logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć zdalny emulator karty RFID do otwierania drzwi w biurze?

Devil-Lama 15 Cze 2011 14:19 3605 6
REKLAMA
  • #1 9614943
    Devil-Lama
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

zastanawiam się czy trudne i kosztowne byłoby w wykonaniu urządzenie do zdalonego otwierania drzwi. Na pietrze jest kilka biur, a z powodu naszej działalnosci mamy wielu petentow. Musimy co chwila chodzić i otwierać drzwi. Drzwi sa na karte, bądź kod dostępu. Da się zrobić urządzenie, które sie podczepi obok i np za pomoca przycisku u nas włączałoby wbudowaną karte, albo jakiś jej emulator?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9615524
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Devil-Lama napisał:
    Na pietrze jest kilka biur, a z powodu naszej działalnosci mamy wielu petentow. Musimy co chwila chodzić i otwierać drzwi. Drzwi sa na karte, bądź kod dostępu. Da się zrobić urządzenie, które sie podczepi obok i np za pomoca przycisku u nas włączałoby wbudowaną karte, albo jakiś jej emulator?

A nie da się uruchamiać rygla przyciskiem poza sterownikiem RFID?
  • REKLAMA
  • #3 9615873
    wawcio
    Poziom 12  
    Wszystko się da ;)
  • REKLAMA
  • #4 9616109
    Devil-Lama
    Poziom 11  
    jdubowski: nie chcielibyśmy kombinować przy zamku, bo taka konstrukcje która można przykleić do ściany jeszcze ujdzie, ale grzebanie itd już nie...

wawcio: dziękuje za merytoryczna odpowiedz
  • REKLAMA
  • #5 9616477
    wawcio
    Poziom 12  
    Stosowane karty to zapewne Unique na 125kHz, ewentualnie Mifare 13.56Mhz. W sumie z karty przesyłanych jest 40bitów w kodzie manchester. Rozwiązanie techniczne musiałoby polegać na zbudowaniu kodera Manchester na jakims uC i nawinieciu 40zwojów drutu jako anteny. Następnie umieścić to pudło blisko czytnika, odczyt takich kart to niestety ok 5cm. Można również zbudować coś "za" czytnik, czyli bezposrednio do rygla elektromagnetycznego - zastanawiam się tylko czy nie zatracimy wtedy sensu istnienia systemu w pańskiej firmie, który ma służyć do zapewnienia ochrony pomieszczeń.
  • #6 9616509
    Devil-Lama
    Poziom 11  
    Witam,

karty maja napis z tego co pamiętam inducal. Myślałem o przerobieniu takiej karty (z tego co ja oglądałem, jest ona dość gruba, jakieś 1.5mm, nie jak bankomatowe, albo inne karty rfid z którymi się spotykałem, i chyba da się ja bez problemu otworzyć). Następnie zrobić tak, aby nie wysyłała ciągle kodu, tylko ten kod był wyzwalany. Nie wiem czy to dość jasno wytłumaczyłem.
  • #7 9621223
    wawcio
    Poziom 12  
    Nie słyszałem o takiej firmie transponderów :/...jeśli rzeczywiście składa się z dwóch części, które można od siebie oddzielić to zobacz co jest w środku...jak duży jest układ logiczny?...Podążając za Twoim tokiem, trzeba by roztroić mu rezonans. Do ustawienia rezonansu potrzebne jest C i L. L masz na antenie, więc nie ruszysz. C to może być dołączany gdzieś obok kondensator albo taki wbudowany w układ logiczny. Prowizorka mogłaby wyglądać tak, że na przekaźniku podłączasz i rozłączasz kondensator wpięty równolegle do L. Problemy na które napotkasz: lutowanie, wpływ pojemności pasożytniczych. Spróbuj - sam jestem ciekaw. Dużo lepszym rozwiązaniem byłaby moja propozycja z postu powyżej. Zrobienie TAG na uC. Widziałem takie projekty w których można było sobie wybrać na klawiaturze 40bitowy numer - google podpowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zdalnego otwierania drzwi w biurze, które obecnie korzysta z kart RFID lub kodów dostępu. W dyskusji poruszono możliwość stworzenia emulatora karty RFID, który mógłby być aktywowany przyciskiem. Zidentyfikowano, że stosowane karty mogą być typu Unique na 125kHz lub Mifare 13.56MHz. Proponowane rozwiązania obejmują budowę kodera Manchester na mikrokontrolerze oraz wykorzystanie anteny do odczytu sygnału z karty. Użytkownik rozważa przerobienie karty RFID, aby wysyłała kod tylko na żądanie, co może wymagać modyfikacji jej wnętrza. Wskazano również na potencjalne problemy związane z lutowaniem i pojemnościami pasożytniczymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA