logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 16GB - ochrona przed zapisem i dziwne pliki po formacie

Darayawus 14 Cze 2011 22:30 2657 5
REKLAMA
  • #1 9613170
    Darayawus
    Poziom 9  
    Witam!

Wczoraj dostałem od kolegi nowy pendrive, jako rekompensatę za stratę starego.
    Podłączyłem go wczoraj i wyglądało na to że działał bez problemu. Nawet zmieniłem mu nazwę na własny nick, żeby się wyróżniał. Nie wygrywałem jednak nic, gdyż nie było takiego problemu.

Dziś jednak chciałem sobie obejrzeć film na dvd, korzystając właśnie z mojej nowej pamięci flash. Jednak ze zdziwieniem zobaczyłem błąd mówiony że dysk jest przepełniony, mimo że pendrive był pusty a film zajmował nieco ponad 4GB. We właściwościach zaś zobaczyłem że jest ponad 15 GB wolnego miejsca. Sformatowałem więc drania (PPM -> formatuj. Nie bawiłem się w programy.) Jednak nie przyniosło to skutku. Dlatego zresetowałem komputer...

Po ponownym włączeniu pendrive zmienił nazwę na jakieś krzaki a wewnątrz miał ponad 500MB jakichś dziwnych plików też z krzakami w nazwach... Ponadto nie mogę go sformatować, usunąć nic ani dograć, ani nawet zmienić nazwy, bo podobno dysk jest chroniony przed zapisem...

Można to wszystko w jakiś sposób zweryfikować, tak żebym oddał kumplowi go z czystym sumieniem?

Pozdrawiam, Daray.
  • REKLAMA
  • #2 9613194
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    A co dokładnie za pendrive (firma, model)?
  • REKLAMA
  • #3 9613195
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Rozbierz go i podaj, co jest napisane na głównej kości. Po tym można stwierdzić, jaką ma rzeczywistą pojemność.
  • REKLAMA
  • #4 9613246
    Darayawus
    Poziom 9  
    Model nieznany, gdyż nie ma nic wypisane prócz naklejki 16 GB. Pudełka zaś niestety nie mam.

Otwarłem go, lecz na kości pojedynczej kości (2cm na 1cm) nic nie wygrawerowano, natomiast na chipie po drugiej stronie jest coś w stylu:

FC8708
    CACW09-10F
    1104R3

Choć mogłem się pomylić, gdyż pendrive jest bardzo malutki.

A tak wyglądają pliki na pamięci flash: Link

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9613549
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Chip po drugiej stronie to kontroler. Służy do komunikacji pomiędzy kością i USB oraz "układaniem" w niej danych w sobie znany sposób. Jeśli kość NAND flash jest "no name" to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostałeś zwyczajnie po prostu oszukany przez jakąś chińską podróbkę, w której może być zamontowany chip np. 4GB zamiast 16, a napis na kości 16GB. Zdarzają się takie rzeczy dosyć często. Robisz np. zdjęcia na kartę 2GB a po zapisaniu 512MB nagle zdjęcia znikają - i te nowe robione i poprzednie... Na 90% daję sobie rękę uciąć, że pendrive jest bezczelną podróbą.

Zajmuję się odzyskiwaniem danych z takich nośników i trzeba by tak na prawdę wylutować chip i odczytać jego ID aby mieć mniej więcej rozeznanie co tam faktycznie siedzi.

Nawiasem mówiąc rozumiem jeszcze podróbki typu "damy jakąś słabszą kość, materiał wykonania i prosty algorytm zapisu przez kontroler, ale pojemności będzie tyle ile faktycznie jest napisane", ale takie oszukaństwo z wciskaniem mniejszej kości niż napis na obudowie to już czyste chamstwo po prostu.
  • #6 9613581
    Darayawus
    Poziom 9  
    Cóż, nie ja to kupowałem, tylko znajomy który od jakiegoś czasu był mi winien pendrive. Muszę mu więc go po prostu oddać.

Wszystkim, którzy zainteresowali się tym tematem, serdecznie dziękuję a szczególnie Tobie stopi za tak wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam, Daray.
REKLAMA