logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fisher FVH-P200DK/SANYO VHR5100 - dziwna usterka, migający zegar, brak reakcji

Oberixx 15 Lis 2004 01:13 1833 6
REKLAMA
  • #1 986283
    Oberixx
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Dostałem do naprawy ledwo żywe wideo jak w temacie usterka jest dziwaczna. Za pierwszym razem jak włączyłem je do sieci świeciła się kontrolka że jest taśma, migał zegar lecz datownik wyświetlał tylko dolne brzuszki ósemek dodatkowo paliły sie napisy EP , NR i M, nie kręciła się głowica.Dodatkowo przełożyłem główną płytę z takiego samego modelu i wszystko grało ok. Wyeliminowłem tym sposobem mechanike zasilanie i wyświetlacz. Po kilku dniach roboty ręce mi opadły nie wiem za co się jeszcze chwycić może procka. Proszę o pomoc może ktoś się już spotkał z taką usterką.
  • REKLAMA
  • #2 986332
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Sprawdź czujnik wilgotności.
  • REKLAMA
  • #3 989094
    Oberixx
    Poziom 13  
    Czujnik wilgotności jest ok bo działał z inną płytą. Mam zamiar choć to ryzyko uszkodzeń podmieniać po kolei poszczególne moduły, może drogą eliminacji coś z tego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #4 990378
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Sprawdż cały obwód czujnika wilgotności. Cztery kółeczka na wyświetlaczu to właśnie sygalizacja DEW czyli wilgotności. Czujnik jest podłączony do komparatora IC303 a z niego idzie do procesora IC301 na nóżkę 51. Na nóżce 51 prawdopodobnie powinien być stan wysoki . Powodzenia :sm28:
  • REKLAMA
  • #5 991353
    Oberixx
    Poziom 13  
    Rozumiem, jeśli odetne sygnał na procesorze video moze ruszy.
  • #6 992853
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Tak, tylko po odcięciu ścieżki musisz podciągnąć tą nóżkę do plusa (a jak nie zadziała to spróbuj do masy). podłącz ją przez rezystor 4.7k do nóżki 64 (plus 5v) lub do nóżki 31 (masa).
  • #7 998141
    Oberixx
    Poziom 13  
    W pierwszym egzemplarzu tym z problemem wilgoci podłączyłem nużke 51 do 64 prze rezystor. Ruszyła głowica lecz wideo nie ruszyło. Tak samo zachowuje się przy odłączeniu
    czujnika wilgoci.
    W drugim egzemplarzu powymienialem elki i wszystko gra oprócz faktu, że jak dam play to jest tylko kasza lecz jak dam przewijanie z podglądem obojętnie w którą stronę to widać nagranie to samo jest na pauzie. ??? Nie wiem co może być. Wkurzyłem się bo wcześniej przynajmniej odtwarzało normalnie,miało dziś być oddane do klienta. Przypominam,że ten FISHER jest klonem SANYO VHR5100

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego magnetowidu Fisher FVH-P200DK, klona Sanyo VHR5100, który po podłączeniu do sieci wykazuje migający zegar, świecącą kontrolkę taśmy, wyświetlacz pokazujący dolne części ósemek oraz aktywne napisy EP, NR i M, przy czym głowica się nie obraca. Po wymianie głównej płyty na identyczny model mechanika, zasilanie i wyświetlacz działają poprawnie, co eliminuje te elementy jako źródło usterki. Podejrzenia padły na procesor lub obwód czujnika wilgotności, który sygnalizuje na wyświetlaczu DEW (wilgotność). Czujnik wilgotności jest podłączony do komparatora IC303, a następnie do procesora IC301 na nóżkę 51, gdzie powinien być stan wysoki. Odcięcie sygnału wilgotności i podciągnięcie nóżki 51 do plusa lub masy przez rezystor 4.7k powoduje uruchomienie głowicy, lecz wideo nadal nie działa poprawnie. W drugim egzemplarzu po wymianie kondensatorów odtwarzanie działa, ale obraz jest zniekształcony (tzw. "kasza") podczas odtwarzania, natomiast przewijanie z podglądem działa poprawnie. Problem pozostaje nierozwiązany, a dalsza diagnostyka wymaga eliminacji kolejnych modułów.
REKLAMA