logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR FISHER FVH-D55S - brak reakcji na Power, schemat zasilacza MA1050, STK5330

p.rz 27 Lut 2007 17:36 1783 7
REKLAMA
  • #1 3624227
    p.rz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam video jak w opisie, nie reaguje na przycisk Power ani na pilota.
    Nie mozna włączyć, na wyświetlaczu jest tylko odmierzany czas i data.
    W zasilaczu są jakieś napięcia ale nie wiem jakie mają być i gdzie mają występować.
    Może ma ktoś schemat przetwornicy zasilacza od takiego modelu lub na podzespołach MA1050 i STK5330.
    Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał taki przypadek.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3632704
    p.rz
    Poziom 11  
    Wreszcie udało mi się odpalić. Już się ładnie włącza ALE pojawił się następny problem NIE PRZYJMUJE KASETY.
    Sprawdzałem włączniczek jest dobry, i widać od dołu jak silnik windy próbuje ruszyć raz w jedną raz w drugą stronę i tak kilka razy pod rząd i staje. Jak ręcznie wprowadzę winde na dół to mogę włączyć PLAY i kaseta startuje na kilka sekund ale zaraz ją wyłącza i już winda sama wyrzuca kasetę do góry i nie mam pojęcia co tym razem jest?
    Może ma ktoś jakieś pomysły, bardo proszę o pomoc.
    dziękuję
  • REKLAMA
  • #3 3644847
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    p.rz napisał:
    Sprawdzałem włączniczek jest dobry

Ciekawe czy ktoś wie o jaki "włączniczek" chodzi? Mikrowyłącznik FL znajdujący się z prawej strony windy czy przełącznik funkcyjny, w spodniej części mechanizmu?
    Cytat:
    Jak ręcznie wprowadzę winde na dół to mogę włączyć PLAY i kaseta startuje na kilka sekund ale zaraz ją wyłącza i już winda sama wyrzuca kasetę do góry

To jest klucz do tej "zagadki" - czego brakuje w trybie PLAY?
    Trzeba się temu przyglądnąć.
  • #4 3652429
    p.rz
    Poziom 11  
    Tak chodziło mi o ten włącznik z prawej strony windy, niestety nie znam tak dobrze różnych nazw i troche jest niejasności musze lepiej opisywać tematy. A jeżli chodzi o pracę w trybie PLAY to co mógłbym sprawdzić od czego zacząć bardzo proszę o wskazówki jeśli to nie będzie dużym problemem dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 3652463
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Zregeneruj przełącznik funkcyjny, jest w spodniej części mechanizmu.
  • #6 3690572
    p.rz
    Poziom 11  
    Przeczyściłem przełącznik funkcyjny i nawet lekko podgiąłem mu ślizgacze i niestety nie pomogło, dalej przy próbie włożenia kasety nie pobiera jej widać tylko jak silnik windy próbuje ruszyć w prawo w lewo i tak kilka razy i zatrzymuje się. Mchanizm jest taki jak w SANYO VHR-3100 ale schemat niestety jest inny. Może ktoś wie gdzie mogę zdobyć schemat D55S lub jakiś odpowiednik SANYO. Co moge jeszcze sprawdzić proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 3691920
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1906
    To moim zdaniem najbardziej wskazuje na zaniżone jedno lub kilka napięć z zasilacza. Sprawdź koniecznie napięcie zasilania servo i głównego mikrokontrolera. Sprawdź też jeszcze jak jest sygnalizowany dla mikrokontrolera fakt włozenia kasety w tym VCR ? Czy odbywa się to poprzez mikroprzełącznik czy jakis transoptor ? Sprawdź te elementy. Jeśli czujnikiem włożenia kasety jest transoptor to sprawdź jak się zachowuje ten VCR przy zamkniętej górnej obudowie (brak dostępu światła z zewnątrz).
  • #8 10992306
    p.rz
    Poziom 11  
    Witam nadszedł czas żeby posprzątać conieco na strychu i oddać odtwarzacz na zbiórkę elektrośmieci a tym samym zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy video Fisher FVH-D55S, który nie reaguje na przycisk Power ani pilota, a na wyświetlaczu widoczny jest tylko czas i data. W zasilaczu obecne są napięcia, jednak brak jest informacji o ich wartościach i punktach pomiarowych. Po uruchomieniu urządzenia pojawił się problem z mechanizmem windy kasety – silnik próbuje poruszać się na boki, ale kaseta nie jest pobierana i jest wyrzucana. Sprawdzono mikrowyłącznik (włączniczek) po prawej stronie windy oraz przełącznik funkcyjny w spodniej części mechanizmu, który został oczyszczony i lekko wyregulowany, lecz problem pozostał. Mechanizm windy jest podobny do Sanyo VHR-3100, jednak schematy różnią się. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilania serwomechanizmu i mikrokontrolera oraz sygnalizacji włożenia kasety, która może być realizowana przez mikrowyłącznik lub transoptor. Zalecano także test działania czujnika włożenia kasety przy zamkniętej obudowie, aby wykluczyć problemy z detekcją światła. Ostatecznie urządzenie zostało przeznaczone do utylizacji, a temat zamknięty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA