logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DMC-LZ5 - migający wyświetlacz i migawka, brak obrazu w trybie playback

Bielinka9 15 Cze 2011 01:05 1948 5
REKLAMA
  • #1 9613729
    Bielinka9
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Po włączeniu do trybu "playback" miga zielona diodka i pika z częstotliwością ok 2Hz, wyświetlacz miga ale treści nie wyświetla, nie działa także podświetlenie.

W trybie robienia zdjęć, wyświetlacz miga, zapala się jego podświetlenie, czasami miga zółta pozioma kreska, czasami wysunie się obiektyw i bez przerwy z częstotliwością ok. 1Hz otwiera się i zamyka migawka oraz tak jakby ruszał lekko focusem. Czasami przy wyłączaniu pojawia się napis "LUMIX" (ale tylko i wyłącznie jak jest włożona SD).
    Aparat nie ma żadnych oznak zamoczenia. Żadnych zwarć na kondensatorach, nie reaguje na uginanie i ogrzewanie pcb.
    Po odłączeniu obiektywu i/lub wyświetlacza robi to samo. W żadne tryby serwisowe, resety (również wyjęcie baterii RTC), etc nie wchodzi; jedynie przy włączeniu z przyciskami "stabilizer" i "up" w trybie "playback" szybko miga zielona dioda - ale to koniec jakichkolwiek reakcji.
    W serwisówce nie znalazłem odpowiedzi. Obiektyw raczej wykluczam - chyba jego uszkodzenie zostało by określone komunikatem na lcd.
    Aparat zachowuje się jak by był upośledzony :)
    Czy mogę prosić o jakieś porady?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9615619
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Cóż tu doradzić, uszkodzenie procesora (może wypadła kulka BGA) lub zwarcie na płycie. Można pooglądać pod lupą czy nie ma jakichś przemieszczeń lub zwarć przy układach płyty. A czy znana jest historia usterki?
    Tak czy inaczej najsensowniejsza jest tu wymiana płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #3 9639818
    Bielinka9
    Poziom 12  
    dzisiaj zafunduję mu wygrzewanie, reballingu się chyba nie podejmę bo cholera jasna wie czy znajdę sito do tego. Genezy nie znam, na uciski, zgięcia nie reaguje - o czym pisałem zresztą, ale z tymi kulkami różnie bywa :(
    Wymiana płyty w tym aparacie to raczej marzenie ściętej głowy. Nie jest to zbyt popularny model, ciężko o części :(
  • REKLAMA
  • #4 9640436
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Czasem coś można znaleźć na "rynku wtórnym". Na pewno warto bo może już leciwy ale to dobry aparat. Sam mam jeszcze takiego na półce.
  • REKLAMA
  • #5 9755170
    i2o
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Bielinka9 - wygrzewanie nic Ci nie pomoże bo jest uszkodzona pamięć i trzeba ją wymienić. Mogę to naprawić.
  • #6 10022106
    Bielinka9
    Poziom 12  
    Aparat oddałem nie zrobiony więc już nie sprawdzimy. Może następnym razem:)
REKLAMA