mm) ale o 10 centymetrów (tak teoretycznie) - to punktu zapłonu to nie zmieni!
  • #10 9615000
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Kolega napisał: "...A jak mam sprawdzić zapłon?...Styki przerywacza otwierają się za późno. ..." co prawda nie powinien się przestawić ale sprawdzenie to 2min. pracy i jesteśmy pewni że to nie jest przyczyna awarii( zawsze mógł za słabo przykręcić iskrownik i przy wymianie szpilek się przesuną)
  • #11 9615449
    rafekb94
    Poziom 12  
    No i sprawdziłem ten zapłon i przerywacz otwiera się 2mm przed GMP

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanie, czym mam uszczelnić kruciec gaźnika??
  • #12 9616397
    Zico63
    Poziom 37  
    Przede wszystkim mają być proste i płaskie powierzchnie przylgni na cylindrze i na króćcu gaźnika. Gdy będą takie - wystarczy każda uszczelka!
  • #13 9616466
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Świeca ma jaki kolor kawa z mlekiem czy jest czarna od nagaru,może mieszanka( paliwo-powietrze) jest zła i temu go dusi
  • #14 9616622
    pepel88
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    łapie lewe powietrze
  • #15 9616651
    rafekb94
    Poziom 12  
    Swieca czarna
  • #16 9616843
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Najpierw sprawdziłbym jeszcze raz uszczelkę pod głowicą cylindra i pod cylindrem, połączenie gaźnik-cylinder a jeżeli wszystko będzie ok to spróbował bym wyregulować gaźnik

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie szpilek cylindra motorynki, użytkownik zauważył, że pojazd stał się mułowaty, wolno się rozpędza i nie osiąga pełnych obrotów, mimo że wolne obroty są stabilne. Użytkownik podejrzewał problem z zapłonem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawienia zapłonu, uszczelek pod cylindrem i głowicą, a także kompresji. Wskazano na możliwość dostawania się lewego powietrza przez uszkodzone uszczelki lub źle zamontowany gaźnik. Użytkownik potwierdził, że zapłon jest ustawiony poprawnie, ale świeca jest czarna, co sugeruje złą mieszankę paliwowo-powietrzną. Rekomendowano również uszczelnienie króćca gaźnika oraz regulację gaźnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA