logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fisher P300Dk/Sanyo 5100EE - brak obrazu, przytłumiony dźwięk, napięcie na p8 67.9V

lukjar6 18 Gru 2004 01:20 1602 15
REKLAMA
  • #1 1069127
    lukjar6
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Wiatm!!!
    Jak w temacie, czyli dzwiek jest leko przytlumiony, tak jak z tunera jaki i z Av, wymienilem elki w zasilaczu, oprocz 3x10u , bo braklo w sklepie, wymienilem R5408 - migajacy wuswietlacz,
    Jesli ktos mial podobny problem to prosze o podpowiedz.
    p.s. obraz kontroolny jest oki( wymenilem C5402), wszystkie funkcje dzialaja, mechanizm sprawny, napiecia z zasilacza sa ok , tylko na p8 jest 67.9V, chyba troche za duzo, nie iwem dlaczego, to jest zapewne przyczyhna nagrzewania sie elementow na plytce w okolicach Q5403, D5403, R5406,
    pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 1069170
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    jeśli głos jest to co jest na ekranie śnieg , ciemność ?
  • REKLAMA
  • #3 1069524
    lukjar6
    Poziom 15  
    WItam!!!
    Wczoraj jescze pokrecilem jednym z potencjometrow na plytce, obraz sie pojawil, tzn jest czarno bilay i bardzo skacze, wyglad ato troche tak jak by trackingiem rozregulowal obraz, dzwiek jest ale przerywyany, nie jest plynny, na TEST jest obraz ok(dwa rowne pasy) i dzwiek chodzi plynnie, ale gruby.
    pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #4 1069793
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Co do głosu- nie wiem, ale za obraz może być odpowiedzialny C470µ- w pobliżu modułu wyjść; przez niego przechodzi cały obraz. Na mojej płycie to C1605.
  • #5 1070103
    lukjar6
    Poziom 15  
    witam!!!
    Wlasnie wymienilem ten kondensator, u mnie to byl C1606 niestety bez zmian, wymienilem rowniez D5403 poniewaz byla uszkodzona, niestety to rowniez nie pomoglo, obraz jest czarno bialy , przestal sniezyc, ale skacze nada i glos pulsuje, na TEST jets ok.
    prosze o porady, gdyz naprawde nie iwem co moze byc, a nie znalazlem ba forum podobej usterki ktora naprawiono.
    pozdrawiam
  • #6 1070114
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    co do dźwięku to czepiłbym się do prowadzenia taśmy sprawdź czy taśma na głowicy ctl nie faluje od głosu bym zaczoł jak sygnał przyłożony "z palca"do głowicy fonii jest stabilny to pozostaje regulacja kąta i wysokości do tego wpływa także prowadzenie taśmy na bębnie czyli regulacja wysokości tulejek na widełkach , do tego trzeba mieć trochę praktyki raśma na bębnie musi iść równo z wyżłobieniem na statorze bębna potem dopiero regulacja głowicą ctl ,przydało by się oczyścić oś kapstana i wymienić rolkę dociskową
    powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 1070162
    lukjar6
    Poziom 15  
    A wiec sprawdzilem sygnal z palca no i rowniez jest pulsujacy, takze wydaje mi sie ze to nie prowadzenie tasmy, wydaje mi sie ze to raczej elektronika tylko nie moge znalesc przyczyny..
    pozdrawiam..
  • #8 1073603
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    nadal nie wykrylem usterki takiego obrazu i zwracam sie z prosba o napisanie jakie najczestsze usterki wystepuja w zwiazku z obrazem, wydaje mi sie ze gdzies przed wzmacniaczem sygnału jest on znieksztalcony, ale sygnal wychodzi bezposrednio z procesora, , no chyba ze glowica sie skonczyla, ale z tego co pomietram to wlasciciel mi mowil ze uszkodzenie nastapilo nagle, czy glowica mogla by sie tak nagle skonczyc??
    pozfdrawiam..
  • #9 1074474
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Moim zdaniem jest to nirównomierna praca silnika capstan. Prawdopodobnie coś z układem SERVO. Ale tak na wszelki wypadek wymień elektrolit SMD na capstanie, jest to częsta usterka. Nie możesz się pomylić bo na kapstanie jest tylko jeden SMD.
  • #10 1076318
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Sprawdzalem Capstan no i nietety al enadal zadnych zmian po wymianie, elki na capstanie, mysle oborty sa ok, bo w sumie obraz jest plynny, tylko ze mruga , skacze i jest czarno bialy,
    P.s. jeszce mam jedno pytanko czy ma prawo sie nagrzewac Q5403 oraz Q5401 i R5401 bo u mnie tak wlasnie sie dzieje, tylko ze napiecia sa takie jak na schemaie wiec wyglada na to ze jest ok, ale moze sie myle.
    pozdrawiam..
  • #11 1076584
    artjab
    Poziom 20  
    Co rozumiesz przez "obraz jest płynny" Nierównomierna praca silnika Capstan nie wpływa na to że obraz nie jest płynny ( od tego jest silnik głowic - drum). Tylko wtedy głowice wizyjne nie biegną równo po sieżkach i dlatego jest efekt złego trackingu. Za to nierównomierna praca silnika Capstan ma ogromny wpływ na fonie. Napisałeś że głos jest "gruby" a to by świadczyło że capstan pracuje za wolno. Dodatkowo przy bardzo nierównomiernej pracy capstana fonia jest wyciszana.
  • #12 1076844
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Przez "obraz jest plynny" rozumiem to ze nie ma zaciec, nie wyglada na to zeby zwalnila capstan, no nie wiem zreeszta, moze sie myle, nie mam zbyt duzego doswiadczenia z VCR, a dzwiek po za tym jeszce przerywa tzn ma takie krotkie zaciecia, wymienilem elke na capstanie, tylko ze wstawilem tam 22u bo nie mialem pod reka 10u, czy to moze miec wplyw rowniez na nierownomirna prace??
    pozdrawim..
  • #13 1077223
    artjab
    Poziom 20  
    Zobacz czy licznik przesuwu taśmy przy odtwarzaniu ma równomierną pracę i czy czas który odmierza jest rzeczywisty tzn czy np sekunda trwa sekundę. Kond 22uF zamiast 10uF w capstanie może być, to nie ma aż takiego znaczenia.
  • #14 1078912
    lukjar6
    Poziom 15  
    Wiatm!!!
    A wiec zmierzylem czas wg zegarka i wyglada na to ze zegar pzresuwu tasmy nie oszykuje, czas jest rownomierny i sekunda trwa tyle co sekunda w zegraku.
    Nadmienie ze ostatnio mialem male spiecie w zasilaczu, przepalil sie bezpiecznik podajcy napiecie 17,5V na stk.. po wymianie bezpiecznika, mechanizm zaczal troche "wariowac", ale po kilku uruchomieniach(wlaczenie i wylaczenie z sieci) Magnetowid powrocil do stanu pierwotnego, czyli sterowanie mechanizmu jest oki a i jeszce licznik wtedy przestal odliczac, ale obecnie wszystko wrocilo do normy, nie iwem jakim cudem ale tak wlasnie sie stalo.
    pozdrawiam..
  • #15 1661387
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Po dosc dlugiej przerwie powracam do tematu. Tzn wymienilem glowice bo ona byla glowna przyczyna zlego obrazu, ale nie moge jej dobrze wyregulowac, tzn gdy ustawie rolkami obraz tak ze jest ok, to po nastepnym wlaczebniu juz tak nie jest, wyglada to tak jak zle ustawienie trackingu, na co trzeba zwrocic uwage przy ustawianiu rolek, czy moze jeszcze cos innego moze imec wplyw na taklie zachowanie sie obrazu??prosze o pomoc.
    pozdrawiam..
    Łukasz
  • #16 1661943
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Mój skrócony opis regulacji prowadnic https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic231538.html
    Może jest też ruszony tracking: 1-2cm na prawo od tylnego gniazda prowadnicy prawej jest mechaniczna regulacja ścieżkowania. Poluzować śrubkę i np szerokim płaskim śrubokrętem ustawić położenie regulatora i względem 'celownika' w kształcie"C".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z magnetowidem Fisher P300Dk/Sanyo 5100EE, gdzie występuje brak obrazu lub obraz czarno-biały, skaczący, oraz przytłumiony, przerywany dźwięk. Użytkownik wymienił kondensatory elektrolityczne w zasilaczu (oprócz 3x10uF z powodu braku), rezystor R5408 (migający wyświetlacz) oraz kondensator C5402 (obraz kontrolny), a także diodę D5403, jednak problem nie ustąpił. Napięcie na pinie P8 wynosi 67,9V, co jest wyższe niż standardowe i powoduje nagrzewanie elementów Q5403, D5403, R5406. Obraz na teście jest poprawny, co wskazuje na problem w torze sygnału przed wzmacniaczem lub w głowicy. Wymiana głowicy poprawiła obraz, ale regulacja rolek i tracking pozostają problematyczne – obraz po wyłączeniu i ponownym włączeniu ulega zmianie. Sugerowano sprawdzenie kondensatora C470µF (lub C1605/C1606 w zależności od płyty), układu SERVO silnika capstan, prowadzenia taśmy i regulacji mechanicznej głowic. Wymiana elektrolitu na capstanie nie przyniosła poprawy. Pomiar czasu przesuwu taśmy wykazał prawidłową pracę licznika. Wystąpiły też problemy z bezpiecznikiem zasilacza 17,5V i chwilowe "wariowanie" mechanizmu. Ostatecznie wskazano na konieczność precyzyjnej regulacji prowadnic i mechanicznego trackingu, z odwołaniem do instrukcji regulacji prowadnic i śrub regulacyjnych przy głowicach. Pojawiły się pytania o dopuszczalność nagrzewania się tranzystorów Q5403, Q5401 i rezystora R5401 przy prawidłowych napięciach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA